Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ και τη σουηδική αστυνομία.

«Ένα όχημα τραυμάτισε ανθρώπους στο Ντοτνινγκάταν», ανέφερε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Τουβέ Χεγκ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το συμβάν έλαβε χώρα μπροστά σε ένα πολυκατάστημα, στη διασταύρωση μιας λεωφόρου και του πιο πολυσύχναστου πεζόδρομου της σουηδικής πρωτεύουσας.

Αντιμετωπίζεται ως μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

«Δοθέντων παρόμοιων συμβάντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εικονίζουν ένα φορτηγό που εν μέρει έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens, στο κέντρο της Στοκχόλμης και μορφές που μοιάζουν με ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

Η επίθεση έχει δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού έγινε πάνω από τον σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Expressen ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

Νωρίτερα, έγινε λόγος για πυροβολισμούς, κάτι όμως που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει.

Επίσης, η  σουηδική αστυνομία διέταξε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στη Στοκχόλμη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.

Η χώρα «δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο Λεβέν

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε πριν από λίγο ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί το συμβάν τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδει το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν, περίπου μία ώρα αφότου το φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας της Σουηδίας, έκανε λόγο για «νεκρούς και πολλούς τραυματίες» και πρόσθεσε ότι αναζητούνται «αυτός ή αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση».

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Μια επίθεση εναντίον κάθε χώρας μέλους της ΕΕ «είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τη σειρά του έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία υπογραμμίζοντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι «μια επίθεση εναντίον όλων μας».

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Σουηδίας μετά τα τραγικά γεγονότα στη Στοκχόλμη σήμερα» επισήμανε ο Γιούνκερ σε ένα δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

«Μια επίθεση εναντίον κάθε Κράτους μέλους (της ΕΕ) είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]