Η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις επιλογές της για το περίφημο «ξερίζωμα της διαφθοράς» στο Δημόσιο, που ήταν οι χειρότερες δυνατές.

Μέσα σε μία ημέρα εκδόθηκαν δύο ιδιαίτερα σημαντικές δικαστικές αποφάσεις. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ακύρωσε τις απολύσεις 397 καθαριστριών, μερικές εκ των οποίων είχαν κατασκηνώσει εδώ και μέρες έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, άκυρες κρίθηκαν και οι απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, που μάλιστα προχώρησε και στην επιδίκαση συνολικών αποζημιώσεων 200.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι θα ασκήσει έφεση στην υπόθεση των εργαζομένων της ΕΡΤ. Το ίδιο λογικά θα πράξει και στην περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Ανεξαρτήτως όμως του ποια θα είναι η κατάληξη των υποθέσεων, η δικαίωση των εργαζομένων -έστω σε πρώτο βαθμό- αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: οι επιλογές της κυβέρνησης για το υποτιθέμενο “συμμάζεμα” του Δημοσίου ήταν οι χειρότερες δυνατές.

Πόσα χρόνια συζητούσαμε για τους «ανίκανους, επίορκους και κοπανατζήδες», που υποτίθεται ότι ανέρχονταν σε “χιλιάδες” στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Ελάχιστοι βρέθηκαν και τιμωρήθηκαν. Τί απέγινε το περίφημο σχέδιο για τους χιλιάδες πλεονάζοντες υπαλλήλους των υπουργείων, που συζητούνταν επί μήνες; Έμεινε στα χαρτιά.

Όμως η τρόικα επανερχόταν στο ζήτημα σε κάθε αξιολόγηση, απαιτώντας να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων. Κι επειδή η τρόικα ως γνωστόν διαχρονικά αρκείται στους αριθμούς, η κυβέρνηση άρχισε να “παίρνει κεφάλια” σε ολόκληρους κλάδους, χωρίς καμία αξιολόγηση και χρησιμοποιώντας τουλάχιστον αμφιλεγόμενα νομικά τεχνάσματα (για τα οποία τιμωρείται τώρα στα δικαστήρια).

Έτσι, το «ξερίζωμα της διαφθοράς στο Δημόσιο» που διαφήμιζε η κυβέρνηση έμεινε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, στους σχολικούς φύλακες και τη δημοτική αστυνομία. Αυτοί ήταν οι ανίκανοι και οι κοπανατζήδες, οι πλεονάζοντες και οι διεφθαρμένοι;

Βεβαίως, υπήρξαν κάποιοι και σε αυτούς τους κλάδους. Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν. Αλλά ήταν πολύ πιο εύκολο να θυσιαστούν μαζικά και χωρίς κριτήρια λίγοι, από το να γίνει μια πραγματικά δίκαιη αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο. Ποιοι θα αξιολογούσαν τα αληθινά λαμόγια και τα “βύσματα”; Οι ίδιοι γαλαζοπράσινοι κομματάρχες που τους είχαν προσλάβει και έκαναν τα στραβά μάτια τόσα χρόνια;

Όμως τώρα η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις επιλογές της, καθώς δικαιώνονται -ευτυχώς- όσοι θυσιάστηκαν μαζικά για να “βγουν τα νούμερα”. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι ποτέ δεν ήταν στα σχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πραγματικά κάτι στο Δημόσιο. Ας τελειώνει το παραμύθι: οι “ημέτεροι” δεν θα φύγουν με αυτούς στην εξουσία.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]