Ένα χρόνο μετά, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο κόσμος ακούει ξανά τραγούδια του, γράφει γι’ αυτόν, εκφράζει τη θέληση ν’ αγωνιστεί. Πολλοί από αυτούς, άνθρωποι της Τέχνης, που επιλέγουν να μη σιωπήσουν. Μ’ ένα μήνυμά τους στα Social Media, μια αφιέρωση ή ένα ποίημα, τιμούν τη μνήμη του.

Οι KollektivA έγραψαν: Αυτό το post δεν είναι τυπικό. Δεν γίνεται επειδή έτσι έπρεπε. Γίνεται επειδή όποιος έχει το κεφάλι του στο στόμα του λύκου ξέρει. Γίνεται επειδή η λήθη είναι κακή συνήθεια πολλών. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τί σημαίνει φασισμός, ναζισμός, Χρυσή Αυγή. Γιατί ο φασισμός “δεν θα πεθάνει μόνος”. Εμείς στην ανάπαυση εν ειρήνη δεν πιστεύουμε. Μάλλον ο αγώνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμάμε τους νεκρούς μας. Καλή αντάμωση.

O Σπύρος Γραμμένος ανέβασε ένα τραγούδι του Παύλου:

 

O Γιάννης Χαρούλης μίλησε γι’ αυτόν στη συναυλία του και τραγούδησε:

 

O Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε ένα ποίημα:

“Ο φασισμός πουλάει τη δόση κι ο καναπές την αγοράζει”

Είσαι αδερφός μου
Παύλο Φύσσα
Τώρα σε βλέπω απ την αφίσσα
Με την πληγή
Η μνήμη που κρατάει μαχαίρι
Οπλίζει τώρα κι άλλο χέρι
Και καίει τη γη
ζωές ζητάει να αποτελειώσει
Ο φασισμός πουλάει τη δόση
Κι ο καναπές την αγοράζει
Στις γειτονιές των ηττημένων
Το τέρας στέκεται στημένο
Σπίτια ρημάζει
Εις αδερφός μου Παύλο Φύσσα
Αν εις αέρας τώρα φύσσα
Να σηκωθούμε
Με ένα ορφανό τραγούδι παύλο
Το πλήρωσες εσύ το ναύλο
Χωρίς επιστροφή να πούμε
Είσαι αδερφός μας Παύλο Φύσσα
Αν είσαι αέρας τώρα φύσα
Να σηκωθούμε

Η Νατάσα Μποφίλιου δημοσίευσε στη σελίδα της στο facebook ένα κείμενο για τον Παύλο:

“Ένα χρόνο πριν δολοφονήθηκε από τους φασίστες ο Παύλος Φύσσας. Δεν είναι ο πρώτος και δυστυχώς δε θα είναι κι ο τελευταίος που πεθαίνει για τις ιδέες του και με ένα όραμα απραγματοποίητο. Όσο κι αν λυπηθούμε, όσο κι αν ντραπούμε, όσο κι αν οργιστούμε, όσο κι αν πενθήσουμε, δε θα γυρίσει πίσω. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, να ουρλιάζουμε όχι στο φασισμό και να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε. Δεν επιτρέπεται ποτέ να ξεχνάμε, μέσα σε αυτό το βάλτο που λέγεται, εμείς κι ο κόσμος μας, εκείνους που σήκωσαν και σηκώνουν στην πλάτη τους με τη ζωή τους, τη ζωή μας. Αν στερέψουμε από σθένος, από ήρωες κι από αγώνες είμαστε όλοι τελειωμένοι. Όσοι έφυγαν ας γίνουν το λάβαρο, το καθήκον κι η έμπνευση μιας καθημερινής προσωπικής επανάστασης. Για να σταματήσουμε πια να μετράμε τα χρόνια με το αίμα και τα κορμιά. Κι ίσως να γίνουμε όλοι αδερφοί. Κάποτε”.

Ο Στάθης Δρογώσης καυτηρίασε την πρακτική της Χρυσής Αυγής, αλλά και τη στάση της κυβέρνησης:

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τον Ρουπακιά ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Στην ενέδρα ήταν άλλα 25 άτομα όλοι χρυσαυγίτες. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες έδειξαν ότι τόσο ο αρχηγός τους όσο και οι άλλοι βουλευτές ήξεραν για τον φόνο. Κάποιοι έδιναν και οδηγίες. Και ενώ τα ξέραμε όλα αυτά σχεδόν από την αρχή, ο Μπαλτάκος , το δεξί χέρι του Σαμαρά είχε βάλει τους χρυσαυγίτες στην κυβέρνηση! Ναι καλά διαβάζετε. Δείτε εδώ πόσο καλά τα βρίσκανε και στήριζε ο ένας τον άλλο. Οι Σαμαρικοί είναι όλοι ακροδεξιοί. Φασίστες. Στη δίψα τους για εξουσία (μετά την έρημο που πέρασαν όπως λένε οι ίδιοι) δεν δίστασαν να συμμαχήσουν με τους Ναζί. Ο Παύλος πέθανε αλλά αυτοί οι γελοίοι κυβερνούν ακόμα. Μέχρι πότε; Ο Μπαλτάκος θα περάσει από δικαστήριο για όλα αυτά τα αίσχη; Σήμερα θα πάμε όλοι στο Κερατσίνι.Για να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που τον έσφαξαν οι νεοναζί.Και δεν είναι ο μόνος.

Ο Γιάννης Κότσιρας ανέβασε το διαχρονικό “Κάπουτε θα ‘ρθουν να σου πουν”, που είχε ερμηνεύσει στα πλατό της ΕΡΤ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]