Στην Κρήτη είμαστε φωνακλάδες. Άνθρωποι της υπερβολής. Αγαπάμε πολύ, κλαίμε περισσότερο, τραγουδάμε συνέχεια, ψάχνουμε αφορμές να σμίγουμε, να γλεντάμε, να λέμε μαντινάδες, να μετουσιώνουμε τον πόνο και τη χαρά σε δεκαπεντασύλλαβους.

Στην Κρήτη πίνουμε ρακή. Υψώνουμε τα ποτήρια και λέμε: «Να είμαστε καλά να σμίγουμε. Πιείτε, κοπέλια, να σκάσει ο χάρος από το κακό του». Είμαστε «κουζουλοί», διαολόπραμα, που έλεγε κι ένας παππούς που συγχωρέθηκε. Τα σπίτια μας τα ανοίγουμε εύκολα. Ακόμα πιο εύκολα ανοίγουμε τις καρδιές μας. Θα σε φιλέψουμε ευχές, καλούδια, δώρα από τους κήπους και τα σπιτικά μας.

Τόσα καλά κι άλλα τόσα κακά! Αγύριστα κεφάλια, πεισματάρηδες, εγωιστές, ανυποχώρητοι, ευκολόπιστοι! Εύκολα βρίσκουν ελπίδα και μένουν εκεί κολλημένοι μέχρι να απογοητευτούν και να μαζέψουν τα κομμάτια τους, να τα συναρμολογήσουν και να βγουν πάλι στο δρόμο.

Αυτή την εποχή ξεκινούν τα ρακοκάζανα. Πανηγύρι που περιμένουμε κάθε χρόνο με αγωνία και ανυπομονησία! Ο κόσμος μυρίζει «στράφιλα» και τσικουδιά. Παρέες ανταμώνουνε και πίνουνε και υψώνουν τα ποτήρια και κάποιοι παλιοί λένε εκείνο το κλεμμένο από τον Καζαντζάκη: «Σκουτελοβαρίσκω σου» κι ο άλλος απαντά «κι εγώ αντιστέκομαι σου» κάνοντας πόλεμο ποιος θα αντέξει περισσότερο ρακί και ποιος θα πει τις πιο όμορφες μαντινάδες! Κι έπειτα στήνουν το χορό κι ρέει άφθονη η ρακή από το λουλά κι ο κόσμος έχει ένα μεθυστικό άρωμα χαράς και γέλιου και απόλυτης ευφορίας! Στη μέση κάθεται ο λυράρης κι όλοι γύρω του χορεύουν και τραγουδούν. Ο Διόνυσος γεννήθηκε στην Ελλάδα κι εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα μέρη μας.

Ο πατέρας μου είναι καζανάρης. Χημικός ήθελε να γίνει αλλά τελικά καταπιάστηκε με τα άλλα κι έγινε αλχημιστής. Κοκορεύεται πως βγάζει την καλύτερη ρακή στην Κρήτη και ότι το κρασί του είναι γιατρικό που ανασταίνει και νεκρούς. Αυτές τις μέρες όμως ζει με το φόβο πως από του χρόνου υπάρχει περίπτωση να μη δώσουν άδεια για τα καζάνια. Γίναμε Ευρώπη κι εμείς κι άντε να πείσεις τα «αφεντικά» πως το νησί μας είναι συνδεδεμένο με τη μυρωδιά και τη γεύση της ρακής. Άντε να τους δώσεις να καταλάβουν πως εμείς μπορούμε και γλεντάμε ακόμα με άδειες τσέπες αλλά με γεμάτη καρδιά! Κι όσο κι αν προσπαθούν να μας κατεβάσουν το κεφάλι εμείς θα αντισταθούμε και θα κοιτάμε πάντα ψηλά.

Με θλίβει που χάνονται κάποια πράγματα στο πέρασμα των χρόνων. Με απογοητεύει που η παράδοση σβήνει με μια συμφωνία για την οποία ποτέ δεν ερωτήθηκαν οι άνθρωποι. Θυμώνω που δε σέβονται τις μικρές ντόπιες βιοτεχνίες των ανθρώπων της επαρχίας που ζουν με δυσκολίες και επιβιώνουν σαράντα και χρόνια. Γιατί όλα πρέπει να τυποποιούνται, να μετατρέπονται σε μεγάλες βιομηχανίες, να θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων των μεγαλοβιομηχάνων;

Οι Κρητικοί είναι αγύριστα κεφάλια. Είναι όμως και άνθρωποι τίμιοι, μεροκαματιάρηδες, φιλότιμοι, οι περισσότεροι φτωχοί που πασχίζουν να επιβιώσουν. Τον αγαπούν τον τόπο τους και τον υποστηρίζουν. Η ρακή είναι σήμα κατατεθέν! Απόλυτα ταυτισμένη με την Κρήτη. Και περιμένω να δω τι θέση θα πάρει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Ας θυμηθεί τις υποσχέσεις που βροντοφώναξε στην πλατεία Ελευθερίας και τους ανθρώπους που χειροκροτούσαν και στήριζαν ένα νέο άνθρωπο που θα έφερνε αλλαγές.

Κλείνω με μια μαντινάδα που έλεγε ο παππούς όταν έβλεπε κάποιον σεκλετισμένο:

Γιάντα δεν πίνεις μια ρακή

τον πόνο να ξεχάσεις

και από τσι Κρήτης τη χαρά

να πιεις να ξεδιψάσεις.

Καλά γλέντια σύντροφοι!!!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]