«Η Αθήνα ζαφειρόπετρα στης γης το δαχτυλίδι» *

Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον -ακόμη κι αν η διαμονή εις τας Αθήνας οφείλεται σε ανάγκη, ατυχία, κακό προγραμματισμό κ.ο.κ. Εξάλλου, όταν οι διακοπές είναι μεγάλες και η άδεια μικρή, πρέπει να εφεύρουμε τους τρόπους να περνάμε όμορφα τις νύχτες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Η Αθήνα, ευτυχώς, είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης, ένα μεγάλο χωνευτήρι που διαθέτει τις επιλογές για κάθε γούστο –σχεδόν! Το φετινό καλοκαίρι -όπως και κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιές, Άνοιξη κλπ- είναι καλοκαίρι αποφάσεων. Αποφάσεων και εξερευνήσεων.

Αποφασίζοντας να το εξερευνήσει κανείς, θα διαπιστώσει πως το αθηναϊκό κέντρο είναι γεμάτο εκπλήξεις. Πάντα υπάρχει μια γωνιά που δεν έχουμε προσέξει, ένα σημείο με θέα που δεν έχουμε ξαναδεί, ένα λοφάκι που δεν έχουμε ξανανέβει.

Πρόσφατα ανακάλυψα –κι ας καθυστέρησα- το Άλσος Πετραλώνων. Η θέα είναι μαγευτική. Ένα από τα επόμενα απογεύματα θα ανέβω το βράχο της Ακρόπολης και μετά θα κάνω βόλτες στο Θησείο και το Μεταξουργείο. Τα στενά και τα σοκάκια τα καλοκαιρινά απογεύματα είναι ότι καλύτερο. Θα δω θερινό κινηματογράφο, θα αναζητήσω συναυλίες, εκθέσεις, DIY περιπτώσεις και θα περάσω καλά. Οι βόλτες είναι δωρεάν, εξάλλου. Θα εξερευνήσω τα Εξάρχεια, από τη Μπλε Πολυκατοικία ως το Λυκαβηττό και τα στενά στη Στουρνάρη .

Σίγουρα θα κάνω πολλές στάσεις στο «Λουκούμι». Τα roofs στην πλατεία Αβησσυνίας και πέριξ έχουν γίνει τα αγαπημένα μου. Δεν θα παραλείψω όμως να πάω στο Taratsa Bar και το Bios. H Αθήνα από ψηλά είναι πολύ όμορφη. Κι από χαμηλά –αρκεί να ξέρεις που να πας, που να κοιτάξεις, αρκεί να μην είναι κανείς προκατειλημμένος απέναντι στην αλήθεια. Η ασχήμια, η φτώχεια, η πραγματικότητα θα είναι στους δρόμους, κυρίως τη νύχτα. Είναι στο χέρι μας να βρούμε την ομορφιά και να την αναδείξουμε. Να βρούμε τη ζαφειρένια πέτρα πάνω στης γης το δαχτυλίδι…

* Κωστής Παλαμάς, από το έργο Η Φλογέρα του Βασιλιά, λόγος έβδομος

Μίνα Κωστοπούλου

………………………………………………………………………………………

Καλοκαίρι στην πόλη και άγιος ο Θεός

Το καλοκαίρι στην πόλη είναι εξ ορισμού καταθλιπτικό και θλιβερό. Το καλοκαίρι είναι εποχή για διακοπές, κάνει ζέστη και όλοι έχουν ανάγκη τη δροσούλα του νησιού, την καθαρή θάλασσα και την ανεμελιά. Η πόλη θυμίζει ρουτίνα και δεν παραπέμπει σε διακοπές.

Όπως πάντα όμως, η πόλη διαθέτει πολλά μέρη για εξόδους. Έτσι, λοιπόν, οι Αθηναίοι όλη μέρα κλείνονται σπίτι με ανεμιστήρες και air condition για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, όμως το βράδυ ξετρυπώνουν και επισκέπτονται τα καλοκαιρινά στέκια.

Προσωπικά το καλοκαίρι προτιμώ την παραλιακή από τη γούβα του κέντρου της Αθήνας. Ο Φλοίσβος, η Γλυφάδα, τα μαγαζιά κατά μήκος της παραλίας είναι καλές επιλογές. Το καλοκαίρι επίσης είναι όμορφος και ο Πειραιάς με τα πολλά του σημεία: Πασαλιμάνι, Μαρίνα Ζέας, Μικρολίμανο, Πειραϊκή, Πλατεία Αλεξάνδρας.

Γενικά το καλοκαίρι προτιμώ στέκια με θέα, αεράτα ή δίπλα στη θάλασσα. Η θάλασσα είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι για τους Έλληνες. Επίσης, είναι πάντα όμορφη και δίνει την αίσθηση της απεραντότητας, του άπειρου, που χρειάζεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Καλοκαιρινά στέκια κοντά στη θάλασσα, μπιτάκια ή άλλη χορευτική μουσική, καλή διάθεση και αγαπημένη παρέα, αρκούν για να κάνουν το καλοκαίρι στην πόλη αντάξιο του καλοκαιριού στα νησιά.

Ας αφήσουμε λοιπόν το air condition και το summertime sadness και ας αδράξουμε τη μέρα… και τη νύκτα!

Μαρία Δελαγραμμάτικα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]