Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Tα νούμερα δε αυτής της τρομακτικής πραγματικότητας αντικατοπτρίζουν το πόσο σημαντικό είναι να καταπολεμηθεί με όλους τους πιθανούς τρόπους αυτό το φαινόμενο.

  • Κάθε χρόνο πάνω από 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω της οικογενειακής βίας.
  • Συνολικά 62 εκ. στην Ευρώπη, δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες, άνω των 15 ετών, έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας.
  • Μία στις είκοσι γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού.

Το 3pointmagazine θυμάται πέντε τραγούδια που είτε πολύ παλιότερα, είτε πιο πρόσφατα, μίλησαν για την κακοποίηση και για τη βία κατά των γυναικών. Όλα εμπνεύστηκαν από προσωπικά, βίαια, βιώματα και παροτρύνουν τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους. Ποτέ δεν φταίει το θύμα, αλλά ο θύτης.

Tracy Chapman – Behind the Wall (1988)

Η Tracy Chapman, η τραγουδίστρια με τη βαθιά φωνή, τόλμησε στο ντουέτο δίσκο της το 1988 να μιλήσει για την κακοποίηση των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Το Behind the Wall μας διηγείται την ιστορία μίας γυναίκας που έχει δεχτεί σωματική κακοποίηση από το σύντροφό της. Η Tracy Chapman διηγείται την ιστορία ως εξωτερικός παρατηρητής, ακούγοντας τα φρικτά ουρλιαχτά της γυναίκας που κακοποιείται.

Last night I heard the screaming
Loud voices behind the wall
Another sleepless night for me
It won’t do no good to call
The police always come late
If they come at all
And when they arrive
They say they can’t interfere
With domestic affairs
Between a man and his wife
And as they walk out the door
The tears well up in her eyes

 

Tori Amos – Me and a Gun (1992)

H Tori Amos είχε πέσει θύμα βιασμού στην ηλικία των 20 χρόνων και το τραγούδι της Me and a Gun αντικατοπτρίζει αυτήν την εμπειρία. Όπως η ίδια είχε εξηγήσει σε παλιότερη συνέντευξή της στο Rolling Stone: “Δεν μπορούσα να μιλήσω ή να έρθω σε επαφή με κανέναν, έτσι απομονώθηκα σε ένα μέρος. Όταν ξαναεμφανίστηκα στον κόσμο, αυτό το τραγούδι με συνόδευε. Έγινε κάτι που έπρεπε να τραγουδήσω για να προχωρήσω”.

Το Me and a Gun αποτέλεσε το πρώτο single από τον παρθενικό δίσκο της Tori Amos, Little Earthquakes. Στο τραγούδι δεν χρησιμοποιεί μουσικά όργανα, παρά μόνο τη φωνή της.

Got a full tank and some chips
It was me and a gun
And a man on my back
And I sang “holy holy” as he buttoned down his pants

 

Til It Happens to You – Lady Gaga (2015)

Η Lady Gaga έγραψε το Til It Happens to You μαζί με την μουσικό θρύλο Diane Warren για το ντοκιμαντέρ “The Hunting Ground”, το οποίο αναφέρεται στους βιασμούς στα κολεγιακά campus των Η.Π.Α.

Το βιντεο-κλιπ περιέχει αρκετές “σκληρές” σκηνές, οι οποίες απεικονίζουν περιστατικά κακοποίησης γυναικών και πως οι επιζήσασες γυναίκες μετέπειτα κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Η Lady Gaga το συνηθίζει συχνά-πυκνά να αναφέρεται με τόσο δυνατό τρόπο σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η κακοποίηση των γυναικών.

Το τραγούδι έκανε ντεμπούτο το 2015 και ένα μέρος των εσόδων του διατέθηκε σε οργανισμούς για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

You tell me hold your head up
Hold your head up and be strong
‘Cause when you fall, you gotta get up
You gotta get up and move on

Tell me, how the hell could you talk
How could you talk?
‘Cause until you walk where I walk
It’s just all talk

 

Ella Fitzgerald και Louis Jordan – Stone Cold Dead In The Market (1946)

Η Ella Fitzgerald και ο Louis Jordan έκαναν μία αρκετά μεγάλη επιτυχία το 1946 με το τραγούδι Stone Cold Dead In The Market, οι στίχοι του οποίου μιλάνε για μία γυναίκα που δολοφονεί σε δημόσιο χώρο τον αλκοολικό, κακοποιητικό σύζυγό της.

Και οι δύο τραγουδιστές είχαν εμπλακεί σε κακοποιητικές σχέσεις και τραγούδησαν για αυτές τις εμπειρίες τους.

Last night I went out drinking,
When I came home I gave her a beating,
So she catch up the rolling pin
And went to work on my head till she bashed it in!

I lie cold dead in de market,
Stone cold dead in de market,
I lie cold dead in de market,
She killed nobody but her husband!

 

Mary J. Blige –  Good Woman Down (2007)

Η Mary J. Blige μοιράζεται τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες που έχει περάσει μέσα από καταστάσεις κακοποίησης και τραγουδάει για να ωθήσει τις γυναίκες να μην τα βάζουν κάτω.

Οι στίχοι του τραγουδιού κάνουν λόγο για τη δύναμη των γυναικών και όπως η ίδια έχει αναφέρει στο παρελθόν: “Ελπίζω ότι αυτό το τραγούδι θα λειτουργήσει ως βάλσαμο για τις γυναίκες που βίωσαν τη βία, όπως εγώ τη βίωνα στο παρελθόν”.

Το τραγούδι βρίσκεται στο 7ο προσωπικό άλμπουμ της τραγουδίστριας και κυκλοφόρησε πριν από 9 χρόνια.

When I used to see
My daddy beat
My mother down
Down to her feet
I used to say
That ain’t gon’
Never be me
(Never be me)
Now look at you
Bruised up
From him
Girl recognize
You’re better then
Him tellin’ you
That he’ll never hit
You again
Girl don’t cry

* Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο στην μνήμη μίας γυναίκας που έζησε μέσα στο σκοτάδι της βίας, αλλά πάλεψε με τρομερή δύναμη για να βγει στην επιφάνεια, την Έμιλυ Βουκελάτου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]