Μια βραδιά γεμάτη μουσική, ποίηση, εικόνες και ταξίδια. Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται από ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ακούγονται ποιήματα του Σταμάτη Πολενάκη (βραβείο ποίησης του περιοδικού Αναγνώστης για το 2017) μελοποιημένα. Στο δεύτερο μέρος τα τραγούδια και οι διαφορετικές γλώσσες συμπληρώνουν το ταξίδι και θα μας ταξιδέψουν σε μέρη εξωτικά αλλά και μέρη γνώριμα (Αργεντινή, Χιλή, Κροατία, Ελλάδα, Ισπανία..)

Πότε ξεκίνησε η παράσταση «Το ταξίδι και το όνειρο» και τι στάθηκε ως αφορμή για αυτό;

Αρχικά να ξεκινήσουμε από τους συντελεστές αυτής της παράστασης. Είναι ο Σταμάτης Πολενάκης, ο ποιητής ο οποίος ενέπνευσε τη Μαριάνα Κούτουλας- Vrsalović να τον μελοποιήσει η οποία είναι επι σκηνής όπου παίζει μουσική και τραγουδά. Επίσης οι υπόλοιποι μουσικοί είναι ο Juan Pablo-Moriatis με το ακορντεόν του, ο Sito Sánchez, στο τραγούδι, τα κρουστά, τα πνευστά και τα έγχορδα και η Ιλιάνα Παζαρζή.

Η παράσταση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015! Αρχικά στόχος ήταν η παρουσίαση των ποιημάτων του Σταμάτη Πολενάκης! Ήταν μια ιδέα που είχε ξεκινήσει καιρό πριν μιας και η Μαριάνα είχε μεταφράσει και ποιήματα του ποιητή! Έπειτα από την πρώτη αυτή παρουσίαση στους 5 δρόμους στα Εξαρχεια.  Έπειτα λοιπόν από την πρώτη αυτή παρουσίαση συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κάτι που θέλουμε να δουλέψουμε και να το παρουσιάσουμε. Ξεκίνησε μια διαδικασία δημιουργίας μιας μουσικό-ποιητικής παράστασης η οποία βεβαία βασίζεται σε αυτή την πρώτη παρουσίαση-ιδέα!  Η Μαριάνα συνέθεσε όλο το μουσικό μέρος του πρώτου μέρους που βασίζεται στην ποίηση του Σταμάτη Πολενάκη! Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η παράσταση χωρίζεται από δύο μέρη; το πρώτο είναι το όνειρο και το δεύτερο ονομάζεται το ταξίδι. Το πρώτο αποτελείται από την ποίηση του Σταμάτη μελοποιημένη και το δεύτερο είναι ένα μουσικό ταξίδι σε διάφορες χώρες και γλώσσες. Η παράσταση αυτή έχει περάσει από διάφορες φάσεις και διαρκώς εξελίσσεται! In progress όπως λέμε στο θέατρο..

Εν αρχή ην η ποίηση του Σταμάτη Πολενάκη. Τι είναι αυτό που σας κέρδισε μέσα από τη γραφή του;

Η ποίηση του Σταμάτη αποτέλεσε την αρχή! Αυτή τη στιγμή στην παράσταση ακούγονται ποιήματα από όλες του τις ποιητικές συλλογές! Ο λόγος τους μας συγκλόνισε γιατί είναι αρχικά βαθιά ποιητικός! Μέσα της υπάρχουν φανερά στοιχεία όπως συναισθήματα όπως η μελαγχολία, αλλά και μια υποβόσκουσα ειρωνεία για την τροπή της ιστορίας και την ανθρώπινη συμπεριφορά! Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ποιητής είναι γνώστης της ιστορίας η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και σημείο αναφοράς! Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι τον Σταμάτη τον γνωρίζαμε και από τα θεατρικά του έργα, αφού είναι στους άμεσους συνεργάτες μας και η Ιλιάνα έχει παίξει σε ένα έργο του, το «Βερολίνο» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Φούρνος το 2009. Είναι μεγάλη μας τύχη και χαρά να που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε το έργο του.

 

Μιλήστε μας για τη γνωριμία σας και για το ότι αποφασίσατε να δουλέψετε από κοινού στήνοντας μια παράσταση κυριολεκτικά από το μηδέν.

Η γνωριμία μας είναι μια παλιά υπόθεση! Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια!  Βέβαια έχουμε και το νεώτερο μέλος της παρέας τον Σίτο, τον οποίο γνωρίσαμε ως καλεσμένο της παράστασης αυτής το Δεκέμβρη του 2017! Η γνωριμία αυτή υπήρξε μοιραία και με το που γνωριστήκαμε ήταν αναπόφευκτο ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε θα δουλέψουμε μαζί. Οι υπόλοιποι έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες παραστάσεις.

Πείτε μας κάποια πράγματα ο καθένας ξεχωριστά για τη δουλειά του και τη δική του πορεία στο χώρο της τέχνης.

