Το τέλος των πρωταθλημάτων και η αρχή της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, προσφέρεται μεταξύ άλλων για την πασαρέλα ονομάτων στον αθλητικό Τύπο της χώρας και τις προσδοκίες που δημιουργούν στους οπαδούς των ομάδων. Μέχρι να φτάσουν τα πρώτα κρύα, οπότε και έχουν προλάβει να αποδείξουν ότι το μόνο που τους λείπει είναι η… “θέση στη φόδρα, για το δρόμο κονιάκ”.

 

Ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει τα δόντια του και το 3pointmagazine βρήκε την ευκαιρία να ανασύρει από την ντουλάπα τα 10 κορυφαία παλιά μας παλτά, που ζέσταναν τις κρύες νύχτες των χειμώνων που πέρασαν. Παλτά που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, σε σημείο που τα απέφυγε ακόμα και ο… σκόρος.

Μάρσιο Αμορόζο
Ο άλλοτε διεθνής Βραζιλιάνος στράικερ, ήρθε στον Άρη το καλοκαίρι του 2008 έχοντας στο βιογραφικό του -μεταξύ άλλων- σπουδαία περάσματα από ομάδες της Ιταλίας (Ουντινέζε, Πάρμα, Μίλαν), της Γερμανίας (Μπορούσια Ντόρτμουντ) αλλά και της Ισπανίας (Μάλαγα). Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, τον υποδέχτηκαν πάνω από 5.000 οπαδοί των “κίτρινων”. Η παρουσία του στο εγχώριο πρωτάθλημα ωστόσο ήταν απογοητευτική, μετρώντας μόλις 12 συμμετοχές και 2 γκολ.

Γέρεμι
“Πηλαδάκη να το ξέρεις, το πρωτάθλημα εσύ θα μας το φέρεις”, τραγουδούσαν οι φίλοι της ΑΕΛ το καλοκαίρι του 2010, αποθεώνοντας τον πρόεδρο της ομάδας που είχε ήδη βάλει στα σκαριά το νέο γήπεδο των “βυσσινί”, ενώ φρόντισε να φέρει στον Κάμπο και ένα πολύ μεγάλο όνομα όπως ήταν ο Νιτάπ Γέρεμι.

geremi

Ο 32χρονος διεθνής Καμερουνέζος με σπουδαία θητεία σε Ρεάλ Μαδρίτης και Νιούκαστλ, είδε περισσότερους από 500 οπαδούς να τον περιμένουν στην πρώτη του προπόνηση με τη νέα του ομάδα, ωστόσο δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες με τις μόλις 10 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα. Όσο για το πρότζεκτ του γηπέδου; Το “AEL FC Arena” σήμερα ορθώνεται στη Θεσσαλία, ωστόσο η Λάρισα εξακολουθεί να αγωνίζεται στο “Αλκαζάρ”…

Πέπε Σινιόρι
Όταν έρχεται στην Ελλάδα ο όγδοος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της ιταλικής Serie A, άπαντες περιμένουν με τις προσδοκίες στο… ταβάνι. Ο Τζουζέπε Σινιόρι με τα 117 γκολ με τη φανέλα της Λάτσιο και τα 70 με την αντίστοιχη της Μπολόνια, υποσχόταν μεγάλα πράγματα για τον Ηρακλή, όταν πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 2005. Οι πέντε εμφανίσεις του όμως στο πρωτάθλημα και η επιθετική του αφλογιστία, απλά τον οδήγησαν τελικά στην ουγγρική Σόπρον, για να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ντράγκαν Τσίριτς
Το καλοκαίρι του 1999, οι ιδιοκτήτες της ΑΕΚ επιχείρησαν να απαντήσουν στις μεταγραφές Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς από τον Ολυμπιακό του Κόκκαλη, με ένα εξίσου σπουδαίο όνομα.

ciric2

Ο ερχομός του Ντράγκαν Τσίριτς από την Μπαρτσελόνα, οδήγησε περίπου 2.000 φίλους της Ένωσης στο αεροδρόμιο, ζητώντας από τον Σέρβο διεθνή το πρωτάθλημα. Στη μία του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα πάντως, αγωνίστηκε 26 φορές -μάλλον αναγκαστικά, για να γίνει η απόσβεση- σκοράροντας 10 τέρματα, τα περισσότερα από το σημείο του πέναλτι.

Ερίκ Ραμπεσαντρατανά
Οι 332 συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα, τα 40 τέρματα που σκόραρε, αλλά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΠΣΖ, έδιναν την εντύπωση ότι ο Ερίκ Σαμπεσαντρατανά θα ήταν ο επόμενος ηγέτης της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από το 1997 μέχρι το 2001 φόρεσε 101 φορές τη φανέλα της ομάδας του Παρισιού, ωστόσο στη μία του σεζόν (2001/02) στην Ελλάδα δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι! Ξεχώρισε πάντως για τον… όγκο του, καθώς και τις χίπστερ επιλογές στο ντύσιμό του.

