Του Δημήτρη Τσίρκα

Το πιο εξοργιστικό στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου δεν είναι η εισήγηση για την καταδίκη του από την εισαγγελέα, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του. Δυστυχώς σε τέτοια μας έχει συνηθίσει η δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. Αναρχικοί να καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες, με ανύπαρκτα στοιχεία ή με εμφανώς κατασκευασμένες καρμπόν μαρτυρίες αστυνομικών που πέφτουν σε σειρά αντιφάσεων στο δικαστήριο. Η “ενοχή” τους έχει προαποφασιστεί λόγω της ιδεολογίας τους και έχει επικυρωθεί από τα ΜΜΕ, πριν καν ξεκινήσει η δίκη τους.

Αυτό που εξοργίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο απόλυτος κυνισμός της εισαγγελέα. Η σπουδή της να προτείνει την καταδίκη του Θεοφίλου ακόμα και για κατηγορίες στις οποίες αθωώθηκε πρωτόδικα, εν μέσω προτροπών της να δυναμώσουν τον κλιματισμό στην αίθουσα γιατί “υποφέρει”. Καμία επίπτωση δεν έχει πάνω της η σκέψη ότι αν το δικαστήριο ακολουθήσει την εισήγηση της ένας νέος άνθρωπος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα κελί, με μοναδικό “στοιχείο” την “πεποίθηση” της ίδιας για την ενοχή του. Καμία συστολή δεν της προκαλεί ο καταστροφικό αντίκτυπος που μπορεί να έχει η πρόταση της πάνω στη ζωή ενός ανθρώπου. Καμία αμφιβολία δεν την βασανίζει.

Από που προκύπτει αυτή η προκλητική αδιαφορία, ο σαρκαστικός κυνισμός; Προφανώς η εισαγγελέας και οι συνάδελφοί της μισούν την ιδεολογία του Θεοφίλου και θέλουν να τη δουν να εκλείπει. Είναι μάλλον απίθανο όμως να τη θεωρούν τόσο επικίνδυνη ώστε να καταφεύγουν με τέτοια ευκολία σε ποινές που θυσιάζουν και την παραμικρή επίφαση ουδετερότητας και αμεροληψίας πίσω από τις όποιες αρθρώνεται όλο το ιδεολογικό εποικοδόμημα του δικαίου. Δεν υπάρχει άλλωστε και κανένα μαζικό αναρχικό κίνημα που να απειλεί στα σοβαρά το πολίτευμα και τα προνόμια της ιδιοκτησίας.

Αντίθετα, η στάση της παραπέμπει σε εκείνη του απόλυτου κυρίαρχου που εφαρμόζει την εξουσία του αδιαφιλονίκητα και χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να τη δικαιολογήσει σε κάποιον καθολικό και ουδέτερο νόμο ή να φοβάται τις αντιδράσεις. Για την εξουσία αυτή ο Θεοφίλου δεν είναι καν υποκείμενο δικαίου αλλά μία “γυμνή ζωή. Ζωή ανάξια να βιωθεί, ικανή μόνο να καταστραφεί. Και η καταστροφή της είναι μία τυπική υπόθεση ρουτίνας. Η εισαγγελέας και οι δικαστές θα τον στείλουν ισόβια με την ίδια ευκολία και αδιαφορία που θα έβγαζαν τα σκουπίδια έξω.

Διάβασε ακόμη:

Κάποτε θα τελειώσουν όλα αυτά, του Τάσου Θεοφίλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]