Πόσες είναι οι φορές που ακούτε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, το οποίο αναγνωρίζετε από την πρώτη του κιόλας νότα, αλλά δεν γνωρίζετε την μπάντα, που το παίζει; Σίγουρα πολλές! Ο πιο συνηθισμένος λόγος γι΄ αυτήν σας την άγνοια είναι ότι ουκ ολίγα συγκροτήματα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι το οποίο… έσπασε ταμεία, αλλά στη συνέχεια υπέστησαν για διάφορους λόγους σε ουσιαστικό και σε εμπορικό επίπεδο καθίζηση. To 3pointmagazine σας παρουσιάζει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα γκρουπ που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην μουσική με ένα μόλις κομμάτι ή ένα άλμπουμ και στη συνέχεια, απλώς εξαφανίστηκαν από το χάρτη…

STILTSKIN
Μία μπάντα που καταφέρνει με το καλημέρα να κλέψει τις εντυπώσεις, έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εδραίωση της στην ελίτ της μουσικής ή να βάλει τις βάσεις για μία πρόωρη και μη αναμενόμενη καταστροφή. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει αδιαμφισβήτητα η μπάντα των Ray Wilson, Peter Lawlor, Craig Simister και Ross McFarlane.  Μία μπάντα που εκτοξεύτηκε χάρη στo εξαιρετικό grunge κομμάτι Inside και διαλύθηκε δύο χρόνια αργότερα από την έκδοση του πρώτου και μοναδικού της άλμπουμ (Τhe Mind’s Eye) με τη συγκεκριμένη σύνθεση το 1994.

TI KANOYN TΩΡΑ: Το κάθε μέλος χάραξε τη δική του πορεία, με τη διαφορά ότι ο Frontman των Stiltskin ήταν αποφασισμένος να γίνει το μεγάλο come back. Με νέα μέλη βγήκε ένα ακόμα άλμπουμ το 2006, το οποίο δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία (μάλλον το αντίθετο) και ετοιμάζουν το τρίτο. Ιδωμεν…

 

 

TEMPLE OF THE DOG
Ένα πραγματικά από τα καλύτερα μουσικά σχήματα που έχουμε δει ποτέ, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τραγουδιστή των Soundgarden και Audioslave, Chris Cornell λόγω του ότι ήθελε να αποδώσει φόρους τιμής στον Αndrew Wood, o oποίος πέθανε όπως και πάρα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Η σύνθεση των Temple of the Dοg απαρτιζόταν με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της grunge μουσικής, καθώς εκτός του Cornell ήταν ακόμα oι Eddie Veder (τραγουδιστής των Pearl Jam), Matt Cameron (ντράμερ σε Pearl Jam, Soundgarden και Smashin Pumpkins), ο Μike McCgready (Pearl Jam και Mad Season), Jeff Ament (μπασίστας στους Pearl Jam) και Stone Gossar (κιθαρίστας στους Pearl Jam) αποτελούσαν τα υπόλοιπα μέλη. Το μοναδικό άλμπουμ που έβγαλαν το 1991 έκανε πάταγο και είχε το ίδιο όνομα με αυτό του συγκροτήματος. Κορυφαίο το τραγούδι ήταν φυσικά το Hungerstrike…

TI KANOYN ΤΩΡΑ: Η μπάντα δεν υφίσταται πλέον, άλλωστε ο σκοπός της δεν ήταν αυτός. Παρόλα αυτά άφησε με ανεξίτηλα γράμματα το στίγμα της στην ιστορία της μουσικής…

 

 

DEEP BLUE SOMETHING
Αν και έβγαλε τέσσερα άλμπουμ λίγα ήταν τα τραγούδια τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν άξια προσοχής και ένα μόλις το οποίο τρύπωσε σε αυτά που έχουν αφήσει εποχή. Το breakfast at Tiffany’s αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα κομμάτια των ραδιοφωνικών σταθμών και παρά το γεγονός ότι το ξέρει όλος ο κόσμος, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το όνομα της μπάντας. Το άλμπουμ που περιείχε το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν και το τελευταίο της μπάντας και είχε το όνομα της….

