Με το πέρας των δύο πρώτων αγωνιστικών του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, της Super league, όπως την έχουμε ονομάσει (τρομάρα μας), διαπιστώθηκε για μία ακόμη χρονιά το πόσο πολύ έχει ξεπέσει το εγχώριο ποδόσφαιρο και πόσο ακόμα θα πονέσουν τα ματάκια μας. Πρόκειται, ίσως, για το μοναδικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη, ίσως και παγκοσμίως, που από τη 2η αγωνιστική δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Τις προηγούμενες χρονιές, τουλάχιστον, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 1ου γύρου για να το μάθουμε ή έστω να σιγουρευτούμε, είχε κάποιο ενδιαφέρον, τέλος πάντων, φέτος ούτε αυτό. Κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός μοιάζει να μην έχει αντίπαλο, αφού έχει ήδη αποκτήσει διαφορά τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό…

Πρωταθλητής στο γήπεδο, αλλά και στην γκρίνια
Αν νομίζει όμως κανείς, ότι αυτό είναι αρκετό στον κόσμο των Πειραιωτών, πλανάται… Οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν την απογοήτευση προς τη διοίκηση για το ότι δεν κινήθηκε μετεγγραφικά όπως θα ήθελαν και κυρίως, όπως μπορούσε. Γιατί ο Ολυμπιακός των πολλών εκατομμυρίων ευρώ των τελευταίων ετών από τη συμμετοχή του και μόνο στο “Champions League”, μπορεί να κυνηγήσει καλούς, διεθνείς παίκτες και να τους φέρει στο λιμάνι. Παρόλη την παρακμή του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ευρύτερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή να έρθει.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και οι φίλοι της ομάδας έχουν και με το δίκιο τους πολλά παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα.Ειδικά από τη στιγμή που κάθε λίγο και λιγάκι έβγαιναν στη δημοσιότητα από κύκλους της πειραιώτικης Π.Α.Ε. πολλά ονόματα παικτών που βρίσκονταν κοντά, υποτίθεται, στο να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού, λοιπόν, φαίνεται σιγά-σιγά να έχει ξυπνήσει και να ζητάει το κάτι παραπάνω. Όχι γιατί είναι αχάριστος, αλλά γιατί ξέρει ότι η πιο υγιής οικονομικά ομάδα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και να διακριθεί όσο μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλά τα πρωταθλήματα, όμως πέρασε η εποχή που αποτελούσαν αυτοσκοπό για τον ερυθρόλευκο κόσμο, αφού η ομάδα του παίζει ούτως ή άλλως χωρίς αντίπαλο “εντός των τειχών”, οπότε περιμένει να δει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Κι αν υπάρχει γκρίνια και κάποια απογοήτευση στους πρωταθλητές, φανταστείτε τι γίνεται στους υπόλοιπους…

Διαιτητικά παράπονα, επιστροφή στη Λεωφόρο, κακή νοοτροπία
Στον Παναθηναϊκό μία από τα ίδια και φέτος. Διοικητική αβεβαιότητα και αγωνιστικός μαρασμός. Και μέσα σε όλα, βέβαια, τα παράπονα για τη διαιτησία με το καλημέρα της σεζόν. Ο.Κ., η διαιτησία ίσως να έπαιξε ρόλο στην γκέλα με τα Γιάννενα (1-1 στο Ο.Α.Κ.Α.), όμως πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά την αποβολή του Κατσουράνη οι Πράσινοι, αντικειμενικά, άρχισαν να τρέχουν, να μαρκάρουν, να πιέζουν και να παίζουν καλύτερα γενικά χάνοντας περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι όταν έπαιζαν με 11; Η απάντηση είναι απλή. Κακή νοοτροπία. Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών δεν είναι αυτός που ξέραμε, που είχαν γνωρίσει οι γονείς μας. Μικραίνει χρόνο με το χρόνο σαν ομάδα, σαν σύλλογος και έχει, πλέον, χάσει για τα καλά τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τον ιστορικό αυτό σύλλογο, που πλέον, μοιάζει να αρκείται κάθε χρόνο στη 2η θέση. Κι αν για όλα αυτά, η λύση είναι η επιστροφή στη Λεωφόρο, τότε καληνύχτα! Ναι, το γήπεδο “Απόστολος Νικολαΐδης” μπορεί να δώσει ώθηση στους παίκτες και να γείρει την πλάστιγγα σε πολλά εντός έδρας ματς των Πρασίνων, σε σύγκριση με το “κρύο” και αχανές Ο.Α.Κ.Α. Όμως, στην Ευρώπη, που κάποτε αποτελούσε το “καμάρι” του συλλόγου, λόγω των πορειών, δύσκολα θα νικήσεις ακόμα και σε ένα γήπεδο καμίνι, αν δεν έχεις ποιοτικό ρόστερ και σωστή νοοτροπία.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στον 3ο του χρόνο στην ομάδα καλείται να βρει τη λύση και να αναπτερώσει το ηθικό των παικτών του, ώστε, τουλάχιστον, με υποδεέστερους αντιπάλους, να μη γίνουν πολλές ακόμα γκέλες και να μη συνεχίσουν οι Πράσινοι να σπαταλάνε ένα ολόκληρο ημίχρονο πριν πάρουν μπρος. Και η διαιτησία πρέπει να πάψει να αποτελεί άλλοθι για όλα. Ο κ. Αλαφούζος αν θέλει και αν μπορεί να χτυπήσει το παρασκήνιο, οφείλει να το κάνει αθόρυβα και προσεκτικά, αφήνοντας απ’ έξω το αγωνιστικό τμήμα της ομάδας. Και φυσικά, πρώτα απ’ όλα στα διοικητικά, πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επόμενη ημέρα του συλλόγου, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές εκκρεμότητες του συλλόγου αγγίζουν τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ! Ζόρικα, λοιπόν, τα πράγματα και το τοπίο παραμένει θολό και αβέβαιο…

