Ο ρομαντισμός δεν έχει πια χώρο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτό επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την απόφαση της Γιουβέντους να δώσει τη φανέλα με το νούμερο 10 στον Κάρλος Τέβεζ.

Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε φανέλα, οποιασδήποτε ομάδας, αλλά για τη φανέλα με το νούμερο 10 της Γιουβέντους. Τη φανέλα του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Το γεγονός ότι η ομάδα του Τορίνο δεν την απέσυρε για να τιμήσει τον «Μέγα Αλέξανδρο» δεν σημαίνει ότι η φανέλα των «μπιανκονέρι» με το νούμερο 10 στην πλάτη, θα πάψει ΠΟΤΕ να είναι «η φανέλα του Ντελ Πιέρο».

 tevez_cover

Είναι λίγο σουρεαλιστικό να περιμένεις από μία ομάδα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, όταν αυτή αρνείται στο σύμβολό της ένα τελευταίο συμβόλαιο, έτσι ώστε να κλείσει την καριέρα του έχοντας πετύχει μόνο ένα γκολ στην καριέρα του με άλλη ομάδα και αυτό στην Serie B. Έτσι ο Ντελ Πιέρο αποφάσισε να ξενιτευτεί στα «γεράματα» στην μακρινή Αυστραλία, μην έχοντας την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του όπως την είχε ονειρευτεί. Φορώντας δηλαδή την φανέλα που «μάτωνε» για 20 χρόνια! Αν δεν είναι αυτό αχαριστία τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι…

Ραούλ Γκονζάλεθ

Παρόμοια περίπτωση με αυτή του Ντελ Πιέρο είναι εκείνη του Ραούλ Γκονζάλεθ και την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανός κατέχει σχεδόν όλα τα ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, αλλά το 2010 κρίθηκε «περιττός» και αποχαιρέτησε το Σαντιάγκο Μπερναμπέου μετά από 16 χρόνια, ως ένας ακόμα περαστικός. Η φανέλα με το νούμερο 7 προφανώς και δεν αποσύρθηκε ποτέ. Σήμερα την τιμά ο ομολογουμένως μεγάλος Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά όπως το 10 του Ντελ Πιέρο, έτσι και το 7 στην Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι για ΠΑΝΤΑ το 7 του Ραούλ.

Η τραγική ειρωνεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, είναι η συνέχεια της καριέρας του Ισπανού. Ο Ραούλ πήγε στην Σάλκε για δύο χρόνια και λατρεύτηκε σαν θεός, φορώντας παράλληλα το αγαπημένο του 7. Αυτό που δεν έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από 16 χρόνια, το έκανε η Σάλκε μετά από μόλις δύο. Από το 2012, όταν και αποχαιρέτησε τη Σάλκε, η φανέλα με το νούμερο 7 αποσύρθηκε και δεν πρόκειται να φορεθεί ξανά από παίκτη της γερμανικής ομάδας. Το αν αυτό έγινε για «πικάρισμα» στην Ρεάλ ή όχι δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά μόνο και μόνο η κίνηση δεν μπορεί παρά να την τιμά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο γύρω από αυτά τα θέματα.

tevez1

Αυτός είναι και ο τελευταίος χρονικά παίκτης, του οποίου η φανέλα αποσύρθηκε από κάποια ομάδα, από τα λεγόμενα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αξιοσημείωτες ανάλογες περιπτώσεις με του Ραούλ και την Σάλκε είναι οι εξής (σε παρένθεση ο αριθμός φανέλας):

Πάολο Μαλντίνι (3)  Μίλαν – 2009
Ρομπέρτο Μπάτζιο (10) Μπρέσια – 2004
Τζιαφράνκο Τζόλα (25) Τσέλσι – 2003
Αλνταϊρ (6) Ρόμα – 2003
Φράνκο Μπαρέζι (6) Μίλαν – 1997
Ντιέγκο Μαραντόνα (10) Νάπολι -1991
Γιόχαν Κρόιφ (14) Άγιαξ – 1984
Τζιασίντο Φακέτι (3) Ίντερ – 1978

Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Σε λίγα χρόνια, δεν μπορώ να διανοηθώ να μην συμβεί το ίδιο για κάποιους που μου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό. Φραντσέσκο Τότι (Ρόμα), Αντόνιο Ντι Νατάλε (Ουντινέζε), Φράνκ Λάμπαρντ (Τσέλσι), Στίβεν Τζέραρντ (Λίβερπουλ), Χαβιέ Ζανέτι (Ίντερ), Ράιαν Γκίγκς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα), Ίκερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης). Ας ελπίσουμε ότι έχει μείνει έστω και ελάχιστος χώρος για το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]