Την επόμενη μέρα των καναδικών εκλογών η Athens Voice έγραψε για το πόσο cool, ωραίος και γυμνασμένος είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Στο επίμαχο άρθρο μη δίνοντας καμία σημασία στα πολιτικά στοιχεία του Τριντό, τονίζονται μόνο εκείνα τα στοιχεία – τα τατουάζ, το στριπτίζ για φιλανθρωπικό σκοπό , το μποξ και την οικογενειακή του κατάσταση -που κάνουν τον νεοεκλεγέντα Τριντό έναν ακόμα χίπστερ, σε μορφή πρωθυπουργού. Δεν ήταν βέβαια η μόνη.

Τα πρώτα σχόλια, από τα περισσότερα ελληνικά και πολλά ξένα Μέσα, μετά την εκλογή του Τριντό ως πρωθυπουργού του Καναδά είχαν να κάνουν επί το πλείστον με την εμφάνισή του. Η απολιτικοποίηση της πολιτικής είναι άλλωστε συχνή τα τελευταία χρόνια και κάνει αυτό που λέμε την δουλειά της: ο κόσμος ξεχνάει το δάσος και βλέπει το θάμνο, ξεχνάει το ποιος είναι πραγματικά ο Τριντό και βλέπει έναν όμορφο 40άρη. Μέχρι που πιστεύει ότι αυτός είναι διαφορετικός.

Ο Τριντό χρίστηκε αυτομάτως φορέας μια πολιτικής αλλαγής λόγω της νεανικής και διαφορετικής σε σχέση με τους προκατόχους του εμφάνισης. Στην πραγματικότητα, ο Τριντό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμη γόνος από τζάκι που φέρει στην πλάτη του ένα βαρύ πολιτικό όνομα – αυτό του πατέρα του. Όνομα που αναμφίβολα του χάρισε αρχικά και την ηγεσία των φιλελεύθερων. Άλλωστε ο ίδιος πέρα από κάποιες δράσεις όσο αφορά το περιβάλλον δεν έχει τίποτε σπουδαίο να επιδείξει στην πολιτική του καριέρα.

Ο Τριντό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμα νεοφιλελεύθερος. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει την συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο γνωστή και ως TPP, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πράσινο φως στα μεγάλα συμφέροντα να παρανομούν, καθώς επιτρέπει στις μεγάλες επιχειρήσεις  να μηνύουν ή να προσπερνούν νόμους που δεν «τους αρέσουν». Επιπλέον, έχει ήδη υποστηρίξει νομοθεσία που καταπατά κάθε απόρρητο των καναδών χρηστών του Διαδικτύου. Το κόμμα του σημειωτέον δεν αντιστάθηκε σε καμία αντεργατική πολιτική που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Τριντό αναμένεται, όπως και οι προκάτοχοί του, να μειώσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες. με άλλα λόγια να κάνει περικοπές στην Υγεία, την εκπαίδευση αλλά και την κρατική βοήθεια.

Επιπλέον, στο θέμα της συμμετοχής του Καναδά στους πολέμους σε Συρία και Ιράκ, ο νεοεκλεγέντας πρωθυπουργός απέσυρε μεν τα καναδικά μαχητικά αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Άλλωστε η στήριξη στις πολιτικές των ΗΠΑ είναι δεδομένη και δεν αμφισβητήθηκε όπως και η στήριξη στα μεγάλα συμφέροντα καθώς αναμένεται να δούμε άμα θα πραγματοποιήσει όντως μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αυτή της φορολόγησης των πλουσίων (πολλοί το έταξαν, ελάχιστοι το έκαναν).

Ένα ακόμη στοιχείο για να καταλάβουμε πως ο «μανωλιός απλώς φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς» είναι στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Ο Τριντό όπως και το κόμμα του έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των Ισραηλινών «στην άμυνα».

Τέλος, στην χώρα του δεν έχει πει λέξη για τις κοινότητες ιθαγενών του Καναδά και τα δικαιώματά τους.

Οι μόνες προοδευτικές αλλαγές που θα επιδοθεί ο Τριντό, οι οποίες αποτέλεσαν και την προεκλογική του παντιέρα, έχουν να κάνουν κυρίως με κοινωνικά ζητήματα και πολιτικά safe, όπως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας, η μη απαγόρευση του νικάμπ για τις υπαλλήλους στο δημόσιο την οποία είχαν επιβάλει οι προκάτοχοί του και η καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Ο νέος πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για έλλειψη πολιτικών θέσεων. Κακώς. Ο Τριντό έχει μια χαρά πολιτικές θέσεις απλά είναι περίπου ίδιες με αυτές των προκατόχων του. Έτσι, όσο και απαράμιλλη γοητευτική είναι η εμφάνισή του, ο ίδιος πολιτικά είναι καταδικασμένος. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός τίποτε  γοητευτικό δεν μπορεί να έχει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]