Με καθυστέρηση μιας ημέρας, έγινε αυτό που όλοι απεύχονταν. Ο προπονητής των τίτλων, η μεγαλύτερη μπασκετική φυσιογνωμία που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αποχωρεί και επίσημα από τον Παναθηναϊκό.

Τελικά, το συναίσθημα δεν κατάφερε να επικρατήσει της λογικής και το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ κλείνει, για ν ανοίξει ένας νέος κύκλος… Ένας κύκλος, όμως, που είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον προηγούμενο…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα
13 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την πρώτη στιγμή που ο σέρβος προπονητής ανέλαβε για πρώτη φορά το κοουτσάρισμα στον πάγκο των πρασίνων. 13 χρόνια γεμάτα υπερηφάνεια, στιγμές δόξας, μεγαλείου και επιτυχίες. Με απολογισμό 12 πρωταθλήματα Ελλάδας, 7 κύπελλα Ελλάδας και 5 πρωταθλήματα Ευρώπης, εκ των οποίων 2 “triple crown”, ο “Ζοτς” κατάφερε να κάνει τον Παναθηναϊκό μακράν τον πιο επιτυχημένο σύλλογο εντός συνόρων, την καλύτερη ομάδα της τελευταίας 15ετίας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και κατά γενική ομολογία δημιούργησε την καλύτερη ομάδα σε συλλογικό επίπεδο που έχει περάσει ποτέ από τον ελληνικό αθλητισμό.

Το συναίσθημα τελικά… έχασε.
Η θλίψη και η οργή είναι τεράστια για τους οπαδούς των πρασίνων, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν και με το παραπάνω το καθήκον τους. Όπως είχαμε γράψει, και κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση της Κ.Α.Ε., πολλοί από αυτούς έσπευσαν το μεσημέρι της Δευτέρας (11/06) στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να τον υποδεχτούν ύστερα από τον ερχομό του από επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Τα συναισθήματα ήταν έντονα και ακριβώς εκεί πόνταραν όλοι. Όμως, αυτήν τη φορά, δεν ήταν αρκετό…

Η αιτία του διαζυγίου έχει ονοματεπώνυμο
Επειδή ποτέ δε θελήσαμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε και στους λόγους της αποχώρησης, όσο κι αν οι στιγμές είναι έντονες, όσο κι αν τα συναισθήματα δεν έχουν καταλαγιάσει. Και όλο το ζουμί κρύβεται σε ένα απόσπασμα της λιτής δήλωσης που έκανε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του. “

Οι Αρχές που έχω από την οικογένειά μου, πάντα μου υπενθυμίζουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σέβεσαι τους ανθρώπους, αν θέλεις να σε σεβαστούν και αυτοί. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να τονίσω αυτή τη στιγμή.” H λέξη-κλειδί είναι ο σεβασμός. Και το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Όπως είχαμε γράψει, το πιο σημαντικό της υπόθεσης ήταν να καταφέρει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του σέρβου προπονητή, έχοντας “βεβαρημένο” παρελθόν.

Τελικά, δεν το κατάφερε και λογικό επακόλουθο είναι οι φίλοι της ομάδας να του καταλογίζουν την ευθύνη για αυτό το “διαζύγιο”. Γιατί μπορεί ο σέρβος προπονητής να μην τον κατονομάζει ως υπεύθυνο, όμως σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το ρητό: “Εδώ, ο κόσμος το ‘χει τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι…”.

Και τώρα τι;
Πλέον, ο Παναθηναϊκός γυρίζει για τα καλά σελίδα. Το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, κανείς δεν το γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι όποιος προπονητής και να έρθει, όσο καλός και αν είναι, θα ξεκινήσει από μειονεκτική θέση. Κι αυτό, γιατί πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με τον προκάτοχό του, τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Το φορτίο θα είναι πολύ βαρύ.

Όπως και για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που αναλαμβάνει τη διοίκηση της Κ.Α.Ε. με όχι και με τους καλύτερους οιωνούς. Θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός να συνεχίσει το έργο του πατέρα και του θείου του, ότι μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του, ότι είναι ικανός να αντέξει το βάρος του να είσαι πρόεδρος του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου στο μπάσκετ. Και θα έχει απέναντί του αν όχι όλη, τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου του τριφυλλιού.

Έναν κόσμο βαθιά πληγωμένο και εξοργισμένο με τις σημερινές ειδήσεις. Οι εξελίξεις αναμένονται άμεσες και ραγδαίες…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]