Αδιαμφισβήτητα, αν μπορεί να χαρακτηριστεί κάπως το… διαφαινόμενο «πράσινο» πρωτάθλημα, είναι ως το “πρωτάθλημα της υπέρβασης”.

Υπέρβασης σε όλους τους τομείς που στελεχώνουν τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, από τη διοίκηση, μέχρι τον προπονητή Φερέιρα και τους παίκτες.

Για τους περισσότερους φιλάθλους του «τριφυλλιού», τις δάφνες αυτού του πρωταθλήματος τις δικαιούται ο πορτογάλος τεχνικός της ομάδας, Ζεσουάλδο Φερέιρα. Με ένα μετριότατο “ρόστερ” για το μέγεθος του συλλόγου (για πολλούς, από τα χειρότερα, ποιοτικά, στην ιστορία του) και έχοντας στη διάθεσή του ελάχιστα χρήματα να δαπανήσει για μεταγραφές, σε σύγκριση με τον “αιώνιο αντίπαλο”, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο, με ως επί το πλείστον δικές του, προσωπικές επιλογές παικτών, που είναι ικανό για την υπέρβαση.

Για όσους γνωρίζουν κάποια πράγματα παραπάνω μέσα στην ομάδα, το “κλειδί” της φετινής επιτυχίας, όπως λένε, είναι το οικογενειακό κλίμα. Κάτι το οποίο πάει πάντα μαζί με την ομοιογένεια του συνόλου. Αυτό, δηλαδή, που έχει καταφέρει ο Φερέιρα και που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα “κοουτσαρίσματος” για κάθε προπονητή, είναι ότι καταφέρνει να παίρνει το καλύτερο δυνατόν από μέτριους έως απλά καλούς παίκτες, διατηρώντας, παράλληλα, την ομοιογένεια και την ομαδικότητα στο σύνολό του.

Από την άλλην, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πρωτάθλημα κερδίζεται από τους παίκτες-προσωπικότητες της ομάδας, με τον αργεντινό Σεμπάστιαν Λέτο να έχει την αποκλειστικότητα σε αυτήν την κατηγορία, αν και, στις τελευταίες αγωνιστικές και λόγω του “ντεφορμαρίσματος” του αργεντινού άσου, αυτή η λίστα μεγαλώνει…

Υπάρχει, όμως και μία τρίτη άποψη, την οποίαν και ο γράφων ενστερνίζεται. Ότι αυτό το πρωτάθλημα, είναι μία απάντηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη προς όλους τους επικριτές τους (μεταξύ αυτών έχω υπάρξει και εγώ) εντός, κυρίως κι εκτός συλλόγου για όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Η γνωστή οικογένεια εφοπλιστών της Κρήτης, έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές από τους φίλους των πρασίνων (και όχι άδικα) ότι δε δαπάνησε αρκετά χρήματα για την ομάδα, μα πάνω απ’ όλα ότι δεν την προστάτευσε από το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις των… απέναντι.

Φέτος, λοιπόν, είναι η ευκαιρία τους να αποδείξουν ότι με χαμηλότατο “μπάτζετ” για επίπεδο πρωταθλητισμού, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που δαπάνησε τα τριπλάσια χρήματα για αγορές παικτών και μην έχοντας και πάλι καμία δύναμη στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ικανοί να φέρουν τον Παναθηναϊκό ξανά στην κορυφή. Στην τελευταία τους χρονιά, μάλιστα, που αναμειγνύονται με την ομάδα, καθώς μέχρι το καλοκαίρι, λογικά, η πλειοψηφία των μετοχών θα έχει περάσει σε χέρια άλλων επενδυτών (ελλήνων, αράβων ή μαχαραγιάδων, κανείς δεν ξέρει)…

Σε όποιαν από τις τρεις κατηγορίες πάντως και να ανήκει κανείς, το μόνο σίγουρο είναι ότι νικητής θα βγει ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του, που θα μπορέσει να χαμογελάσει λίγο, έστω και για αυτόν τον δευτερεύοντα λόγο, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε σα χώρα παρασυρμένοι μέσα στη “δίνη” της κρίσης…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]