Χτες συμπτωματικά έγιναν γνωστές δύο εξελίξεις που στέλνουν -όχι όμως ως αποτέλεσμα σύμπτωσης- το ίδιο μήνυμα.

Η μία αφορά τους τέσσερις αστυνομικούς για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου που κατηγορούνται για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Οι τέσσερις αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και μάλιστα χωρίς καν επιβολή περιοριστικών όρων.

Η άλλη εξέλιξη αφορά μία λιγότερο γνωστή, αλλά επίσης σημαντική υπόθεση, εκείνη της φασιστικής δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του μετανάστη στην Λέσβο, που προσπάθησε να υπερασπιστεί μία θέση στάθμευσης αναπήρων που είχε καταλάβει ο κατηγορούμενος και κατέληξε στο νοσοκομείο. Ο 29χρονος δράστης κατηγορείται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και υποχρεούται να παρουσιάζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, μέχρι να οριστεί δικάσιμος.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε έναν βαριά τραυματισμένο άνθρωπο, που αντί να σπεύσει να σώσει η αστυνομία τον χτυπά και κακοποιεί περαιτέρω. Παρότι μάλιστα αποδείχτηκε με βίντεο ότι ο Ζακ δεν ήταν σε θέση να απειλήσει, η αστυνομία επέμεινε στον ισχυρισμό ότι λειτούργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Ακόμη χειρότερα ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, βγήκε και δήλωσε λίγες μέρες αργότερα ότι «αυτή είναι η πρακτική» της αστυνομίας και «σε όποιον αρέσει»!

Στη δεύτερη περίπτωση η βία δεν προήλθε από τον κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο είναι γνώριμη και δυστυχώς τείνει να γίνει συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια καθώς παρατηρείται παρόμοια ανοχή από τις αρχές. Φασίστες επιτίθενται ενάντια μεταναστών, εκμεταλλευόμενοι την παθητική στάση των τελευταίων που σκέφτονται συχνά ότι δεν μπορούν ν’ αντιδράσουν καθώς δεν θα έχουν δίκαιη μεταχείριση στη συνέχεια από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Η επίθεση στην Λέσβο έχει την ιδιαιτερότητα ότι ο μετανάστης θύμα δεν λειτούργησε παθητικά. Αντίθετα υπερασπίστηκε το ακόμη όχι αυτονόητο δικαίωμα των αναπήρων στο πάρκινγκ. Ο ευάλωτος δηλαδή υπερασπίστηκε τον ευάλωτο, απέναντι σε αυτόν που θέλει μια κοινωνία χωρίς ευάλωτους, θεωρώντας εαυτόν ανώτερο.

Το κοινό μήνυμα προς επίδοξους θύτες αστυνομικούς ή πολίτες είναι: «βαράτε ελεύθερα, δεν θα υπάρξει συνέπεια». Και αν για την αστυνομία είναι μια γνωστή και παγιωμένη κατάσταση η απαλλαγή στελεχών της από τις συνέπειες βίαιων ενεργειών της, ακόμη και δολοφονιών, στην υπόθεση της Λέσβου μιλάμε για ατιμωρησία που δεν αφορά μόνο ένα μηχανισμό, αλλά την ίδια την κοινωνία. Συνεπώς το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ μεγαλύτερο.

Την ίδια ώρα περνά το μήνυμα και στην άλλη πλευρά, σε ανθρώπους, που δεν αντλούν ικανοποίηση από τη φασιστική και ρατσιστική βία, ότι είναι απροστάτευτοι. Αν είσαι αντιφασίστας μπορεί να σε μαχαιρώσουν ανενόχλητοι, αν είσαι γκέι και δεν φοράς μάτσο ρούχα μπορεί να ξεσκίσουν το κορμί σου σε μια βιτρίνα ανενόχλητοι, αν είσαι μετανάστης ακόμη και το καλό να πας να κάνεις, μπορεί να σου σπάσουν το κεφάλι ανενόχλητοι.

Η λύση φυσικά δεν βρίσκεται στον φόβο.

Στον αντίποδα όλων αυτών, υπάρχει κι ένα μήνυμα που πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι από τους χιλιάδες που ενδιαφέρθηκαν για τον Ζακ και δείχνουν καθημερινά τη θέληση να σταθούν απέναντι στη συγκάλυψη των ευθυνών για τη δολοφονία του. Είναι από τις πολλές και τους πολλούς που κατέβηκαν σήμερα στο δρόμο για τον Πετρίτ Ζίφλε, του Αλβανού εργάτη που δολοφονήθηκε από χρυσαυγίτη στη Λευκίμμη. Είναι από τις πολλές και τους πολλούς που γεμίζουν τους χώρους ασφυκτικά στις συνελεύσεις μετά τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη με σκοπό να αντιδράσουν στην κακοποίηση των γυναικών. Το μήνυμα λέει ό,τι κι ένας στίχος: “Το σάπιο κόσμο θα δεις, θα τον αλλάξουμε εμείς. Θα τον αλλάξουμε εμείς»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]