Η απόσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας είναι τόσο μικρή, όση και η πιθανότητα να επιζήσει κάποιος που πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι. Και οι δύο περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, αποτελούν το πάθημα και συνάμα την πιο συγκλονιστική εμπειρία στη ζωή του Σαλβαδόρ Καμπάνιας.

Ο Παραγουανός διεθνής πρώην ποδοσφαιριστής της Κλαμπ Αμέρικα που το 2007 ανακηρύχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της Λατινικής Αμερικής και κορυφαίος Παραγουανός παίκτης, αποτέλεσε το μεγάλο αστέρι στις ομάδες που αγωνίστηκε, το βαρύ πυροβολικό της εθνικής του ομάδας, βρέθηκε ακόμα κι ένα βήμα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σήμερα στα 33 του, δουλεύει στην οικογενειακή του επιχείρηση για τα προς το ζην…

Μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις
Στην καριέρα του κέρδισε πολλά. Τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το 2006 ήταν βασικό μέλος της αποστολής της εθνικής Παραγουάης που συμμετείχε στο Μουντιάλ της Γερμανίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα πήρε μέρος και στο Κόπα Αμέρικα όπου συμπεριλήφθηκε μάλιστα και στην κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης.

dream2

Το 2003 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Χιλής, το 2006 και το 2008 πέτυχε τα περισσότερα γκολ στο αντίστοιχο του Μεξικού, ενώ το 2007 και το 2008 τερμάτισε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ του Κόπα Λιμπερταδόρες, με τη φανέλα της Αμέρικα. Παραμένει μάλιστα μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, στην ιστορία των μεξικανικών ομάδων στο θεσμό!

Το μοιραίο βράδυ…
Φτάνοντας στο 2010 και λίγους μήνες πριν από το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής όπου ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έπαιρνε μέρος, ο Καμπάνιας απολάμβανε το ρεπό του στο κλαμπ “Μπαρ – Μπαρ” της πόλης του Μεξικού, στη χειρότερη – όπως εξελίχθηκε – νύχτα της ζωής του. Ο διεθνής στράικερ πυροβολήθηκε στο κεφάλι, σχεδόν εξ επαφής μέσα στις τουαλέτες του μπαρ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Ιανουαρίου, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου για τους επόμενους μήνες έδωσε πραγματική μάχη για τη ζωή του.

dream3

Δράστης της επίθεσης ο Χοσέ Μπαλντέρας Γκάρθα, ο οποίος μάλιστα συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του αιτιολογώντας την σε όξυνση των πνευμάτων μετά από καυγά που είχε με το θύμα και μέχρι πρότινος φίλο του. Σημειωτέον, ο Γκάρθα αποτέλεσε και πολύ στενό φίλο και συνεργάτη του μεγαλύτερου βαρόνου ναρκωτικών της χώρας, Έντγκαρ Βαλντές Βιγιαρεάλ, γνωστού και ως “Μπάρμπι”. Ο Καμπάνιας έδωσε πραγματική μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και είναι χαρακτηριστικό πως η σφαίρα αφαιρέθηκε τελικά από το κρανίο του μετά από αλλεπάλληλες επεμβάσεις, ενώ όταν ο διεθνής στράικερ συνήλθε, είχε μερική απώλεια μνήμης, όρασης από το αριστερό μάτι και συνείδησης.

Παραλίγο… “Διάβολος”!
Η καριέρα του φυσικά έληξε άδοξα, τουλάχιστον επαγγελματικά, καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει πλήρως το συμβάν, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι άλλωστε, το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου του 2010, τα έχασε όλα. Και δεν είναι μόνο η συμμετοχή στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, αλλά και η μεταγραφή στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία φέρεται να είχε συμφωνήσει για συμβόλαιο 1,7 εκ. δολαρίων!

dream4

 Στο μεσοδιάστημα, έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του από το διαζύγιο με την πρώην συζυγό του, στην οποία ανήκει πλέον και η υπερπολυτελής βίλα που έμεναν, αξίας 12 εκ. δολαρίων! Σύμφωνα με τον πατέρα του Καμπάνιας, ο υιός του έπεσε θύμα πλεκτάνης της πρώην γυναίκας του, του πρώην δικηγόρου και του πρώην μάνατζέρ του. “Του πήραν τα πάντα! Όσα απέκτησε με τόσο κόπο και προσπάθεια. Είναι πολύ άδικο.”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Το άδοξο τέλος
Στα γήπεδα επέστρεψε πάντως, το 2012 για λογαριασμό της ερασιτεχνικής “12 ντε Οκτούμπρε”, ομάδα από την οποία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, το 1997. Περισσότερο για να ικανοποιήσει τη μεγάλη του αγάπη για τη μπάλα. Όλα τα άλλα είχαν τελειώσει και ήταν βέβαιο ότι οι αναμνήσεις θα ήταν πλέον τα μετάλλια που θα φορούσε στο στήθος, φέρνοντας στο νου κάθε ένα από τα γκολ που πέτυχε στην καριέρα του, με κυριότερο το τελευταίο. Αυτό της ζωής.

dream5

Δεν είναι και λίγο να επιβιώνεις από πυροβολισμό στο κεφάλι. Έστω κι αν είναι πλέον αναγκασμένος να ξυπνάει χαράματα για να μεταφέρει το ψωμί από το φούρνο των γονιών του, στα πρατήρια των συνεργατών τους, προκειμένου να βγάλει κι αυτός το ψωμί του.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts