Ο θάνατος του Κώστα Καρυωτάκη (21/7/1928), ακόμη και μετά από πολλά χρόνια αποτελούσε και αποτελεί σημείο αναφοράς στο έργο καλλιτεχνών και ποιητών. Ανάμεσά τους και ο ποιητής της εργατιάς Κώστας Βάρναλης. Στις 29 Ιουλίου του 1973, λίγους μήνες πριν πεθάνει, ο Κώστας Βάρναλης έγραψε ένα ποίημα με αναφορά στον Καρυωτάκη και το θάρρος που επέδειξε, αλλά και στο θάνατο που αισθανόταν ότι πλησιάζει και για τον ίδιο. Με ειρωνικό και καυστικό ύφος, χρησιμοποιώντας παράλληλα λόγια με δυνατό νόημα, ο Κ. Βάρναλης κατάφερε σε ένα ακόμη ποίημά του να είναι διαχρονικός.

Τρεῖς θάνατοι

Ζηλεύω σου τὸ θάρρος, Καρυωτάκη,
νὰ σμπαραλιάσεις τὴν τρανὴ καρδιά,
καὶ τὴν κακοτυχιά σου, Ὀλύμπιε Τάκη,
νὰ σὲ πάρουν τὰ κύματα βαθιά.

Μὲ πάει γελώντας ὁ Χάρος στὰ ἑκατό μου,
σιχάθηκα τὸν ἄχαρο ἑαυτό μου.
Σπλαχνίσου με, καταραμένε Χάρε,
κι ἂν ὄχι ἐμέ, τὴ θύμησή μου πᾶρε.

Ὅσο τὰ περασμένα ἀνακαλῶ,
τόσο δὲ βρίσκω τίποτα καλό.
Πόνοι, ἀρρώστιες, μὲ κάναν μοιρασιά,
μὰ θὰ πάω μονάχα ἀπὸ σιχασιά.

 

*Περισσότερα για τον Κώστα Καρυωτάκη που ήταν κάτι περισσότερο από τα ποιήματα που μας έκαναν μάθημα στο σχολείο μπορείτε να διαβάστε εδώ.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]