Κιτρινόμαυρος κατήφορος, ευχάριστη έκπληξη ο Ατρόμητος
Οι ομάδες με τα κιτρινόμαυρα φέτος θα υποφέρουν πολύ. Ο λόγος, φυσικά, για την Α.Ε.Κ. και τον Άρη, δύο μεγάλες, ιστορικές ομάδες, με πολύ λαό και με πολύ δύσκολο μέλλον. Με την Ένωση να μετράει 0 βαθμούς σε 2 ματς, πραγματοποιώντας ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα της ιστορίας της και τον Άρη 1, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν δεν έρθει γρήγορα αγωνιστική ανάκαμψη, οι 2 ομάδες θα παλέψουν να σώσουν την κατηγορία. Ειδικά, για την Α.Ε.Κ., η χρονιά έχει πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν, σε νέους, Έλληνες παίκτες. Κι αν κάποτε λέγαμε για στροφή στην ελληνική αγορά και στα εγχώρια ταλέντα, στα τελευταία χρόνια η γενικότερη παρακμή του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει προφανώς επηρεάσει και τις ακαδημίες των συλλόγων, όπου, πλέον, ακόμα δυσκολότερα θα διακρίνονται καλοί ποδοσφαιριστές και θα αξιοποιούνται. Πάντως, για την ώρα, ο κόσμος του Άρη και της Α.Ε.Κ. δείχνει προσγειωμένος και εκφράζει τη στήριξή του σε ό,τι κι αν γίνει.

Όσο για την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, αυτή δεν είναι άλλη από τον Ατρόμητο. Η ομάδα του Περιστερίου για μία ακόμη χρονιά δείχνει εξαιρετικά δείγματα και με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, μπορεί να φανεί ικανή για το κάτι παραπάνω. Εξάλλου, λίγο έλειψε να κάνει το θαύμα και να αποκλείσει την αγγλική Νιούκαστλ από το “Europa League”.

Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη
Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Με το επίπεδο να πέφτει χρόνο με το χρόνο, λογικό και επακόλουθο είναι ο κόσμος να το απαξιώνει και να του γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι τη 2η αγωνιστική κόπηκαν μόλις 38.000 εισιτήρια περίπου σε όλα τα γήπεδα, ένα πραγματικά, απογοητευτικό νούμερο. Αυτή είναι, όμως, η πραγματικότητα και από τη στιγμή που ούτε υψηλό θέαμα προσφέρεται ούτε ανταγωνισμός υπάρχει, αλλά, αντίθετα, το πρωτάθλημα είναι δύο και τριών ταχυτήτων, έρχεται αυτή η μοιραία εξέλιξη ως φυσικό επακόλουθο. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο, μπορούμε να ασχοληθούμε με τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για να μη μείνουμε κολλημένοι στην κατάντια και στη μιζέρια που βγάζει η ελληνική “Super league”. Αλλιώς, χρόνο με το χρόνο θα λέμε “κάθε πέρσι και καλύτερα” και θα αναπολούμε μόνο στιγμές του παρελθόντος…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]