Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του 3pointmagazine.gr για τα φετινά πλέι-οφ του NBA, σας παρουσιάζουμε τα τέσσερα ζευγάρια της Δυτικής Περιφέρειας.

Η Δύση είναι εδώ και χρόνια η πιο δυνατή από τις δύο περιφέρειες του πρωταθλήματος και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα ρεκόρ των ομάδων της στην κανονική περίοδο. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ πέτυχαν αρκετές νίκες για να προκρίνονταν ως 6οι αν συμμετείχαν στην Ανατολή, ενώ τώρα αρκέστηκαν στην 9η θέση και έχασαν το τρένο προς όφελος των Πέλικανς.

Επίσης, η Σάουθγουεστ Ντιβίζιον έστειλε και τις πέντε ομάδες της στην ποστ-σίζον (Ρόκετς, Γκρίζλις, Σπερς, Μάβερικς, Πέλικανς), κάτι που είχε συμβεί μόλις άλλες δύο φορές τα προηγούμενα 30 χρόνια: Το 1985-86 ήταν η Μίντγουεστ και το 2005-2006 η Σέντραλ.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (67-15) vs. Νιου Όρλεανς Πέλικανς (45-37)

2 (1)

Οι Γουόριορς ήταν ήδη μια πολύ καλή ομάδα υπό τις οδηγίες του Μαρκ Τζάκσον, όμως με τον Στιβ Κερ στον πάγκο τους φέτος κατάφεραν να μπουν στην ελίτ. Ο Στεφ Κάρι έκανε αρκετά πράγματα ώστε να θεωρείται πρώτο φαβορί για το βραβείο του MVP της λίγκας, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τον Κλέι Τόμπσον, τον Ντρέιμοντ Γκριν και τον Άντριου Μπόγκουτ, ο οποίος κατάφερε να σταθεί επιτέλους υγιής στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Οι Γουόριορς είχαν την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (110 πόντοι μ.ο.), όπως και τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων υπέρ τους με 10,1. Και αν παίζει κάποιο ρόλο η ιστορία, οι 6 από τις 7 τελευταίες ομάδες με διψήφιο αριθμό διαφοράς πόντων κατέκτησαν τελικά τον τίτλο.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Άντονι Ντέιβις είναι το next best thing του NBA. Ήδη, στα 22 του, έχει φοβερή επίδραση και στις δύο άκρες του παρκέ (4ος σκόρερ, 1ος μπλοκέρ φέτος), όμως μόνος του δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη για την Νέα Ορλεάνη. Ερωτηματικό είναι η κατάσταση του βασικού πόιντ γκαρντ Ντρου Χόλιντεϊ, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό. Οπότε για να έχουν τύχη οι Πελς, θα χρειαστούν κάτι εντυπωσιακό από τον άλλο δημιουργό τους, Ταϊρίκ Έβανς.

Φετινές αναμετρήσεις: Το Γκόλντεν Στέιτ κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα ματς, χάνοντας μόνο το πιο πρόσφατο, στις 7/4 εκτός έδρας.

Πρόβλεψη: Θεωρητικά οι Γουόριορς έχουν το πιο βατό ζευγάρωμα στη Δύση και με τη δύναμη της έδρας τους (39-2) μπορούν να καθαρίσουν γρήγορα, στα 5 ματς. Έστω κι αν πηγαίνουν για πρώτη φορά ως φαβορί σε σειρά πλέι-οφ.

Χιούστον Ρόκετς (56-26) vs. Ντάλας Μάβερικς (50-32)

4 (1)

Η επιστροφή του Ντουάιτ Χάουαρντ από τραυματισμό εδώ και λίγες εβδομάδες, έχει ελαφρύνει λίγο το φορτίο για τον Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος οδήγησε το Χιούστον στο δεύτερο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας του. Παρά τα στατιστικά για MVP του μουσάτου γκαρντ, γεγονός παραμένει ότι δεν έχει καταφέρει να βγάλει ακόμα τους Ρόκετς από τον πρώτο γύρο, στα δύο χρόνια του μαζί τους. Επιπλέον, η απουσία του Μπέβερλι στερεί από την ομάδα μια σταθερή αμυντική αξία στα γκαρντ, παρότι το ρόστερ είναι αρκετά γεμάτο.

Φαίνεται πως η προσθήκη του Ρόντο μεσούσις της σεζόν δεν έκανε καλό στους Μαβς. Απόδειξη; Το αναιμικό 14-13 μετά την All-Star διακοπή. Εξίσου σημαντικό με τα θέματα χημείας είναι η κατάσταση με το γόνατο του Τσάντλερ Πάρσονς, ο οποίος θα παίξει μεν, όχι ως απολύτως υγιής δε.

