Η Γιουβέντους είναι χωρίς καμία αμφιβολία η καλύτερη ομάδα στην Ιταλία. Αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην διαφορά 14ων βαθμών που έχει από την δεύτερη της βαθμολογίας, Ρόμα, στο ιταλικό πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, εκτός από το Κύπελλο Ιταλίας, κινδυνεύει να βρεθεί και εκτός Europa League λόγω των αδικαιολόγητων επιλογών του προπονητή της, Αντόνιο Κόντε.

Μερικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα η Γιουβέντους τα παίρνει ακόμα κι αν δεν κατέβει στο γήπεδο, μόνο και μόνο με τη φανέλα της. Παρόλα αυτά και παρά τη μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία, ο Αντόνιο Κόντε συνεχίζει να παρατάσσει την καλύτερη δυνατή ομάδα του στο πρωτάθλημα και να κάνει rotation στο Κύπελλο Ιταλίας και στο Europa League.

Αποκλεισμός από το Κύπελλο
Αυτό το έχει πληρώσει ήδη στο Κύπελλο Ιταλίας, από το οποίο αποκλείστηκε από τη Ρόμα στο Ολίμπικο στα προημιτελικά. Πώς να μην αποκλειστείς όταν παίζεις με τη δεύτερη καλύτερη (βαθμολογικά τουλάχιστον) ομάδα της Ιταλίας εκτός έδρας και κατεβάζεις ουσιαστικά τα “δεύτερα” της ομάδας σου.

Τι κι αν είσαι επί δύο σερί (σε λίγο τρία) χρόνια πρωταθλήτρια. Όταν παίζεις νοκ άουτ ματς και μάλιστα εκτός έδρας, δεν επιτρέπεται να κατεβάζεις τις “ρεζέρβες” όσο καλές κι αν είναι. Που δεν είναι. Τουλάχιστον δεν είναι σε καμία περίπτωση ισάξιες των βασικών. Ειδικά όταν έχεις την πολυτέλεια της βαθμολογικής διαφοράς στο πρωτάθλημα, πρέπει να ρίξεις το βάρος στο Κύπελλο. Γιατί όχι.

Γιατί να αφήσεις εκτός Μπουφόν, Ασαμόα, Λιχστάινερ, Πογκμπά, Τέβες και Γιορέντε σε ένα νοκ-άουτ ματς με αντίπαλο τη Ρόμα εκτός έδρας. Την ώρα μάλιστα που έχεις την άνεση να κάνεις rotation στο πρωτάθλημα και έχεις αποκλειστεί ήδη από το Champions League.

Τελικά όλες αυτές οι εσκεμμένες απουσίες, δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν την Γιουβέντους και έτσι ήρθε φυσιολογικά η ήττα 0-1 από τη Ρόμα και μετά από το Champions League η “Μεγάλη Κυρία” έμεινε εκτός και από το Κύπελλο Ιταλίας. Ουσιαστικά με καθαρή ευθύνη του προπονητή της.

Κίνδυνος αποκλεισμού και από το Europa League
Φαίνεται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα στον Αντόνιο Κόντε, καθώς πριν από λίγες μέρες, έκανε το ίδιο “λάθος” στα διπλά ματς του Europa League. Συγκεκριμένα, η Γιουβέντους αντιμετώπισε την Φιορεντίνα δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Η πρώτη ήταν για το πρωτάθλημα και με όλα τα “όπλα” του παραταγμένα, ο Κόντε πήρε μία αγχωτική εντός έδρας νίκη 1-0 απέναντι στους “βιόλα”. Παρά το γεγονός ότι η Φιορεντίνα δημιούργησε πολλά προβλήματα στους “μπιανκονέρι” στο πρωτάθλημα, στο δεύτερο ματς, για το Europa League αυτή τη φορά, ο Κόντε πίστεψε και πάλι στους αναπληρωματικούς του. Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Πογμπά, Γιορέντε και Λιχστάινερ έμειναν στον πάγκο με τον Τέβεζ να απουσιάζει επίσης.

Αποτέλεσμα; Εντός έδρας 1-1 και πλέον η Γιουβέντους χρειάζεται μόνο νίκη για να συνεχίσει να ελπίζει σε έναν ακόμα φετινό τίτλο πέρα από το πρωτάθλημα το οποίο παίρνει εδώ και δύο χρόνια και στο οποίο ειδικά φέτος μοιάζει να τρέχει μόνη της.

Το σωστό rotation είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα ενός προπονητή υψηλού επιπέδου. Ο κανόνας είναι ο εξής. Όταν δεν έχεις την πολυτέλεια να κάνεις rotation στο πρωτάθλημα, δεν το κάνεις. Στο Champions League το ίδιο, εκτός κι αν είσαι στη φάση των ομίλων και έχεις πάρει μαθηματικά την πρόκριση.

Όταν όμως έχεις την πολυτέλεια να κάνεις rotation στο πρωτάθλημα (+14) και έχεις μείνει εκτός Champions League, δεν βρίσκω κανένα λόγο να “σνομπάρεις” το Κύπελλο και μάλιστα σε εκτός έδρας ματς με  τη Ρόμα. Όταν μάλιστα έχεις αποκλειστεί και από το Κύπελλο, και το μόνο που σου έχει μείνει είναι να εξασφαλίσεις μαθηματικά το πρωτάθλημα, δεν επιτρέπεται να μην χρησιμοποιείς όλα σου τα όπλα στα ματς του Europa League.

Η ποιότητα της Γιουβέντους είναι τέτοια, που αν βάλει τους βασικούς στο δεύτερο ματς με τη Φιορεντίνα, μπορεί να κερδίσει μέσα στο “Αρτέμιο Φράνκι”. Άσχετα αν στο πρωτάθλημα έχασε με 4-2 εκεί μέσα και σε τρία ματς, έχει κερδίσει μόλις μία φορά τους “βιόλα” με 1-0. Η απορία μου έχει να κάνει με τον λόγο για τον οποίο ο Αντόνιο Κόντε βάζει από μόνος του εμπόδια στην ομάδα του. Γιατί να αποκλειστεί με κάτω τα χέρια από το Κύπελλο και να θέλει μόνο νίκη στη Φλωρεντία επειδή απλά αποφάσισε να μην βάλει τους βασικούς την ώρα που το πρωτάθλημα έχει κριθεί;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]