Σίτο Σάντσες: Εγώ κατάγομαι από την Ισπανία και κατά κύριο λόγο είμαι μουσικός φλαμένγκο. Παίζω πνευστά, έγχορδα. Δούλεψα στην Ισπανία, στο Βέλγιο και τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι εδώ. Στην παρούσα φάση είμαι ευτυχής που μπορώ να συνδυάζω τη μουσική που γνωρίζω και αγαπώ με τα ελληνικά και την ελληνική κουλτούρα. Αυτή η πρόσμιξη στοιχείων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Χουαν Πάμπλο Μωριάτης: Εγώ γεννήθηκα στην Αργεντινή από ‘Έλληνες γονείς. Στην Αργεντινή εργαζόμουν ως μουσικός σε παραδοσιακά συγκροτήματα. Η αγάπη μου αυτή για τη μουσική αλλά και τις ρίζες μου με οδήγησε στην Ελλάδα. Τώρα ασχολούμαι ενεργά με τη μουσική, κυρίως την παραδοσιακή την οποία μεταφέρω στο κοινό με τη χρήση του ακορντεόν.

Ιλιάνα Παζαρζή: Εγώ είμαι κατά βάση ηθοποιός και είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Έχω ασχοληθεί και με την συγγραφή παιδικού έργου και τη διασκευή παραμυθιών. Με τα παιδιά μας ενώνει ακριβώς η ανάγκη μας για πειραματισμό, το οποίο αποτελεί το βασικό μου στόχο όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με το χώρο αυτό.

Μαριάνα Κούτουλας-Vrsalović: Εγώ έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, το χορό, έχω γράψει θεατρικά. Σε όλη την καριέρα μου λειτουργώ σαν Gitano. Έχω μείνει και έχω εργαστεί στην Ισπανία, την Κροατία και την Ελλάδα και έχω δημιουργήσει σχήματα καλλιτεχνικά και στις τρεις αυτές χώρες αλλά και στον τόπο καταγωγής μου, την Αργεντινή τα οποία είναι και ενεργά. Έχω ρίζες από πολλές χώρες και αυτό μου δημιουργεί την ανάγκη της γνωριμίας με νέες γλώσσες, κουλτούρες. Αυτό ακριβώς το στοιχείο με οδηγεί στην επαγγελματική σχέση μου με τη μουσική και τη σύνθεση, μιας και είναι παγκόσμια γλώσσα.

 

Στις προηγούμενες παραστάσεις είχατε και συμμετοχές ηθοποιών και μουσικών διερύνοντας έτσι το χαρακτήρα του έργου. Πείτε μας για αυτές.

Ναι βασικό στοιχείο της παράστασης αυτής ήταν από την αρχή η συμμετοχή γκεστ, μουσικούς και ηθοποιούς με τους οποίους μας δένει σχέση σεβασμού όπως ο Αλέξανδρος Βαμβούκος, η Νίκη Ιωαννίδου, η Σοφία Σερέφογλου και ο Γιάννης Πετσόπουλος με τους οποίους έχουνε ξανασυνδεόμαστε σε παραστάσεις, ο Γιώργος Ντούσης τον οποίο γνωρίσαμε στα πλαίσια της παράστασης αυτής αλλά και βέβαια η Αζελεν Αρουζα η οποία είναι αναπόσπαστό κομμάτι της παράστασης αυτής. Όλοι αυτοί συνέβαλαν στο να περάσει η παράσταση αυτή από τα στάδια τα οποία και  προανέφεραμε προηγουμένως και να οδηγηθεί στη σημερινή της μορφή.

Η παράσταση είναι μουσικοθεατρική με άξονα όμως την ποίηση του Πολενάκη. Προς τα πού γέρνει η  ζυγαριά;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η παράσταση αυτή αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι μελοποιημένη ποίηση και στο δεύτερο είναι μουσική και τραγούδια, ανάμεσα στα οποία έχουμε και ποίηση όπως π.χ ένα ποίημα του Federico Garcia Lorca. Θα λέγαμε ότι είναι μια καθαρά μουσική-ποιητική  παράσταση με έντονα θεατρικά στοιχεία.

Έχουμε προσπαθήσει να τα συγκεράσουμε τα στοιχεία αυτά αλλά και να παρουσιάσουμε στον κόσμο κάτι που θα μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν και να περάσουν ένα όμορφο βράδυ.

Σήμερα για να κάνει κάποιος θέατρο η μουσική χρειάζονται πολλά χρήματα για να πραγματοποιήσει το δικό του ταξίδι;

Αυτό είναι μια πραγματικότητα που υπήρχε πάντα. Για να κάνεις τέχνη πρέπει να έχεις την οικονομική ευχέρεια να έχεις λύσει τα βιοποριστικά σου θέματα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις τέχνη και μια καλή παράσταση είτε θεατρική είτε μουσική χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει πολλά. Άλλωστε σε περιόδους κρίσεις είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις  με λιγότερο κόστος και να είσαι δημιουργικός και ευρηματικός.

