Οι οπαδοί ξυπνάνε. Μπορεί πολλοί να τους θεωρούν άβουλα όντα, ωστόσο η πραγματικότητα αμφισβητεί τα στερεότυπα που αρκετοί τα έχουν αναγάγει σε ορισμό. Τρανό παράδειγμα ό,τι συμβαίνει στην Άρσεναλ, όπου ένα κίνημα που αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ιδιοκτήτες του συλλόγου κερδίζει ολοένα και συνεχώς περισσότερη δύναμη. Το όνομα αυτού: Το Κίνημα των Μαύρων Κασκόλ.

Η αγωνιστική εικόνα της Άρσεναλ τη φετινή σεζόν μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν και μόνο επιθετικό προσδιορισμό: Ασυνεπής. Ο Αρσέν Βενγκέρ δέχεται την αυστηρότερη κριτική στην 16ετή παρουσία του στον πάγκο της ομάδας. Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι τον καλούν να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι, άλλοι τον στηρίζουν ακόμα, πιστεύοντας πως είναι ικανός να ανατρέψει την κακή φετινή εικόνα της ομάδας.

Οι οπαδοί της Άρσεναλ που ενσωματώνονται στο Κίνημα των Μαύρων Κασκόλ μπορεί να προέρχονται και από τα δύο μέτωπα, ωστόσο αυτό που τους ενώνει, και αυτό που αποτελεί και βασικό τους στόχο, είναι η εναντίωσή τους στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο σύλλογος από τους ανθρώπους που βρίσκονται στον διοικητικό θώκο. Αυτό που τους βγάζει από τα ρούχα τους δεν είναι η ασταθής και μέτρια αγωνιστική παρουσία της Άρσεναλ. Άλλωστε το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους και η κατρακύλα με την άνοδο απέχουν πολλές φορές μία ανάσα. Αυτό με το οποίο εναντιώνονται είναι το γεγονός ότι οι διοικούντες φαίνεται πως τους βλέπουν σαν πελάτες με αυτοσκοπό το κέρδος.

«Δεν είμαστε ένα γκρουπ το οποίο διαμαρτύρεται και οργανώνει πορείες επειδή η αγαπημένη μας ομάδα δεν κερδίζει τρόπαια. Η εναντίωσή μας δεν έχει να κάνει με ό,τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο, αν και είμαστε δυσαρεστημένοι όταν χάνουμε, όπως και κάθε οπαδός φυσικά για την ομάδα του. Δεν είμαστε ένα γκρουπ που επιθυμεί την αποχώρηση του Βενγκέρ, ούτε έχουμε καλέσει να μποϊκοτάρουμε τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας. Όλοι είμαστε οπαδοί της Άρσεναλ που έχουν περάσει καλές εποχές αλλά και τρικυμίες, αλλά πάντα υποστηρίζουμε την ομάδα τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο επίσημο σάιτ τους.

Το Κίνημα των Μαύρων Κασκόλ γεννήθηκε στα τέλη του 2009 όταν αρκετοί οπαδοί της Άρσεναλ συνειδητοποίησαν πως ο σύλλογος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πίστη τους για την ομάδα. Οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές των εισιτηρίων (οι υψηλότερες στην Πρέμιερ Λιγκ) εν μέσω οικονομικής κρίσης, η διστακτικότητα στη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη που παρουσιάζει ο σύλλογος και ο «καπιταλιστικός» γενικότερα τρόπος με τον οποίο διοικείται η Άρσεναλ από πρόσωπα τα οποία αμείβονται με παχυλούς μισθούς και μπόνους, είναι αυτά που ανάγκασαν τους υγιείς σκεπτόμενους φίλους της Άρσεναλ να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο κίνημα και να βγουν στον δρόμο.
Το Κίνημα των Μαύρων Κασκόλ δεν έχει αρχηγούς. Όλοι οι οπαδοί της Άρσεναλ που συμμετέχουν σε αυτό είναι ίσοι κι αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη τους για τον σύλλογο. Η πρώτη τους πορεία διοργανώθηκε πριν μερικές εβδομάδες πριν τον εντός έδρας αγώνα με τη Σουόνσι. Ξεκινώντας από μία συνοικιακή παμπ της γειτονιάς του Βορείου Λονδίνου πέρασε μπροστά από το παλιό γήπεδο της Άρσεναλ, το Χάιμπουρι και κατέληξε στο Έμιρεϊτς.

«Πραγματοποιούμε αυτήν την πορεία προκειμένου να εγείρουμε κάποια ερωτήματα, αλλά όταν θα φτάσουμε έξω από το γήπεδο και μπούμε σε αυτό θα υποστηρίξουμε 100% την ομάδα μας. Αλλά θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις σε κάποια πράγματα που συμβαίνουν στον σύλλογό μας. Από τη στιγμή που υπάρχουν αρκετά χρήματα διαθέσιμα για μεταγραφές, γιατί αυτά δεν ξοδεύονται και ποιος είναι υπεύθυνος γιʼ αυτή την πολιτική; Αν δεν υπάρχουν χρήματα τότε ζητούμε να μάθουμε τι έχουν γίνει αυτά; Εμείς ως οπαδοί πληρώνουμε τα ακριβότερα εισιτήρια από κάθε οπαδό άλλης ομάδας στην Αγγλία. Προσωπική μου γνώμη είναι πως φταίει εν μέρει και ο Βενγκέρ, ωστόσο δεν θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας προς τον Βενγκέρ, αλλά ως προς τον τρόπο με τον οποίο διοικείται ο σύλλογος», ανέφερε ο Κέλβιν Μίντοους, εκπρόσωπος του Κινήματος των Μαύρων Κασκόλ.

Με συνθήματα όπως «που έχει πάει η Άρσεναλ μας», «θέλουμε την Άρσεναλ μας πίσω» και «η Άρσεναλ δεν υπάρχει χωρίς τους οπαδούς της», το Κίνημα των Μαύρων Κασκόλ θα διοργανώσει στο μέλλον κι άλλες πορείες και κινητοποιήσεις προκειμένου να υποστηρίξει όλους τους φίλους της ομάδας προασπίζοντας τα συμφέροντά τους και προσπαθώντας να δώσει το δικό του στίγμα για έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του συλλόγου.

«Μας πειράζει το γεγονός ότι μας κλέβουν με τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων και θα αντιπροτείνουμε τρόπους προκειμένου να λυθούν τέτοιου είδους θέματα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων ώστε να είναι προσιτές σε όλους τους φίλους της Άρσεναλ. Θέλουμε να βρούμε λύσεις προκειμένου να βοηθηθούν επίσης όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το ακριβό εισιτήριο διαρκείας. Γενικότερα επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε την εμπειρία της παρακολούθησης των εντός έδρας αγώνων της Άρσεναλ πολύ καλύτερη για όλους τους φίλους της ομάδας. Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως η υποστήριξή μας προς την ομάδα δεν θα τεθεί στο περιθώριο λόγω της ακρίβειας. Αρκετοί οπαδοί τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί εξ αιτίας των ακριβών εισιτηρίων. Αυτό δεν θέλουμε να συμβαίνει καθώς με το να βλέπει ο σύλλογος τους οπαδούς ως χρήματα δεν μπορεί να πάει μπροστά».

Αναδημοσίευση από :www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]