Ο μαραθώνιος των 82 παιχνιδιών μέσα σε 5,5 μήνες έχει φτάσει στο τέλος του για τις ομάδες του NBA, οι οποίες είναι έτοιμες να ριχτούν στη μάχη των φετινών πλέι-οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης του 3pointmagazine.gr για τα παιχνίδια που ξεκινούν το προσεχές Σάββατο, ασχολούμαστε με τα τέσσερα ζευγάρια της Ανατολικής Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά το δεύτερο μέρος, με την παρουσίαση των αντίστοιχων ζευγαριών της Δύσης.  Σημειώνεται ότι στα πλέι-οφ υπάρχει έντονα το ελληνικό στοιχείο.

Ατλάντα Χοκς (60-22) vs. Μπρούκλιν Νετς (38-44)

play-off-east_1

Η πιο αναπάντεχη ιστορία της κανονικής σεζόν ήταν η κατάληψη της 1ης θέσης της Ανατολής από τους Χοκς, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Η επιτυχημένη μετάγγιση του DNA των Σπερς από τον Μάικ Μπούντενχολτζερ τούς εκτόξευσαν φέτος. Το κορυφαίο από τα επιτεύγματα της Ατλάντα ήταν το σερί νικών 17-0 τον Γενάρη – η πρώτη ομάδα στην ιστορία που έβγαλε αήττητη το πρόγραμμα ενός ολόκληρου μήνα. Η πεντάδα Τιγκ-Κόρβερ-Κάρολ-Μίλσαπ-Χόρφορντ έκανε πράγματα και θαύματα μέσα στη χρονιά, ωστόσο δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες απόλυτης πίεσης.

Οι Νετς μπήκαν την τελευταία στιγμή στα πλέι-οφ, καταφέρνοντας να συγκρατήσουν την επίθεση των Πέισερς. Η σεζόν τους υπήρξε προβληματική, με πολλά σκαμπανεβάσματα. Ο Λάιονελ Χόλινς άλλαζε συχνά-πυκνά αρχικές πεντάδες, προσπαθώντας να βρει τον ιδανικό συνδυασμό, ωστόσο η ομάδα του ουδέποτε κατάφερε να επιδείξει ισχυρή συνοχή, κυρίως λόγω της ασταθούς απόδοσης του Ντέρον Γουίλιαμς.

Φετινές αναμετρήσεις: Sweep για την Ατλάντα με 4-0. Οι τελευταίες δύο νίκες τους ήταν πρόσφατες, στις 4 και 8 Απριλίου.

Πρόβλεψη: Αν οι Χοκς έβρισκαν μπροστά τους την πάντα επικίνδυνη στα πλέι-οφ Ιντιάνα, με τον Πολ Τζορτζ να έχει επιστρέψει στο παρκέ, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για μια εν δυνάμει έκπληξη. Το Μπρούκλιν δεν αποτελεί φόβητρο, ούτε έχει δείξει χαρακτήρα σαν ομάδα όταν πραγματικά μετράει. Έστω κι αν η Ατλάντα θα στερηθεί από τον πάγκο της την αμυντική ισχύ τού Θάμπο Σεφολόσα, δεν πρόκειται να αφήσει τη σειρά να ξεφύγει από τα 5 παιχνίδια.

Κλίβελαντ Καβαλίερς (53-29) vs. Μπόστον Σέλτικς (40-42)

play-off-east_2

Κανείς πλέον δεν θυμάται το άσχημο ξεκίνημα των Καβς, όταν αμφισβητούνταν ακόμα και η θέση του Ντέιβιντ Μπλατ. Με τις ανταλλαγές που έφεραν τους JR Σμιθ, Σάμπερτ και Μόζγκοφ στο Κλίβελαντ, η ομάδα μεταμορφώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, κλείνοντας τη σεζόν με ρεκόρ 34-9. Η μεγάλη βελτίωση έγινε στον αμυντικό τομέα, όπου παρατηρούνταν το σημαντικότερο πρόβλημα. Το μόνο αγκάθι της υπόθεσης είναι η κατάσταση με τον Κέβιν Λοβ, ο οποίος ακόμα να προσαρμοστεί πλήρως σε τρίτο ρόλο πίσω από τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Κάιρι Έρβινγκ.

Όσον αφορά την Βοστώνη, λίγοι περίμεναν ότι η ομάδα θα έπιανε τον αρχικό στόχο της, που ήταν η είσοδος στα πλέι-οφ. Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά του Μπραντ Στίβενς. Παρά τις σημαντικές αποχωρήσεις των Ρόντο και Γκριν, οι Σέλτικς του νεαρού κόουτς έπαιζαν όλο και πιο συνεκτικά όσο περνούσε ο καιρός, με αποτέλεσμα να κάνουν ένα δυνατό φίνις στην 7η θέση. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η έλευση του Αϊζέια Τόμας, του καθαρού σκόρερ που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Φετινές αναμετρήσεις: Οι νίκες μοιράστηκαν 2-2, ωστόσο οι Σέλτικς κέρδισαν και τα δυο τους ματς την περασμένη εβδομάδα, όταν το Κλίβελαντ είχε ήδη εξασφαλίσει τη 2η θέση και ξεκούραζε παίκτες.

