Το σύνθημα Can we play you every week? είναι σίγουρα γνώριμο σε όσους έχουνε παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα στην Βρετανία ανεξάρτητα από την κατηγορία και το επίπεδο των ομάδων. Πρόκειται για ένα πείραγμα με καθαρά χιουμοριστική διάθεση το οποίο βγαίνει από τα στόματα των φίλων της ομάδας που έχει κατακτήσει τη νίκη, στοχεύοντας τους ηττημένους.

Βέβαια το ποδόσφαιρο είναι τόσο απρόβλεπτο που ακόμα και στην περίπτωση που δύο ομάδες είχαν τόσο συχνές μεταξύ τους αναμετρήσεις κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για το ποιος θα ήταν ο αποδέκτης του συνθήματος κάθε βδομάδα. Και αν το εν λόγω σύνθημα είναι πρακτικά ανεφάρμοστο στα περισσότερα πρωταθλήματα, στα οποία παρεμπιπτόντως οι ομάδες συνήθως αυξάνονται παρά μειώνονται, υπάρχει ένα πρωτάθλημα που το Can we play you every week? μπορεί να ειπωθεί στην κυριολεξία.

Πρόκειται για το πρωτάθλημα των νήσων του Σίλι (Isles of Scilly), το οποίο αποτελείται από 145 διαφορετικά νησιά εκ των οποίων μόλις τα πέντε κατοικούνται. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο σύμπλεγμα εξωτικών νήσων στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού. Οι νήσοι του Σίλι απέχουν μόλις 28 μίλια από την ηπειρωτική Βρετανία με την Κορνουάλη να αποτελεί την πιο κοντινή περιοχή.

Στο νησάκι του Σεντ Μέρις λοιπόν μπορεί να γίνει θεατής κάποιος του μικρότερου πρωταθλήματος στην υφήλιο. Η λίγκα των νήσων του Σίλι έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με έναν από τους Βρετανούς γείτονες της. Όπως και στη σκωτσέζικη Πρέμιερ Λιγκ κυριαρχούν μόνο οι Σέλτικ και oι Ρέιντζερς το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο πρωτάθλημα των νήσων. Από το 1950 οι Γκάρισον Γκάνερς και οι Γούλπακ Γουόντερερς αποτελούν τις κορυφαίες ομάδες στο πρωτάθλημα, έχοντας αμφότερες τερματίσει είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη θέση.

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό για μια ομάδα να μην έχει «πέσει» ποτέ χαμηλότερα από τη δεύτερη θέση για τόσα χρόνια. Λιγότερο εντυπωσιακό όμως όταν μαθαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει τρίτη ομάδα.  Δεν ήταν όμως πάντοτε υπόθεση δύο ομάδων. Πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπήρχε ένα πρωτάθλημα μεταξύ διαφόρων ομάδων από όσα νησιά του συμπλέγματος κατοικούνται. Όπως όμως είναι λογικό, αρκετοί κάτοικοι των νήσων μετακομίζουν στη γειτονική Βρετανία είτε για σπουδές είτε για αναζήτηση εργασίας με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός ποδοσφαιριστών ώστε να συσταθεί μια ομάδα.

Παρά την έλλειψη, όμως, περισσότερων ομάδων και ως επακόλουθο του ανταγωνισμού, οι κάτοικοι του Σεντ Μέρις που συμμετέχουν στη λίγκα απολαμβάνουν τους κυριακάτικους αγώνες. Οι αναμετρήσεις λαμβάνουν χώρα από τον Νοέμβρη μέχρι το Μάρτη με τους Γκάρισον Γκάνερς να συναντούν τους Γούλπακ Γουόντερερς 17 συνολικά φορές στο μικρότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκτός βέβαια από το πρωτάθλημα, υπάρχουν και δύο κύπελλα- το Wholesalers Cup και το Fodereck Cup- ο νικητής των οποίων αναδεικνύεται ύστερα από διπλές αναμετρήσεις. Και όπως συμβαίνει με κάθε κορυφαίο πρωτάθλημα, τη σεζόν ανοίγει το Τσάριτι Σίλντ μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Οι νήσοι του Σίλι ζωντανεύουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους τουρίστες να συρρέουν για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες και την εκπληκτική θέα. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι ντόπιοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τον τουρισμό, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.  Κατά τους χειμερινούς μήνες όμως οι ρυθμοί της ζωής είναι σαφώς πιο αργοί, κάτι το οποίο προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην ύπαρξη ενός ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Τον Μάρτιο ο δημοσιογράφος του BBC World Service Ρίτσαρντ Φλέμινγκ βρέθηκε στο Σεντ Μέρις όπου συνομίλησε με αρκετά άτομα που βοηθούν στο να υπάρχει η διέξοδος μέσω του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών του χειμώνα.  «Ζούμε μαζί, δουλεύουμε μαζί και παίζουμε ποδόσφαιρο μαζί. Έτσι θα έπρεπε να είναι παντού» δήλωσε ο Μάικ Γκριν ο οποίος ζει εδώ και 26 χρόνια στο Σεντ Μέρις και είναι ένας από τους πιο πιστούς φιλάθλους που δίνουν το παρών κάθε βδομάδα.

Αυτό πάντως που είναι μοναδικό και ιδιαίτερο για αυτό το πρωτάθλημα, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιλογή των ομάδων στο ξεκίνημα της σεζόν. Με τις νήσους να αντιμετωπίζουν ένα δημογραφικό πρόβλημα λόγω της μετανάστευσης του νεαρού πληθυσμού στη γηραιά Αλβιόνα, οι ομάδες διαχωρίζονται όπως ακριβώς γίνεται στην αυλή ενός σχολείου. Λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος οι δύο αρχηγοί των ομάδων θα καθίσουν σε ένα τραπέζι για να επιλέξουν από μια λίστα τους παίκτες που έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητα τους.

Ο αρχηγός των Γουλπακ Γουόντερερς, Άντονι Γκίμπονς εξηγεί πως γίνεται η διαδικασία επιλογής του ρόστερ των δύο ομάδων.  «Γράφουμε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών σε ένα κομμάτι χαρτί και τους χωρίζουμε ανάλογα με τη θέση που αγωνίζονται. Μετά θα στρίψουμε ένα κέρμα και οι αρχηγοί θα διαλέξουν με τη σειρά τους από ένα παίκτη». Τις περισσότερες φορές μάλιστα το αποτέλεσμα είναι το πρωτάθλημα να κρίνεται στον τελευταίο αγώνα της σεζόν μεταξύ των Γκάρισον Γκάνερς και των Γούλπακ Γουόντερερς. Οι πιθανότητες προπηλακισμού των ποδοσφαιριστών που μεταγράφονται στην αντίπαλη ομάδα είναι μάλλον πολύ μικρές, με αρκετούς παίκτες να έχουν κερδίσει πρωταθλήματα και με τις δύο ομάδες.

Αναδημοσίευση από το Othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]