Φετινές αναμετρήσεις: Οι Ρόκετς έκαναν το 3-1, κερδίζοντας δύο φορές στην έδρα τους και μία εκτός.

Πρόβλεψη: Πιο πιθανό είναι το Χιούστον να σπάσει έδρα παρά το Ντάλας που το χρειάζεται απαραίτητα. Εκτός κι αν ο Ρικ Καρλάιλ βγάλει πάλι κανέναν λαγό από το καπέλο, Ρόκετς στα 6 παιχνίδια.

Λος Άντζελες Κλίπερς (56-26) vs. Σαν Αντόνιο Σπερς (55-27)

5 (1)

Λίγοι τους θεωρούν πραγματικούς διεκδικητές, όμως οι Κλίπερς ήταν αθόρυβα η πιο φορμαρισμένη ομάδα του NBA στο κλείσιμο της σεζόν, κάνοντας μόλις δύο ήττες σε 16 ματς αφότου έγινε καλά ο Μπλέικ Γκρίφιν. Βάλτε κοντά τον υποδειγματικά σταθερό Κρις Πολ και τον ΝτιΆντρε “Μπιλ Ράσελ” Τζόρνταν, και ιδού μια τριπλέτα που μπορεί να κάνει ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Λίγο ο πάγκος τους έχει πρόβλημα, ειδικά μετά τον τραυματισμό του βετεράνου Τζαμάλ Κρόφορντ που μόλις πρόσφατα επέστρεψε.

Μετά την αποφόρτιση στο πρώτο μισό τη σεζόν, οι Σπερς έγιναν ξανά εκείνη η εξωπραγματική ομάδα που είχε κατατροπώσει τον ΛεΜπρόν πέρυσι, πετυχαίνοντας 21 νίκες στα τελευταία 25 παιχνίδια. Εν τούτοις η αποστολή των πρωταθλητών στα φετινά πλέι-οφ είναι πιο δύσκολη, λόγω της αποτυχίας τους να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα έδρας.

Φετινές αναμετρήσεις: Οι ομάδες έμειναν στο 2-2, με το Σαν Αντόνιο να κερδίζει τα δύο πρώτα ματς και το Λος Άντζελες τα δύο πιο πρόσφατα.

Πρόβλεψη: Ματσάρες. Ματσάρες. Κλίπερς στα 7 παιχνίδια. Ματσάρες.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (51-31) vs. Μέμφις Γκρίζλις (55-27)

6 (1)

Μέσα στον ενάμισι μήνα που ακολούθησε τη ρήξη αχίλλειου του Γουές Μάθιους, οι Μπλέιζερς έχασαν περισσότερα παιχνίδια απ΄ ό,τι κέρδισαν (10-12), δείγμα της μεγάλης του συνεισφοράς προηγουμένως σε άμυνα και επίθεση. Ο Αφλάλο αποκτήθηκε για έκτος παίκτης και βρέθηκε βασικό δυάρι, χωρίς όμως να είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Μάθιους, ενώ η μετακίνησή του άφησε αποδυναμωμένο τον πάγκο. Όλντριτζ και Λίλαρντ αποτελούν σταθερές αξίες, σε αντίθεση με τον Μπατούμ που είναι πεσμένος φέτος, κυρίως στα ποσοστά του στα σουτ.

Αν υπήρχε διαγωνισμός για το πιο ταιριαστό παρατσούκλι ομάδας ως προς το στιλ παιχνιδιού της, οι Γκρίζλις θα έπαιρναν το πρώτο βραβείο πανηγυρικά. Δεν είναι μόνο η πολύ δυνατή τους άμυνα (δεύτερη καλύτερη του πρωταθλήματος), είναι και το παλιομοδίτικο inside game με τους δίδυμους πύργους Μαρκ Γκασόλ και Ζακ Ράντολφ που κάνουν το Μέμφις να θυμίζει μια πραγματική αρκούδα. Σίγουρα η πιο τίμια ομάδα της λίγκας, χωρίς ταλέντο για πάρα πολλά, αλλά με φοβερή θέληση.

Φετινές αναμετρήσεις: Το Μέμφις κέρδισε και τα 4 ματς, κρατώντας το Πόρτλαντ κάτω από τους 100 πόντους σε όλα.

Πρόβλεψη: Η απόλυτη υπεροχή των Γκρίζλις στην κανονική περίοδο γέρνει την πλάστιγγα υπέρ τους. Επιπλέον, τέλειωσαν με καλύτερο συνολικό ρεκόρ από τους αντιπάλους τους, με το Πόρτλαντ να έχει την έδρα επειδή και μόνο κέρδισε την Νόρθγουεστ Ντιβίζιον. Ως εκ τούτου, Μέμφις στα 6 ματς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]