Χουανφράν
Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από το χαμένο πρωτάθλημα στις αίθουσες των δικαστηρίων του CAS και η ΑΕΚ έχει αλλάξει σχεδόν όλο της το ρόστερ. Για το αριστερό άκρο της άμυνας, επιλέχθηκε ο ισπανός διεθνής Χουανφράν.

juanfran

Με παρουσία σε Λεβάντε, Βαλένθια, Θέλτα, Μπεσίκτας, Άγιαξ και Σαραγόσα, έμοιαζε λογική επιλογή. Φευ… Αγωνίστηκε 26 φορές με τον δικέφαλο στο στήθος από 2008 μέχρι το 2010 και το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει ανέκδοτο στα χείλη οπαδών και αντιπάλων. Παρ΄ όλα αυτά, από το 2010 μέχρι και σήμερα, μετράει 136 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, με τη φανέλα της Λεβάντε! Άβυσσος η ψυχή του ποδοσφαιριστή.

Φλάβιο Κονσεϊσάο
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη επιχείρησε να κάνει το μεγάλο μπαμ στη μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2004/05, φέρνοντας στην Ελλάδα τον βραζιλιάνο διεθνή Φλάβιο Κονσεϊσάο! Με σπουδαία παρουσία σε Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ και Γαλατάσαραϊ, έμοιαζε ο “Μεσσίας” της ομάδας του Παναθηναϊκού. Αγωνίστηκε 14 φορές με την πράσινη φανέλα, σκόραρε ένα τέρμα, αλλά τα πανηγύρια προς το πρόσωπό του έμελλε να έρθουν όταν η ομάδα κατάφερε να τον… ξεφορτωθεί.

Σίντνεϊ Γκοβού
Αντίστοιχη περίπου ήταν και η περίπτωση του Σίντνεϊ Γκοβού. Ο διεθνής Γάλλος μέσος, “σημαία” της Λυών, που επί σειρά ετών απασχόλησε έντονα το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ήρθε τελικά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010, αλλά για χάρη του “αιώνιου” αντιπάλου.

govou

Στις 20 φορές που αγωνίστηκε πάντως, το μόνο που κατάφερε ήταν να ανοίξει το σκορ στη βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στην Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα (5-1) και να προσφέρει άφθονες αφορμές για καζούρα, σε όλους τους υπόλοιπους οπαδούς των ελληνικών ομάδων.

Μπόρχα
Το “μαύρο διαμάντι”, η “κόμπρα”, η “μηχανή του γκολ” από το Εκουαδόρ που ανάγκασε ακόμα και μεγάλες αθλητικές εφημερίδες να φτιάξουν DVD με τα επιτεύγματά του, ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2005 και έμεινε στο λιμάνι μέχρι το 2008. Σε αυτό το διάστημα, μέτρησε 23 επίσημες συμμετοχές και πέντε τέρματα. Ωστόσο ήταν πραγματικά απολαυστικός στις κινήσεις του, ιδιαίτερα όταν προσπαθούσε να τελειώσει μια επιθετική προσπάθεια της ομάδας του. Κάτι που το κατάφερνε με χαρακτηριστική ευκολία. Τις τελείωνε όλες καλύτερα κι από τους κορυφαίους στόπερ του αντιπάλου.

Ντιόγκο
Στην κορυφή της λίστας (ίσως όχι μόνο του top 10, αλλά γενικά του ελληνικού ποδοσφαίρου) δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Λουίς Σάντο Ντιόγκο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήρθε το καλοκαίρι του 2008 στον Ολυμπιακό, μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των Πειραιωτών με την Πορτουγκέζα. “Σκληρό πόκερ για Ντιόγκο”, “Μπαίνει στο παιχνίδι και ο Βενγκέρ”, “Παρακολουθεί διακριτικά η Τσέλσι”, “Μπήκε στο αεροπλάνο η μητέρα του Ντιόγκο”, ήταν μερικοί από τους τίτλους των αθλητικών εφημερίδων.

diogo2

Τελικά η μεταγραφή πραγματοποιήθηκε και εικάζεται ότι έκλεισε στο ποσό των 10 εκ. ευρώ! Όσο για τις επιδόσεις του; Πραγματικά εντυπωσιακές. Σε 55 αγώνες σκόραρε εννιά φορές, χαρίζοντας άπλετο γέλιο στα στέκια των αντιπάλων οπαδών (αλλά και αρκετά από εκείνα των ερυθρολεύκων), φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να αμφισβητείται ακόμα και η… καταγωγή του! Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Ντιόγκο ακούστηκε για πρώτη φορά η ατάκα “Βραζιλιάνος από το Μενίδι”, ενώ μέχρι και σήμερα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο όνομά του κάθε φορά που σκοράρει. Η συχνότητα εξάλλου, αγγίζει την αντίστοιχη της Ανάστασης του “θεανθρώπου”…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]