«Οι αμέσως επόμενοι, η γενιά μετά τους πρώτους μετανάστες, φόρεσε την πιο μαύρη απόχρωση του Πουριτανισμού και σκοτείνιασε τόσο πολύ το πρόσωπο του έθνους, που όλα τα μετέπειτα χρόνια δεν έφτασαν για να το ξανοίξουν. Μένει ακόμη να μάθουμε τη λησμονημένη τέχνη της χαράς.»

«Έχει πολύ καλή επίδραση στη διατήρηση της ηθικής και πνευματικής υγείας ενός ατόμου ο συγχρωτισμός με άτομα που είναι τελείως διαφορετικά από αυτόν, τα οποία ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν για τα πράγματα με τα οποία ασχολείται, και για τα οποία, προκειμένου να κατανοήσει το πού κινούνται και ποιες ικανότητες τα χαρακτηρίζουν, είναι υποχρεωμένος να αφήσει κατά μέρος τον εαυτόν του.»

«Ας τρέμουν οι άντρες που κερδίζουν το χέρι μιας γυναίκας χωρίς να έχουν κερδίσει μαζί και το μέγιστο της καρδιάς της! Αλλιώς, μπορεί να έχουν τη δυστυχία, όπως ο Ρότζερ Τσίλινγκγουορθ, όταν ένα άγγιγμα πιο ισχυρό από το δικό τους μπορέσει να ξυπνήσει όλες τις ευαισθησίες της, να κατηγορηθούν ακόμα και για την ήρεμη ευχαρίστηση, για τη μαρμάρινη εικόνα ευτυχίας που θα της έχουν επιβάλλει ως θερμή πραγματικότητα. Όμως η Έστερ θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ξεμπλέξει μ’ αυτή την αδικία. Τι έδειχνε αυτό; Μήπως ότι εφτά ατέλειωτα χρόνια κάτω από την τυραννία του άλικου γράμματος έφεραν πάρα πολλή δυστυχία αλλά ούτε ίχνος μετάνοιας;»

 

Γεννημένος στο Σάλεμ της Μασσαχουσέτης, το 1804, ο Ναθάνιελ Χώθορν (πραγματικό επώνυμο Χάθορν) πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην αφάνεια, παρότι παραγωγικότατος ως συγγραφέας. Για μεγάλο διάστημα, η βασική πηγή βιοπορισμού του ήταν η εργασία του ως τελωνιακού, είτε στη Βοστώνη είτε, αργότερα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Όλα αυτά άλλαξαν με την έκδοση του «Άλικου Γράμματος», του κατά πολλούς αριστουργήματός του, στις 16 Μαρτίου 1850. Το βιβλίο εκτυλίσσεται στον 17ο αιώνα και αφηγείται την ιστορία της νεαρής Έστερ Πριν, που υπομένει μια ζωή κοινωνικής απομόνωσης, εξευτελισμών και παράλογων τιμωριών λόγω του «εγκλήματος», κατά τα πουριτανικά ήθη, της μοιχείας – έχει φέρει στον κόσμο ένα παιδί από άγνωστο πατέρα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο σύζυγός της απουσίαζε ήδη εδώ και δύο χρόνια στην Ευρώπη. Το Άλικο Γράμμα έχει ονομαστεί ως το πρώτο Αμερικανικό ψυχολογικό μυθιστόρημα (καθότι δίνει μεγάλη έμφαση στην εσωτερική ζωή των ηρώων), αλλά είναι παράλληλα και μια καταγγελία της θρησκοληψίας, της ιερατικής υποκρισίας, μια σπουδή πάνω στη φύση της αμαρτίας – και παράλληλα μια ιστορία ατυχούς έρωτα, με έντονο και το ρομαντικό (με την αρχική έννοια του όρου) και το μεταφυσικό στοιχείο. Και φυσικά, η Έστερ Πριν, παρότι καταδικασμένη από τους υπόλοιπους κατοίκους του Σάλεμ για την πράξη της μοιχείας (το Α που είναι υποχρεωμένη να φορά, το Άλικο Γράμμα του τίτλου, είναι το αρχικό της λέξης Adulteress), στέκει ως ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας, δύναμης και αυτοθυσίας, σε αντίθεση με τον εραστή της, που λόγω της εξέχουσας θέσης του στη μικρή αυτή κοινωνία, αδυνατεί να αναλάβει από τη δική του πλευρά την ευθύνη της πράξης του και να υποστεί και εκείνος τις ίδιες συνέπειες.

Το μυθιστόρημα έκανε ευρύτερα γνωστό τον Χώθορν, γνωρίζοντας αμέσως μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έπειτα από αυτό, ο άλλοτε υπερβολικά μονήρης και λιγομίλητος (για όσους τον γνώρισαν) συγγραφέας, καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία της αγγλόφωνης πεζογραφίας. Το Άλικο Γράμμα έχει γνωρίσει πολλές μεταφράσεις στα ελληνικά. Τα αποσπάσματα που προηγήθηκαν είναι από τη μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη, που κυκλοφόρησε σε έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, το 2007, όπως αναδημοσιεύτηκαν πρώτη φορά εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]