Τα δάκρυα που στα μάτια μας
θα δείτε ν΄ αναβρύζουν
ποτέ μην τα πιστέψετε
απελπισιάς σημάδια.

Υπόσχεση είναι μοναχά
γι΄ Αγώνα υπόσχεση

*Το ποίημα γράφτηκε στις στρατιωτικές Φυλακές Μπογιατίου, τον Φεβρουάριο του 1972.

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Παναγούλη: Γεννήθηκε στη Γλυφάδα στις 2 Ιουλίου του 1939 και έμεινε στην ιστορία για τον αντιδικτατορικό του αγώνα. Ήταν από τους λίγους που υπερέβησαν τη γενικότερη αμηχανία και αντιστάθηκε με πραγματικό σθένος σε σημείο που έφτασε να κινδυνέψει με εκτέλεση για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου του 1968 κοντά στη Βάρκιζα.

Χάρη στο τεράστιο διεθνές κύμα αλληλεγγύης, που είχε ως αποτέλεσμα υπό τις ισχυρές πιέσεις να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (με εξαίρεση την Τουρκία και την Πορτογαλία) και των Η.Π.Α, ο Αλ. Παναγούλης παρέμεινε ζωντανός.

Σκοτώθηκε την Πρωτομαγιά του 1976, σε ηλικία 36 χρονών, έχοντας προλάβει να εκλεγεί βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. Οι γεμάτοι στοιχεία φάκελοι που διέθετε περιείχαν πληροφορίες για τα όργανα της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ) και αποκάλυπταν τη σύνδεση πολιτικών προσώπων με τους δικτάτορες, παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις μέχρι σήμερα, αποτελούν κατά πολλούς την πραγματική αιτία του θανάτου του. Ο Αλ. Παναγούλης θα αποκάλυπτε τα συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο δεν πρόλαβε καθώς σκοτώθηκε λίγες ημέρες πριν.

Σήμερα προς τιμήν του σπουδαίου αγωνιστή, αλλά και ποιητή, έχει τοποθετηθεί άγαλμα στην πλατεία Δικαιοσύνης επί της Πανεπιστημίου. Στο άγαλμα αναγράφονται λόγια από την απολογία του στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθήνας στις 7 Νοεμβρίου του 1968: «Πιστεύω ότι το ωραιότερο κύκνειο άσμα κάθε πραγματικού αγωνιστή είναι ο επιθανάτιος ρόγχος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα της τυραννίας και αυτή την θέση αποδέχομαι».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]