Δεν ξέρω τι μπορεί να θεωρηθεί χειρότερο. Το γεγονός ότι ο Μάρκος Σεφερλής και το κοινό του γέλαγαν, κάνοντας πλάκα σε απλούς ανθρώπους ότι θα τους απαλλοτριώσουν τα σπίτια ή ότι τα φιλικά προς το Mega site γέμισαν με φράσεις του τύπου: «Σάρωσε ο Σεφερλής χθές», «Ανέβηκαν τα νούμερα στο πρωινό του Mega»;

Βέβαια δε θα περιμέναμε ποτέ κάτι καλύτερο από ένα κανάλι που πριν μερικούς μήνες, τόνισε με τη φωνή του ακριβοπληρωμένου τού Πρετεντέρη ότι οι μετανάστες που δολοφονήθηκαν στο Φαρμακονήσι επί της ουσίας έφταιγαν που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν. Όμως η ειδοποιός διαφορά στην προκειμένη είναι ότι υπήρχαν άνθρωποι που γέλαγαν ή παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη εκπομπή με ευχαρίστηση. Ευχαρίστηση γιατί ενδεχομένως δεν έχουν δεχθεί ποτέ τηλεφώνημα από κάποια τράπεζα για τα δάνειά που χρωστάνε, γιατί ίσως δεν τους κόψανε ποτέ το ρεύμα ή τη θέρμανση ή δεν έμειναν άνεργοι… Ίσως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κρυφοχαίρονται με τα φασιστικά χτυπήματα και ηδονιστικά στηρίζουν ότι απέχουν από την πολιτική. Έχω δει αυτούς τους ανθρώπους. Έχω καταλάβει πόσο απάνθρωπα είναι τα γέλια τους. Πόσο φασιστικά κρύβονται πίσω από τη δική τους υποτυπώδη ασφάλεια, κοροϊδεύοντας ταξικά όποιον θεωρούν «κατώτερο».

Πάντοτε με απωθούσε αισθητικά ο Σεφερλής με τα σεξιστικά του αστεία, το χυδαίο του χιούμορ, τις ντυμένες από sex shop χορεύτριές του και τη φτωχή ανάγκη του εξίσου φτωχού του μυαλού να μετατρέψει το θέατρο και τη σάτιρα σε τσίρκο, το οποίο θα ήταν μάλλον το μόνο του ερέθισμα πριν ανέβει στο σανίδι.

seferlis 2Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν άρχισε να έχει απολαβές το Δελφινάριο πολύ υψηλότερες από το εκάστοτε θέατρο που πρεσβεύει πράγματι την Τέχνη. Όταν άκουγα συμμαθητές μου από το σχολείο να λένε ότι θα πάνε να δουν τον Ζουλού ή άλλα τέτοια εκτρώματα των οποίων τις ονομασίες δε θυμάμαι, έμενα απλά στο ότι δεν έχουν χιούμορ ή παιδεία.

Πλέον αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται μόνο για έλλειψη χιούμορ, αλλά και για έλλειψη ηθικής, η οποία αξίζει όσο λίγο αξίζει και το ύφασμα των χορευτριών του Μ. Σεφερλή. Προφανώς και δεν είναι απρόβλεπτες αυτές οι δηλώσεις από την τηλεόραση που διαχρονικά έχει φιλοξενήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο οποίος αναπαράγει το χιούμορ της, όπως και δεν είναι απρόβλεπτο το γεγονός ότι όλα αυτά κλείνονται κάτω από τη σκέπη του Ε.Σ.Ρ. το οποίο θα συνεχίσει να επιτρέπει τη χρήση όρων όπως αυτός των «σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων» για άτομα όπως ο Α. Κορτώ σα να μην υπάρχει τίποτα το παράλογο σε αυτό.

Απρόβλεπτη όμως είναι μια ανάλυση που μάλλον δε γίνεται συχνά, για το πόσο άμεσα συνδέεται το φτηνό θέαμα με μία μορφή φασισμού, γιατί δε θα μπορούσα να ερμηνεύσω διαφορετικά την τάση να σαρκάζεσαι τον πόνο του ανθρώπου που μετά βίας τα βγάζει ή δε τα βγάζει πέρας.

Σε μία χώρα που οι ατάλαντοι πλουτίζουν και περηφανεύονται τη χαζομάρα τους γυρνώντας από κανάλι σε κανάλι όπως η αρκούδα με το ντέφι στα πανηγύρια, ξεχνούν πόσο αλυσοδεμένοι είναι στο να ευχαριστούν ένα εξίσου χαζό κοινό.

Και επειδή οι τοίχοι τα λένε καλύτερα από τους αρθρογράφους: « Του 8ωρου οι πεσόντες νανουρίζονται με τσόντες», ή με Σεφερλή …

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]