O Παναθηναϊκός ξεκίνησε πέρυσι μία παράδοση, που μάλλον η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε πως θα έπαιρνε αυτή την έκταση. Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, είδε το ρόστερ του να αποδυναμώνεται, χάνοντας δύο βασικά στελέχη από την ομάδα που κατέκτησε το 6ο ευρωπαϊκό της πρωτάθλημα. Νίκολας και Φώτσης κούνησαν μαντήλι, αφού δεν πήραν ποτέ αυτό που περίμεναν από τους πράσινους και με συνοπτικές διαδικασίες υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με την Αρμάνι Μιλάνο.

Αμφότεροι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη χρονιά που ήθελαν, ή πίστευαν ότι μπορούσαν να έχουν. Ο Aμερικανός μάλιστα έμεινε ελεύθερος στα μέσα της χρονιάς, δεν βρήκε άλλη ομάδα, ωστόσο η αξία των μετοχών του παρέμεινε υψηλή. Δεν υπάρχουν εν αφθονία, οι παίκτες με καλό σουτ, γεμάτοι εμπειρίες, νοοτροπία νικητή και την ποιότητα του Νίκολας. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον εμπιστεύτηκε και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, βάζοντας τον πήχη ψηλά.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης που είχε πάντως η απόφαση των Φώτση-Νίκολας, πολλοί παίκτες του Παναθηναϊκού θέλησαν να βαδίσουν μία χρονιά αργότερα στα χνάρια τους. Αντίστοιχα δεν ήταν λίγες οι ομάδες που επέλεξαν να εφαρμόσουν την λογική του… πακέτου, που σας είχαμε περιγράψει σε παλαιότερο δημοσίευμα. Θεωρούν πως προσθέτοντας στη μηχανή τους δύο γρανάζια από την καλύτερη μηχανή των τελευταίων, θα μπορέσουν να πάρουν κάτι από τη λάμψη των πρασίνων και να γράψουν τη δική τους ιστορία. Σύντομα θα φανεί αν οι επιλογές τους θα τους δικαιώσουν. Δεν είναι κρυφό άλλωστε, πως η επιτυχία του Tριφυλλιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σπάνια ομοιογένεια και χημεία που είχαν μεταξύ τους οι παίκτες, κάτι που πιστώνεται κυρίως στον Ομπράντοβιτς, χωρίς φυσικά να υποβαθμίζεται η αξία των ατομικών ικανοτήτων του καθενός.

Όπως και αν έχει πάντως, δεν αναιρείται η βαρύνουσα σημασία που έχει η απόκτηση παικτών όπως ο Μπατίστ ή ο Μάριτς. Ο Παναθηναϊκός στη νέα του εποχή, έμοιαζε με ένα πολυτελές σουπέρ μάρκετ, που χάριζε τα καλύτερα προϊόντα του και ουδείς φυσικά μπορεί να κατηγορήσει όσους έσπευσαν να δεχτούν την απλόχερη δωρεά του. Ίσα-ίσα έδειξαν πως εκτιμούν τη δυναμική που επεδείκνυε για μία σειρά χρόνων. Τα  συστατικά αυτής της πετυχημένης συνταγής, ή για την ακρίβεια έστω ένα απόκομμά τους, μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό για τη δική τους ευτυχία.
Αναλυτικά η παρουσίαση των διπλών χτυπημάτων των ομάδων, που αποδεκάτισαν τους πράσινους.

Φενέρμπαχτσέ: Πήρε τη δύναμη του
Μπατίστ και Σάτο, είχαν τα πιο… τροφαντά μούσκουλα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Επιβλητικοί μέσα στο παρκέ, διακρίνονταν για το εξαιρετικά γερό τους πάτημα, ενώ έμοιαζαν ανίκητοι στις προσωπικές μονομαχίες. Εκτός της δύναμης, συνολικά εξαιρετικοί παίκτες, με έφεση στο σκοράρισμα, αν και η προσφορά του Αμερικανού ήταν εμφανώς μεγαλύτερη, από αυτή του άλλοτε παίκτη των Ντάλας Μάβερικς.
Αναντίρρητα  οι τούρκοι απέκτησαν δύο παίκτες, που έχουν  να τους δώσουν πολλά, έστω και αν ο μεν βρίσκεται μία ανάσα από τη σύνταξη και ο δε προέρχεται από μία κάκιστη σεζόν.

Οι αριθμοί του Μπατίστ: 9,7 πόντοι και 4,6 ριμπάουντ σε 23 παιχνίδια της Ευρωλίγκα.
Οι αριθμοί του Σάτο: 7,1 πόντοι και 4,6 ριμπαουντ σε 23 παιχνίδια της Ευρωλίγκα.

Ούνικς Καζάν: Πήρε την ουσία του
Καϊμακόγλου και Βουγιούκας, ουδέποτε κέρδισαν το χαρακτήρα του εντυπωσιακού παίκτη. Τα προσόντα, αλλά και τα καθήκοντα τους ήταν διαφορετικής φύσεως, που επιτέλεσαν υπέρ του δέοντος καλά. Αν θυμηθούμε τις αντιδράσεις δε του κόσμου στην είδηση της απόκτησης τους, παρά το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιήσει μία εξαιρετική σεζόν με Μαρούσι και Πανελλήνιο αντίστοιχα, δεν ήταν και οι πλέον θερμές.

Παρόλα αυτά, απέδειξαν μέσα σε διάστημα δύο χρόνων ότι άξιζαν αυτή την προαγωγή και κοινός παρανομαστής της θητείας τους ήταν η κατακόρυφη βελτίωση που επέδειξαν. Δύο εξαιρετικές κινήσεις για τους Ρώσους, που μπορούν να πιστεύουν ότι τα λεφτά τους θα πιάσουν τόπο.

Οι αριθμοί του Βουγιούκα:  7,1 πόντοι και 2,1 ριμπάουντ σε 23 αγώνες της Ευρωλίγκα.
Οι αριθμοί του Καϊμακόγλου: 7,9 πόντοι και 4,1 ριμπάουντ σε 23 αγώνες της Ευρωλίγκα.

Λοκομοτίβ Κούμπαν: Πήρε τα νιάτα του
Καλάθης και Μάριτς είναι δύο περιπτώσεις παικτών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά που εν τέλει φανέρωσαν στο παρκέ. Ακόμα βέβαια, έχουν μπόλικα χρόνια καλού μπάσκετ μπροστά τους και αν τα καταφέρουν στην Λοκομοτίβ Κούμπαν, εκτός του ότι θα οφείλεται στις πολύς καλές βάσεις που έβαλαν χάρη στη δουλειά του Ζοτς, θα μπορέσουν να δικαιώσουν τις προσδοκίες που γεννήθηκαν και για τους δύο βάσει του ταλέντου που τους διέκρινε από την αρχή της σταδιοδρομίας τους. Σίγουρα στην προσπάθεια που ξεκινά ο Παναθηναϊκός, με ένα ανανεωμένο δυναμικό, που επιζητά να κτίσει όχι μόνο το παρόν του, αλλά και το μέλλον θα είχαν θέση. Όπως αναφέραμε όμως και προηγουμένως, το τριφύλλι έπρεπε να κινηθεί πάνω σε μία τελείως διαφορετική οικονομική βάση.

Οι αριθμοί του Μάριτς: 4,9 πόντοι και 2,5 ριμπάουντ σε 22 αγώνες της Ευρωλίγκα
Οι αριθμοί του Καλάθη: 7,6 πόντοι και 2,4 ασίστ σε 23 αγώνες της Ευρωλίγκα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]