*Φωτογραφίες : Κίμωνας-Αλέξης Κοκκινάρης

Ο πολυχώρος του Βοοze γέμισε χθες με πολύχρωμα πλάσματα. Στο κοινό εντόπιζες ανθρώπους που είχαν περάσει όλο το βράδυ τους στη Βουλή περιμένοντας με ανυπομονησία και ενθουσιασμό να ψηφιστεί το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Πολλοί από αυτούς παλεύουν χρόνια για αυτή την ελάχιστη και αυτονόητη κατάκτηση. Πολλοί από αυτούς, πλέον, θα μπορούν να βρεθούν στο πλευρό του συντρόφου ή της συντρόφισσάς τους όταν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δεν θα εκδιώχνονται ως ξένοι ακόμη και αν έχουν περάσει τη μισή ζωή τους μαζί τους.

Ekdilossi_simfono_booze_omilites

Η ομιλία που διοργανώθηκε από το 3pointmagazine.gr ήταν μία αποτίμηση για το σύμφωνο συμβίωσης, μία κριτική και ένας γόνιμος διάλογος. Στο πάνελ βρέθηκαν οι Μαρίνα Γαλανού (πρόεδρος του ΣΥΔ – Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), Άλκης Δελαντώνης (ακτιβιστής), Στέλλα Μπελιά (πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο»), Κωστής Λιερός (τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ), Αλεζίνη Λόξα (Φοιτήτρια – Μέλος της ομάδας φύλου της Νομικής), Αντώνης Σιγάλας (ΛΟΑΤ ακτιβιστής – μέλος της ΟΛΚΕ) και η Λίνα Θεοδώρου από την φεμινιστική ομάδα Κιουρί-at.

Ekdilossi_simfono_booze_koino2

Στο κοινό βρέθηκαν επίσης άτομα και από άλλες ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες όπως αυτή της Colour Youth και της «Κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας στην εκπαίδευση».

Ekdilossi_simfono_booze_erotiseis1

Το μικρόφωνο αρχικά πήρε η Μαρίνα Γαλάνου, πρόεδρος του σωματείου ΣΥΔ. «Όλη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα χαιρέτησε το σύμφωνο και το υποδέχτηκε με χαρά», τόνισε. «Είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα που ανοίγει δρόμους. Αυτό το πρώτο βήμα η κυβέρνηση όμως πρέπει να το εκκολάψει με περισσότερη θέρμη ώστε να μπορούμε πλέον να μιλάμε για πραγματική ισότητα ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια».

Ekdilossi_simfono_booze_MarinaGalanou

Το μεγάλο κενό του, όπως τόνισε η ίδια, είναι η έλλειψη νομικής αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αλλά και η έλλειψη δυνατότητας τεκνοθεσίας και παιδικής μέριμνα από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το σύμφωνο αφήνει στην απ΄ έξω τα τρανς άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ανεύρεση εργασίας και στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που τους αρνείται η πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία, επειδή «δεν μοιάζουν με τη φωτογραφία της ταυτότητας, χλευάζονται από τους υπαλλήλους, τους κοιτάνε με δυσπιστία, μπορούν ακόμη να οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Αυτή η ψυχολογική κακοποίηση δεν γίνεται να θεωρείται ως “ισότητα” ».

Ekdilossi_simfono_booze_koino1

«Η πλήρης κατάργηση των διακρίσεων δεν θα κατακτηθεί αναίμακτα» τόνισε ο Αντώνης Σιγάλας, ακτιβιστής και μέλος της ΟΛΚΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων το πόσο σημαντικό είναι να νομοθετηθεί ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους.

Ekdilossi_simfono_booze_AntonisSigalas

Μας μίλησε για την επί χρόνια αδιαφορία του κράτους, για το bullying μέχρι θανάτου που δέχτηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από ετεροκανονικούς “ματσό” άνδρες, για τον νεαρό που διώχτηκε από το σπίτι του στην Κρήτη όταν οι γονείς του ανακάλυψαν ότι είχε παρευρεθεί στο Pride, για τον gay άνδρα στην Λάπα Λακωνίας που δεν μπορεί να κυκλοφορεί στο χωριό, εξαιτίας της εχθρικής αντιμετώπισής του από τους κατοίκους ενώ το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του για ασφαλιστικά μέτρα κάνοντας λόγο για «προκλητική συμπεριφορά έναντι των συγχωριανών του».

«Το σύμφωνο είναι σαν να δίνεις σε ένα πολύ πεινασμένο σκυλί ένα ξεροκόμματο μέχρι να του ετοιμάσεις μία μπριζόλα, δεν θα το χορτάσει αλλά θα καταφέρει να επιβιώσει με αυτό», ήταν ο παραλληλισμός που έκανε η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο».

Ekdilossi_simfono_booze_StellaBelia

Παραδέχτηκε ότι το νομοθέτημα έχει κάνει πολλές εκπτώσεις και μας μίλησε για την επόμενη ημέρα και τις επόμενες διεκδικήσεις. Μας προέτρεψε να καταπολεμήσουμε το φόβο που έχουμε μέσα μας και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας.

Ekdilossi_simfono_booze_AleziniLoxa

«Η υιοθεσία παιδιών είναι το κόκκινο πανί για όλους τους συντηρητικούς, αλλά τι να το κάνουμε το σύμφωνο αν δεν μπορούμε να μεριμνήσουμε για τα παιδιά που έχουμε φέρει εμείς οι ίδιοι στον κόσμο», κατέληξε.

Ο Κωστής Λιερός (τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ) με τη σειρά του έκανε λόγο για την υποχρέωση της αριστεράς να μεταφέρει τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μέσα στο κοινοβούλιο.

Ekdilossi_simfono_booze_KostisLieros

Ο Άλκης Δελαντώνης, ακτιβιστής, ξεκίνησε την ομιλία του με το συγγνώμη του πρωθυπουργού μέσα στο κοινοβούλιο, ένα συγγνώμη για τα τόσα χρόνια διακρίσεων κατά της κοινότητας. «Άκουσα καλά; Ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε συγγνώμη από εμένα», έλεγε και ξανάλεγε συγκινημένος.

Ekdilossi_simfono_booze_AlkisDelantonis

Στην ομιλία παρενέβη και η Λίνα Θεοδώρου, μέλος της φεμινιστικής ομάδας Κιουρί-at, κάνοντας λόγω για την πατριαρχία «ως την αρχή όλων των κακών» και για το πόσο πρέπει να παλέψουμε για να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα που έχουν εμφυτευτεί μέσα μας.

Ekdilossi_simfono_booze_LinaTheodorou

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ομιλίας υπήρχε διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, προσφορά μελών της ομάδας ΛΟΑΤ ΑμεΑ.

Ekdilossi_simfono_booze_Erwtiseis2

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις, απορίες του κοινού και απαντήσεις από το πάνελ. Έκλεισε με ένα αίσθημα χαράς και υπερηφάνειας, οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι είναι πλέον θεσμοθετημένα ορατοί. Οι «εχθροί» τους μπορεί να είναι ακόμη πολλοί αλλά η αγάπη των συμμάχων τους και κυριότερα η αγάπη και το κουράγιο των ίδιων είναι πολύ δυνατότερα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]