Αφιέρωσε 10 λεπτά για τον εαυτό σου και πιες ένα χυμό με όλα τα καλά που σου προσφέρει στην υγεία σου. Αυτό μας προτρέπει η εξαρχειώτικη κολεκτίβα που εγκαταστάθηκε Ιπποκράτους και Βαλτετσίου γωνία, όπου δημιούργησε ένα «καταφύγιο» για όσους θέλουν να κάνουν κάτι καλό για την υγεία τους. Το όνομα αυτού Χυμείο.

Φυσικά το πρώτο πράγμα που θα βρεις στο Χυμείο, είναι τι άλλο; χυμούς! Η διαφορά όμως των χυμών που φτιάχνει το Χυμείο είναι  ότι είναι «ζωντανοί», κρατώντας όλα τα υγιεινά συστατικά τους, ενώ οι συνδυασμοί των φρούτων και των λαχανικών είναι επιλεγμένοι ένας προς ένας και με πρωτότυπα ονόματα! Εκεί οι χυμοί γίνονται με ειδικούς αποχυμωτές ψυχρής έκθλιψης. Τι κάνουν αυτοί οι αποχυμωτές; Αφαιρούν τις φυτικές ίνες και κρατάνε το απόσταγμα για άμεση κυτταρική θρέψη.

Η δική μου «πρώτη φορά»- ναι έτσι είναι το όνομα του χυμού- ήταν ο συνδυασμός μήλου, αχλαδιού, ανανά με σπανάκι. Στην όψη καταπράσινος, αλλά στη γεύση γλυκός και καμία σχέση με το πράσινο λαχανικό που οι περισσότεροι δεν μπορούμε να το φανταστούμε σε χυμό.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο, όλα είναι θέμα… χημείας στο Χυμείο. «Δεν είναι απλά ανοίγω ένα μαγαζί με χυμούς» μας λέει η Μαρία, το μέλος της κολεκτίβας που δημιούργησε και λειτουργεί συνεργατικά το Χυμείο, όπου εκτός από χυμούς μπορείς να βρεις smoothies, τσάι και βότανα, να φας ένα υγιεινό πρωϊνό με υπερτροφές και μη γαλακτομικά προϊόντα, σαλάτες και σάντουιτς αλλά και γλυκά χωρίς ζάχαρη, όλα παρασκευασμένα από την ομάδα του Χυμείου: όλα βιολογικά, όλα vegan.

Δοκιμάζοντας το μωσαϊκό με φυτικό βούτυρο, ωμό κακάο, ξηρούς καρπούς και goji berries αλλά και την πανακότα από γάλα ρυζιού, ζάχαρη καρύδας και άγαρ-άγαρ αντί για ζελατίνη, συνειδητοποίησα ότι μπορώ να ζήσω και χωρίς ζάχαρη. Φτιάχνουν  όλα τα ροφήματα, τα βότανα και τα γλυκά τους με βιολογική ζάχαρη καρύδας, βιολογική στέβια, μέλι θυμαρίσιο και σιρόπι σφενδάμου.

«Να αφιερώσουμε 10 λεπτά για τον εαυτό μας, να κάνουμε γυμναστική ή διαλογισμό, να πιούμε έναν χυμό» μας προτρέπει η κολεκτίβα που έφτιαξε ένα καταφύγιο για χορτοφάγους και vegan αλλά και όχι μόνο. Εμείς μιλήσαμε με ένα μέλος της κολεκτίβας, τη Μαρία που μας μίλησε και για τη μεγάλη και εμπεριστατωμένη έρευνα που έχουν κάνει ώστε να φτιάξουν συνδυασμούς φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και υπερτροφών που είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας. «Όλα με μέτρο, δεν πρέπει να αποστειρωθούμε», μας προτρέπουν και γι’ αυτό άλλωστε διοργανώνουν και coctail party τις Πέμπτες για να συνδυάσουν τους πρωτότυπους χυμούς τους με το αλκοόλ.

Στο Χυμείο όμως θα βρεις και μια άλλη φιλοσοφία πέρα από αυτή της σωστής διατροφής. Αυτή της συνεργατικότητας, με τα μέλη της κολεκτίβας να αποφασίζουν συλλογικά χωρίς αφεντικά και υπαλλήλους.

Δεν έχουν γίνει «μόδα» όμως οι υπερτροφές; «Δυστυχώς η ζωή στην πόλη δεν μας επιτρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά, εκεί οι υπερτροφές είναι μια λύση» μας απαντά η Μαρία, που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για να φτιάξει έναν κατάλογο με όλους τους χυμούς, όλα τα ροφήματα, τα βότανα αλλά και τις υπερτροφές που μπορεί να βρει στο μαγαζί. Το ιδιαίτερο αυτού του καταλόγου, είναι ότι εξηγεί και τι καλό κάνει στον οργανισμό το κάθε ένα από αυτά.

Στο Χυμείο θα βρεις χυμούς για όλα τα γούστα. Για ευεξία με ποικιλία εσπεριδοειδών, για αντιγήρανση με κόκκινη πιπεριά, καρότο και αγγούρι συνδυασμένα με μήλο και λεμόνι αλλά και ιδιαίτερους συνδυασμούς ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες και συγκεκριμένα συμπτώματα. Γυμνάζεσαι; Σίγουρα οι χυμοί «πριν» και «μετά την προπόνηση» με πλήθος λαχανικών όπως πατζάρι, σέλερυ, σπανάκι, λάχανο θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις ενέργεια, ενώ χυμοί όπως ο «έχω νεύρα» με μαρούλι, σέλερυ, πράσινο μήλο και λεμόνι θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις απέναντι στις καθημερινές εντάσεις. Ο χυμός «Μολότοφ» σίγουρα ξεχωρίζει. Ένας όχι και τόσο νόστιμος χυμός καθώς περιέχει κρεμμύδι και σκόρδο, αποτελεί όμως ένα πραγματικό φάρμακο: εξαφανίζει παράσιτα, βακτήρια, ιούς και μύκητες! Ο πιο ακριβός, στην τιμή μόλις των 3,5 ευρώ. Το Χυμείο καταρρίπτει τον μύθο ότι κάθετι υγιεινό και βιολογικό πρέπει να είναι και ακριβό.

Ένα υγιεινό πρωινό με δημητριακά βιολογικής καλλιέργειας, γάλα καρύδας, αμυγδάλου ή σόγιας, έναν βιολογικό σπόρο της επιλογής σου, κι έναν ξηρό καρπό της επιλογής σου θα σου κοστίσει 3 ευρώ, ενώ οποιοδήποτε τσάι ή βότανο της επιλογής σου 2 ευρώ. Μάλιστα, στα βότανα και στα τσάγια μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε γλυκαντικό και μπαχαρικό χωρίς επιπλέον χρέωση.

Αν μένεις ή δουλεύεις εκεί γύρω στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου, το Χυμείο σου φέρνει στην πόρτα σου ό,τι ζητήσεις. Σίγουρα θα βρεις κάτι στα γούστα σου από τον εκτενή κατάλογο με τους δεκάδες συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών, υπερτροφών και βιολογικών προϊόντων.

Που μπορείτε να το βρείτε;

Ιπποκράτους 59 και Βαλτετσίου

Και στο τηλέφωνο: 215 5652840

 

Κείμενο: Μελίνα Βελιμέζη

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βάκουλας

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]