Το Σάββατο (19/01) στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής ανοίγει την αυλαία του το Africa Cup of Nations. Σε αυτό συμμετέχουν 16 εθνικές ομάδες, στις οποίες αγωνίζονται πολλοί ποδοσφαιρικοί αστέρες που ανήκουν σε μεγάλους ευρωπαϊκούς (και όχι μόνο) συλλόγους, οπότε το θέαμα αναμένεται συναρπαστικό.

Όπως σε κάθε διοργάνωση, έτσι και σε αυτήν, υπάρχουν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Το μεγάλο φαβορί δεν είναι άλλο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Πέρυσι έφτασε μέχρι τον τελικό άλλα έχασε από το… θαύμα της Ζάμπια! Υπό άλλες συνθήκες, το αντίπαλο δέος της Ακτής θα ήταν η Γκάνα, αλλά πολλοί παίκτες της σνόμπαραν την φετινή διοργάνωση και έτσι η Νιγηρία μοιάζει το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο, με την διοργανώτρια Νότια Αφρική να ακολουθεί.

Ας δούμε όμως σημαντικά στοιχεία για τις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην φετινή διοργάνωση:

Ακτή Ελεφαντοστού – 1 Τίτλος (1992)

Αστέρια:  Ντιντιέ Ντρογκμπά (Σανγκάι Σενχούα)
 Ζερβίνιο (Άρσεναλ)
 Γιάγια Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι)

Προηγούμενη διοργάνωση: Τελικός

 

Νιγηρία – 2 τίτλοι (1980 – 1994)

Αστέρια:  Τζον Όμπι Μίκελ (Τσέλσι)
 Βίκτορ Μόουζες (Τσέλσι)
 Ζόζεφ Γιόμπο (Φενέρμπαχτσε)

 

Προηγούμενη διοργάνωση: Δεν προκρίθηκε


Γκάνα – 4 Τίτλοι (1963 – 1965 – 1978 – 1982)

Αστέρια:  Κβάντο Ασαμόα (Γιουβέντους)
 Γκιάν Ασαμόα (Al Ain)
 Ντέρεκ Μπόατενγκ (Ντνίπρο)

 

Προηγούμενη διοργάνωση: 4η θέση

 


Νότια Αφρική – 1 τίτλος (1996)

Αστέρια:  Μπογκανί Κουμάλο (ΠΑΟΚ)
 Σιμπονίσο Γκάισα (Κάιζερ Τσιφς)
 Σ. Τσαμπαλάλα (Κάιζερ Τσιφς)

 

Προηγούμενη διοργάνωση: Δεν προκρίθηκε


Μαρόκο – 1 τίτλος (1976)

Αστέρια:  Μουνίρ Ελ Χαμντάουι (Φιορεντίνα)
 Γιουνές Μπελαντά (Μονπελιέ)
 Ουσαμά Ασαϊντί (Λίβερπουλ)

Προηγούμενη διοργάνωση: Αποκλείστηκε στους ομίλους

Πέρα από αυτές τις ομάδες, που θα μπορούσαμε άνετα, αντί για τρία να κατονομάσουμε πέντε και περισσότερα αστέρια τους, οι υπόλοιπες ομάδες στηρίζονται περισσότερο σε έναν ποδοσφαιριστή παγκοσμίου κλάσης και οι υπόλοιποι κάνουν ό,τι μπορούν για να τον στηρίξουν. Κάποιες φορές μάλιστα, αυτό και μόνο αρκεί, όπως απέδειξε πέρυσι η Ζάμπια νικώντας στον τελικό την Ακτή Ελεφαντοστού των μεγάλων αστέρων.

Αξιοσημείωτοι παίκτες – ηγέτες των μικρότερων ομάδων: Ράιαν Μέντεζ (Λιλ – Πράσινο Ακρωτήρι), Μανούτσο Γκονσάλβες (Ρεάλ Βαγιαδολίδ – Ανγκόλα), Μοχάμεντ Σισόκο (Παρί Σεν Ζερμέν – Μαλί), Ντιεμερσί Μποκανί (Άντερλεχτ – Κονγκό), Κρίστοφερ Κατόνγκο (Henan Construction – Ζάμπια πρώην παίκτης της Ξάνθης και πρώτος σκόρερ της περσινής διοργάνωσης), Τσάρλς Καμπορέ (Μαρσέιγ – Μπουρκίνα Φάσο), Σοφιάν Φενγκουλί (Βαλένθια – Αλγερία), Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ (Τόγκο – Τότεναμ).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts