Οι περιοχές αλλάζουν, τα νούμερα αλλάζουν, αλλά η επιλογή όπλου παραμένει ίδια. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι που θέλουν να σκοτώσουν πολλούς άλλους ανθρώπους τις περισσότερες φορές το κάνουν με όπλα όπως πιστόλια, πυροβόλα.

Οι δημόσιοι μαζικοί πυροβολισμοί αποτελούν ένα μικρό μέρος των θανάτων από όπλο της χώρας, αλλά είναι μοναδικά τρομακτικοί επειδή συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση σε πολυπληθή μέρη. Τα περισσότερα από τα θύματα επιλέγονται όχι για αυτά που έχουν κάνει, αλλά απλά για το σημείο που τυχαίνει να βρίσκονται.

Δεν υπάρχει κάποιος παγκόσμια αποδεκτός ορισμός για τους μαζικούς πυροβολισμούς και αυτό το άρθρο τους ορίζει όσο πιο περιορισμένα γίνεται. Στοχεύει στις 150 επιθέσεις στις οποίες τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν δράστη (σε λίγες περιπτώσεις δυο). Δεν περιλαμβάνει επιθέσεις που αποτελούν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή ληστείες που βγήκαν εκτός ελέγχου, και δεν περιλαμβάνει επιθέσεις που έγιναν αποκλειστικά σε ιδιωτικές κατοικίες. Ένας πιο ευρύς ορισμός πιθανόν να απέφερε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα.

Ο λογαριασμός αυτός ξεκινά να μετρά από την 1η Αυγούστου 1966, όταν ένας φοιτητής σε “ρόλο” ελεύθερου σκοπευτή πυροβολούσε περαστικούς από το παρατηρητήριο ενός πύργου ρολογιού στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Μέχρι την ώρα που τον σκότωσε η αστυνομία, 17 άλλοι άνθρωποι ήταν νεκροί ή χαροπάλευαν. Όπως έγραφε η Pamela Collof της Texas Monthly, η επίθεση αυτή “μας έβαλε την ιδέα ότι οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, οπουδήποτε -ακόμα κι αν κάνει βόλτα στην πανεπιστημιούπολη μια καλοκαιρινή ημέρα- μπορεί να σκοτωθεί τυχαία από κάποιον άγνωστο”.

1.077 νεκροί

Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν προέρχονται από σχεδόν κάθε φυλή, θρησκεία, κοινωνική και οικονομική τάξη μπορείς να φανταστείς. Οι ηλικίες τους εκτείνονται από αγέννητα παιδιά έως ηλικιωμένους. 176 ήταν παιδιά και έφηβοι. Επιπρόσθετα, χιλιάδες επιζώντες έχουν καταστροφικά τραύματα, διαλυμένες οικογένειες και ψυχολογικά τραύματα.

Το γηραιότερο θύμα

Η Louise De Kler, 98, ακόμη έπαιρνε τη στέκα και το boombox της στην αίθουσα αναψυχής του Pinelake Health and Rehab για να παίξει μπιλιάρδο με τους “νεαρούς”, η κόρη της δήλωνε στην Associated Press. Έπεσε νεκρή το 2009 από έναν άνδρα που είχε έρθει στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν, ψάχνοντας την εν διαστάσει σύζυγο του.

Τα νεαρότερα θύματα

Ο οκτώ μηνών Carlos Reyes θάφτηκε στο ίδιο φέρετρο με τη μητέρα του, Jackie, η οποία προσπάθησε να γίνει ανθρώπινη ασπίδα καθώς ένας άνεργος πατέρας δυο παιδιών άνοιγε πυρ σε ένα γεμάτο McDonald’s στο Σαν Ισίντρο της Καλιφόρνια το 1984. Δυο αγέννητα παιδιά περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα θυμάτων από μαζικούς πυροβολισμούς σε Ώστιν και Σάδερλαντ Σπρινγκς στο Τέξας.

292 όπλα

Οι δράστες συνήθως κουβαλούσαν περισσότερα από ένα όπλα -ένας είχε βρεθεί με 24. Τουλάχιστον 167 από τα όπλα των δραστών μαζικών επιθέσεων αγοράστηκαν νόμιμα και 49 αγοράστηκαν παράνομα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πως αποκτήθηκαν 76 από αυτά τα όπλα.

153 δράστες

Ήταν γνωστό για κάποιους από τους δράστες των μαζικών επιθέσεων αυτών πως είχαν βίαιες τάσεις ή εγκληματικό παρελθόν. Άλλοι έμοιαζαν σε γενικές γραμμές φυσιολογικοί πριν γίνουν οι επιθέσεις. Όλοι εκτός από τρεις ήταν άνδρες. Η μεγάλη πλειοψηφία κυμαίνεται σε ηλικίες από 20 έως 49 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς -88 για την ακρίβεια- πέθαναν κοντά, ή στο σημείο της επίθεσης, συχνά αυτοκτονώντας.

150 επιθέσεις

Στα πενήντα χρόνια πριν την επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, υπήρξαν μόλις 25 μαζικοί πυροβολισμοί από τους οποίους σκοτώθηκαν τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τον συγγραφέα και εγκληματολόγο Grant Duwe. Από τότε, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δραματικά, και πολλές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Η πιο φονική επίθεση συνέβη τον Οκτώβριο του 2017 στο Λας Βέγκας και το φεστιβάλ κάντρυ μουσικής Route 91 Harvest Festival, όπου ένας δράστης σκότωσε 58 ανθρώπους και τραυμάτισε 422.

41 Πολιτείες και Περιφέρειες

Οι επιθέσεις σε σχολεία και τόπους θρησκευτικής λατρείας συνηθίζουν να μένουν στο μυαλό μας, αλλά συγκριτικά αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των σημείων των μαζικών επιθέσεων. Πιο συνηθισμένες είναι οι επιθέσεις σε γραφεία, εστιατόρια και καταστήματα. Η πολιτεία με τις περισσότερες επιθέσεις είναι η Καλιφόρνια, με 23.

Το άρθρο είναι μετάφραση σχετικού άρθρου από την Washington Post. Στο link εδώ μπορείς να δεις το αρχικό άρθρο και λεπτομερή γραφικά, με λεπτομέρειες για κάθε επίθεση από τις 150, για κάθε δράστη και κάθε θύμα ξεχωριστά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]