Πρόβλεψη: Τα έξυπνα λεφτά είναι να ποντάρει κανείς σε ένα sweep των Καβαλίερς. Τα δύσκολα για αυτούς ξεκινούν αμέσως μετά, στα πιθανά ματσαρίσματα με τους Μπουλς και τους Χοκς.

Σικάγο Μπουλς (50-32) vs. Μιλγουόκι Μπακς (41-41)

play-off-east_3

Στα χαρτιά το Σικάγο έδειχνε η πιο δυνατή ομάδα της Ανατολής πριν αρχίσει η σεζόν, αλλά η κακοτυχία με τους τραυματισμούς δεν τους άφησε να δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Ο Ντέρικ Ρόουζ εξακολουθεί να πονάει στο γόνατο, ενώ και ο Τζόακιμ Νόα δεν είναι στο 100%. Τα καλά νέα για τον Τομ Θίμποντο ήταν η τρομερή απόδοση αναγεννημένου Πάου Γκασόλ, η θεαματική βελτίωση του Τζίμι Μπάτλερ, όπως και η σχετικά γρήγορη προσαρμογή του Νίκολα Μίροτιτς στο NBA και η εξέλιξή του σε επιθετικό όπλο από τον πάγκο.

Ο Τζέισον Κιντ πήρε το Μιλγουόκι από το χειρότερο ρεκόρ πέρυσι και το έφτασε στα πλέι-οφ, πετυχαίνοντας μια αξιοσημείωτη βελτίωση 26 νικών, την υψηλότερη του φετινού πρωταθλήματος. Το εντυπωσιακό για τους Μπακς ήταν πως ουδέποτε απειλήθηκε η παρουσία τους στην ποστ-σίζον, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Τζαμπάρι Πάρκερ τον Ιανουάριο, αλλά και την μετέπειτα παραχώρηση του ως τότε MVP τους, Μπράντον Νάιτ.

Φετινές αναμετρήσεις: Οι Μπουλς είχαν το πάνω χέρι με 3-1. Η μοναδική νίκη των Μπακς ήταν στο πιο πρόσφατο ματς, την 1/4 εντός έδρας με διαφορά 4 πόντων.

Πρόβλεψη: Οι Μπουλς ενδεχομένως να μην ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα με τους Μπακς, έστω κι αν υπερέχουν ξεκάθαρα σε πείρα και σε δουλειά ως σύνολο. Η σειρά έχει τις προδιαγραφές να πάει ακόμα και στα 7 ματς, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει έκπληξη ως προς το ποιος θα περάσει στον επόμενο γύρο. Ακόμα, όμως, κι αν αποκλειστεί το Μιλγουόκι που είναι το λογικό, αυτά τα παιχνίδια μόνο κέρδος έχουν να αποφέρουν στους νεαρούς άσους τους και ειδικά στον πολύ ανεβασμένο τελευταία Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τορόντο Ράπτορς (49-33) vs. Ουάσινγκτον Γουίζαρντς (46-46)

play-off-east_4

Οι Ράπτορς απέτυχαν να πιάσουν τα υψηλά στάνταρ της περσινής τους απόδοσης, παρόλα αυτά πιστεύουν πως είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τα πλέι-οφ αυτή τη φορά, μετά την έξοδο στον πρώτο γύρο από τους Νετς το 2014. Για να καταφέρουν να περάσουν θα χρειαστούν μια εξαιρετική σειρά από τον Κάιλ Λάουρι, ο οποίος καλείται να δείξει από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος. Ας μην ξεχνάμε και τον δυνατό πάγκο τους, ειδικά τον εξαιρετικό έκτο παίκτη Λου Γουίλιαμς.

Παρόμοια ήταν η φετινή ιστορία της ομάδας της πρωτεύουσας. Περιμέναμε καλύτερα πράγματα στην ρέγκιουραλ σίζον, όμως και αυτή δείχνει να έχει φτιαχτεί για από δω και έπειτα. Ο Τζον Γουόλ ανήκει στο top 5 των καλύτερων πόιντ γκαρντ της λίγκας, έχοντας οδηγήσει πέρυσι τους Γουίζαρντς σε πρόκριση επί του Σικάγο και μετά σε μια δυνατή εμφάνιση κόντρα στην Ιντιάνα, παρά τον τελικό αποκλεισμό. Φέτος θα έχει στο πλευρό του και τον βετεράνο Πολ Πιρς, με την μακρόχρονη ιστορία μεγάλων σουτ στα πλέι-οφ, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι για ακριβώς αυτή την χρονική περίοδο.

Φετινές αναμετρήσεις: Οι Ράπτορς πήραν και τα τρία παιχνίδια, αν και τα δύο τελευταία κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Στις 31/1 επικράτησαν στην παράταση με 4 πόντους και στις 11/2 χρειάστηκαν το νικητήριο καλάθι του ΝτεΡόζαν.

Πρόβλεψη: Πρόκειται αναμφίβολα για την πλέον αμφίρροπη σειρά της Ανατολής. Παρά το πλεονέκτημα έδρας των Ράπτορς, μπορεί να δοθεί ένα μικρό προβάδισμα στην Ουάσινγκτον, η οποία υπερέχει σε παραστάσεις και σε ταλέντο. Αυτό που της λείπει είναι ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά ερχόμενος από τον πάγκο. Σπάσιμο της έδρας και Γουίζαρντς στα 6 παιχνίδια είναι ένα σενάριο με πολλές πιθανότητες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]