Δεν εχω να πω κάτι συγκεκριμένο για να σας πείσω να πάτε στην Ύδρα. Έχει κάτι πολύ ιδιαίτερο αυτό το νησί. Είναι λόγω της ιστορίας του; Είναι οι τέχνες που το έχουν στολίσει τόσο και έχει έναν “άλλο” αέρα; Είναι οι άνθρωποι που έζησαν και δημιούργησαν εκεί;

Η ιστορία του ξεκινάει από την νεολιθική εποχή, από όπου έχουν βρεθεί δείγματα ανθρώπινης ζωής, συνεχίζει αποτελώντας σταθμό στην επανάσταση του 1821 και φτάνει αργότερα και μέχρι σήμερα να είναι ένας διεθνής προορισμός.

Ο Ανδρέας Μιαούλης, αρχιναύαρχος και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821 έζησαν στην Ύδρα και έδρασαν από εκεί. Ο υπερρεαλιστής ποιητής Μίλτος Σαχτούρης και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας κατάγονται από την Ύδρα. Αλλά και πολλοί ποιητές και πεζογράφοι εμπνεύστηκαν και έγραψαν περνώντας τον χρόνο τους εκεί.

Η ταινία “Το παιδί και το δελφίνι” με τη Σοφία Λορεν γυρίστηκε στην Ύδρα όπως επίσης και η “Φαίδρα” του Ζυλ Ντασσεν με τη Μελίνα Μερκούρη. Η Ύδρα από το ’50 αποτελεί κοσμοπολίτικο προορισμό καθώς τα μέλη του διεθνούς jet set έκανα μία στάση με τα σκάφη τους στο λιμάνι της για να απολαύσουν τις ομορφιές της.

ydra

Πως να πατε

Στην Ύδρα μπορείτε να φτάσετε με δύο τρόπους. Από το λιμάνι του Πειραιά θα είστε εκεί σε 1,5 ώρα παίρνοντας το δελφίνι που κοστίζει 25 ευρώ. Εάν αποφασίσετε να πάτε οδικώς, θα φτάσετε στο Μετόχι Πελλοπονήσου όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο-δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί- και θα περάσετε απέναντι με το θαλάσσιο ταξί.

ydra21

Τα βασικά

 Στην Ύδρα θα βρείτε καταλύματα για όλα τα γούστα. Από πανσιόν μέχρι πολυτελή δωμάτια. Θα φάτε ο,τι τρώτε σε κάθε νησί σε ταβέρνες του λιμανιού, στα ενδότερα της Χώρας αλλά και σε παραλίες. Για πιο gourmet γεύσεις θα πάτε στον ξακουστό “Όμιλο” στο λιμάνι. Για βραδινό ποτό θα κατευθυνθείτε και πάλι προς το λιμάνι.

Παραλίες

Εάν δεν σας αρέσει η ταλαιπωρία , η Σπηλιά και η Υδρονέτα βρίσκονται σε απόσταση 5 και 10 λεπτών από το λιμάνι. Δεν θα βρείτε αμμουδένιες παραλίες αλλά τσιμεντένιες πλατφόρμες πάνω στα βράχια για βουτιές σε βαθιά νερά. Από κει μπορείτε να δείτε και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Η Λιμνιώνιζα και ο Άγιος Νικόλαος είναι παραλίες που προσεγγίζετε με βάρκα, θαλάσσιο ταξί ή γαϊδουράκια(!). Στον Βλυχό θα βρείτε οργανωμένη παραλία, κόκκινα βότσαλα και ταβέρνες πάνω στη θάλασσα για να φάτε μετά το μπάνιο σας.

vlyxos

Τί να κάνετε

Όσο βρίσκεστε στο νησί μπορείτε να επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο και το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.

Για τους φυσιολάτρες η Ύδρα ενδυκνειται για όμορφες πεζοπορίες  καθώς διαθέτει 6 διαφορετικές διαδρομές να διαλέξετε.

Hydra_town_01

Να μην ξεχάσετε

Να ανεβείτε στο κάστρο αριστερά όπως μπαίνετε στο λιμάνι εκεί που βρίσκεται το άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Να χαζέψετε περπατώντας την εξαιρετική αρχιτεκτονική του νησιού και τα όμορφα αρχοντικά του. Και να θυμηθείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε και για τους φίλους σας τα ξακουστά αμυγδαλωτά της Ύδρας.

1-hydra-island--greece-constantinos-iliopoulos

Η Ύδρα είναι ένα ιδιαίτερο νησί. Αγέρωχη και αρχοντική μέσα στους αιώνες είναι σαν μία ώριμη εκλεπτυσμένη γυναίκα από καλή οικογένεια που έζησε μια ζωή γεμάτη εμπειρίες και αυτό φαίνεται στο βλέμμα της, Αυτό είναι η Ύδρα. Έρωτας με τη πρώτη ματιά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]