Παρατηρούμε στον καιρό της κρίσης να ξεπηδούν πολλές μικρές ομάδες οι οποίες με no budget η low budget καταφέρνουν και παρουσιάζουν μικρά αριστουργήματα σε εναλλακτικούς χώρους, θέατρα, πολυχώρους, καφέ κτλ. Ολο αυτό έρχεται κόντρα με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα σήμερα. Που οφείλεται;

Ακριβώς σε αυτό που σχολιάσαμε προηγουμένως. Η κρίση μας ανάγκασε να βρούμε άλλους τρόπους να δημιουργήσουμε παραστάσεις με χαμηλό κόστος. Η Ιλιάνα και η Μαριάνα το 2015 είχαν φτιάξει μια παράσταση, το «Νυχτερινό Εξπρές» σε κείμενο της Μαριάνας μέσα σε ένα διαμέρισμα, το οποίο δημιουργήθηκε χωρίς σχεδόν καθόλου κόστος. Όλα τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν από απορρίμματα και από αντικείμενα που υπήρχαν στα σπίτια μας. Και γενικά όλοι μας έχουμε ασχοληθεί με την ανεξάρτητη δημιουργία.

Εντονο το αργεντίνικο στοιχείο και γενικά το λατινοαμερικανικό εδώ συνυφασμένο με τον ελληνικό λόγο και θέατρο. Πως παντρεύονται αυτά τα δυο στην Αθήνα του 2018;

Και όχι μόνο. Είμαστε μια ομάδα από Αργεντινή, Ελλάδα, Ισπανία και αν συμπεριλάβεις και τις ρίζες μας είναι ένα μείγμα πολιτισμών. Και αυτό είναι φανερό και κυρίως στο δεύτερο μέρος της παράστασης και στα τραγούδια τα οποία έχουν υποστεί διασκευή. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί το Gracias a la Vida σε διασκευή φλαμένγκο. Γενικά η παράσταση έχει ήχους και ρυθμούς από όλον τον κόσμο και  τα συνδυάζει.

Που μπορεί να σας βρει κανείς στο διαδίκτυο;

Στην καινούργια μας σελίδα στο facebook!: Το ταξίδι και το όνειρο.

Τις Τετάρτες 28 & 4 Απρίλη θα εμφανιστείτε στο Cabaret Voltaire για δυο ξεχωριστές βραδιές. Μιλήστε μας για αυτές.

Να πούμε αρχικά ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Cabaret Voltaire. Είναι ένας χώρος που πραγματικά θέλαμε να παρουσιάσουμε το Ταξίδι και το Όνειρο. Είναι ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικός. Θα παρουσιάσουμε όπως είπατε την παράσταση αυτή Τετάρτη 28& 4 Απρίλη στις 9 μμ, Μαραθώνος 30 Μεταξουργείο, τηλέφωνο κρατήσεων 210 5227046.

Τα επόμενα σχέδια σας;  Να περιμένουμε και άλλες συνεργασίες;

Βεβαίως. Να πούμε αρχικά ότι το ταξίδι αυτό θα έχει και συνέχεια η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Επίσης υπάρχουν και άλλα σχέδια κοντινά και μακρινά που δεν είναι του παρόντος. Προς το παρόν είμαστε προσηλωμένοι στο «Ταξίδι και το Όνειρο».

Και μια ερώτηση για το τέλος… θα θέλατε να παρουσιάσετε «Το ταξίδι και το όνειρο» στην Αργεντινή αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό ;

Αν μπορούσαμε θα το παρουσιάζαμε παντού. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μακάρι.  Πριν τελειώσουμε τη συζήτηση μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την Ελίζα Κορδόση η οποία επιμελήθηκε την αφίσα μας και βέβαια τον συνεργάτη μας στην οργάνωση παραγωγής και στην επικοινωνία Αλέξανδρο Γερασίμου. Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνέντευξη.

 

INFO

Συντελεστές

Ποίηση: Σταμάτης Πολενάκης

Μετάφραση στα Ελληνικά

Σχεδιασμός αφίσας: Ελίζα Κορδόση

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γερασίμου

Οργάνωση παραγωγής: MOBA (Manufactory of Blended Arts)

https://www.facebook.com/MOBA-128563144543780/

 

Συμμετέχουν

Juan Pablo Μωριάτης

Mariana Kούτουλας Vrsalović

Ιλιάνα Παζαρζή

Sito Sánchez

 

___________________________________________________________

 

Τετάρτη, 28 Μαρτίου & 4 Απριλίου, 9.00 μμ
Cabaret Voltaire
Μαραθώνος 30
Μεταξουργείο, Αθήνα

www.cabaretvoltaire.gr
τηλ κρατήσεων: 2105227046

Είσοδος €5 (χωρίς ποτό)

 

 

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]