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ: Μετά τη διάλυση τους το 2001, επανενώθηκαν το 2007, αλλά για την ώρα αρκούνται σε live εμφανίσεις…

 

 

STONE ROSES
Mία μπάντα που ομολογουμένως αδίκησε τον εαυτό της και μοιραία δεν πέτυχε τους υψηλούς στόχους, που δικαιολογημένα είχε θέσει, αν σκεφτεί κανείς τις προοπτικές που υπήρχαν. Ξεχωριστός, ήχος, παρόμοιος με αυτόν που είχαν λίγο αργότερα οι Verve του Richard Ashcroft. Ωστόσο αυτό δεν αποδείχτηκε αρκετό…

Το αγγλικό γκρουπ με front man τον ταλαντούχο Ian Brown απέκτησε πολλούς υποστηρικτές για δύο βασικούς λόγους. Τον διαφορετικό του ήχο, που σου έδινε και δίνει την αίσθηση ότι χάνεσαι σε απέραντα λιβάδια, ή μαγικές τοποθεσίες με καταρράκτες και σκηνικά που θυμίζουν… παράδεισο και το ότι επρόκειτο για μία αυθεντική ροκ μπάντα. Με τσαμπουκά, μαγκιά και πολύ show!

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό πρώτο τους άλμπουμ το 1989 με όνομα ίδιο με αυτό της μπάντας έδειχναν πως οι Stone Roses θα μπορούσαν άνετα να κυριαρχήσουν στη ροκ μουσική σκηνή. Αμ δε! Οι εσωτερικές διαμάχες και οι συνεχείς αλλαγές στο δυναμικό οδήγησαν στη διάλυση τους το 1996. Έβγαλαν άλλο ένα άλμπουμ, αλλά ό,τι αξίζει αν θυμόμαστε βρίσκεται στο πρώτο. Κορυφαία τραγούδια «Waterfall» και «Ι wanna be adored».

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ:  Σκέφτονται το reunion! Σύμφωνα με πολλά αγγλικά μέσα ενημέρωσης είναι θέμα χρόνου να δούμε και πάλι στις επάλξεις το μεγάλο αυτό σχήμα.

 

 

VELVET REVOLVER
Η συνέχεια των Guns N’ Roses ήταν το σχημάτων Velvet Revolver. Aκριβώς ίδιο στυλ μουσικής, με τα ίδια κλεισίματα με τα ίδια σόλα, με την ίδια συνολικά πορεία στα κομμάτια.  Πώς θα μπορούσε να ήταν άλλωστε διαφορετικά από τη στιγμή που τρία βασικά στελέχη της μπάντας είχαν πλούσια προϋπηρεσία στους Guns (Slash, Μatt Sorum και Duff McKagan), oι οποίοι διαλύθηκαν ελέω των ανόητων και ανεξήγητων συμπεριφορών του Axl Rose.

Η παρουσία δε του εξαιρετικού μουσικού Dave Kushner σε συνδυασμό με το γεγονός ότι frontman ήταν ο εκρηκτικός τραγουδιστής των Stone Temple Pilots αποτέλεσαν εγγύηση για μεγάλες επιτυχίες. Οι οποίες πράγματι ήρθαν και μάλιστα με το καλημέρα! Το 2004 όταν και έβγαλαν το πρώτο του άλμπουμ εν ονόματι Contraband, έκαναν πάταγο, έχοντας σπουδαία τραγούδια όπως το Slither και το Fall to Pieces. Ούτε το δεύτερο άλμπουμ τους όμως ήταν κακό το 2007. Όμως το Libertad έμελλε να είναι και το τελευταίο τους…

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ: Ο καθένας εργάζεται με κάτι διαφορετικό. Τα τελευταία νέα πάντως για τους φαν τους είναι θετικά. Η επανένωση είναι πιθανή. Και θεωρείται θετικό το γεγονός ότι κατάφεραν να βγάλουν δύο άλμπουμ μέσα σε έξι χρόνια ζωής…

 

 

(14/8/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts