Μια κρίσιμη για την υπόθεση των Σκουριών απόφαση έλαβε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος απορρίπτοντας την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση Θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος “ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ” .

Το ΥΠΕΝ με την απόφαση αυτή (αναρτημένη στη Διαύγεια) εμμένει στους λόγους της επιστροφής (5 Ιουλίου) της τεχνικής μελέτης της καρδιάς του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας που αφορά την μεταλλουργία και την μεταλλουργική μέθοδο flash melting για την οποία η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι εφαρμόσιμη.
Να θυμίσουμε ότι από την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης εξαρτάται η υλοποίηση της μονάδας μεταλλουργίας, δηλαδή η δυνατότητα της εταιρείας να παράγει καθαρά μέταλλα και να φορολογείται τηρώντας τον βασικό όρο για τον οποίο της δόθηκε η άδεια.

Η υπόθεση του flash smelting αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια της εταιρείας να εξαπατήσει το κράτος καθώς πουθενά στον πλανήτη η μέθοδος αυτή δεν έχει εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ύπαρξη τόσο μεγάλου ποσοστού αρσενικού στο πέτρωμα.

Το Υπουργείο στην αιτιολόγηση της επιστροφής της μελέτης τον Ιούλιο είχε εντοπίσει πλήθος ανακριβειών και ανεπαρκών στοιχείων στην τεχνική μελέτη της εταιρείας καθώς όπως αναφερόταν μεταξύ άλλων η τελευταία δεν αντιμετωπίζει θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων (αφορούν την αντιμετώπιση της διαχείρισης σημαντικών ποσοτήτων έντονα τοξικών απαερίων, το αρσενικό, το διοξείδιο του θείου κτλ) και αποδεικνύεται μη εφαρμόσιμη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Το υπουργείο επιστρέφοντας την μελέτη το καλοκαίρι ζητούσε από την εταιρεία να συμπληρωθεί και να διορθωθεί σε διάστημα δύο μηνών σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται κατά τις σχετικές τεχνικές κρίσεις της υπηρεσίας.

Στη λήξη της προθεσμίας που είχε η εταιρεία για να προσκομίσει νέα στοιχεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας όπου ισχυριζόταν ότι κακώς επεστράφη η τεχνική μελέτη χωρίς όμως να απαντά στα ουσιαστικά ζητήματα ανεπαρκειών των στοιχείων που αναφέρονται στην μελέτη της.

Η απόφαση Σκουρλέτη επαναλαμβάνει και αναλύει εκτενώς τους βασικούς όρους με τους οποίους παραβιάζεται η έγκριση τεχνικής μελέτης από την εταιρεία και λαμβάνει υπόψη της και την σχετική απόφαση του ΣτΕ (20 Ιανουαρίου) με την οποία το Ανώτατο δικαστήριο απέρριπτε προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου (απόφαση Σκουρλέτη και απόφαση Λαφαζάνη) μετά από διαπίστωση εκ μέρους του της παράβασης των όρων και συγκεκριμένα ότι εδώ τρία χρόνια η εταιρεία δεν έχει κάνει επιτόπιες δοκιμές ημιβιομηχανικού τύπου για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου που έχει επιλέξει (flash smelting-ακαριαία τήξη).

Η απόρριψη της αίτησης θεραπείας της εταιρείας από το Υπουργείο συνιστά επιπλέον παραδοχή ότι η εταιρεία παραβιάζει την σύμβαση της με το Ελληνικό Δημόσιο (καθώς αντιβαίνει στους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αποτίμησης του περιβαλλοντικού και οικονομικού ισοζυγίου του έργου) και δικαιώνει τους κατοίκους της περιοχής που επί τόσα χρόνια φωνάζουν για την τεράστια επικινδυνότητα αυτού του εξορυκτικού σχεδίου και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή του τόπου τους.

Της Σταυρούλας Πουλημένη από το stokokkino.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]