24 χρόνια. Τόσο φόρεσε ο Φραντσέσκο Τότι τη φανέλα της Ρόμα. Σήμερα (28/5) ήταν η τελευταία φορά που το έκανε. Μετά από 786 επίσημα ματς, δεν έσπασε όλα τα ρεκόρ σε γκολ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Μέσι, ούτε κατέκτησε 37 τρόπαια όπως ο Μάξγουελ. Δεν ήταν αυτό ο Τότι. Ο Capitano της Ρόμα ήταν ένα σύμβολο. ΤΟ σύμβολο του τελευταίου ρομαντικού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η απόδειξη ότι ακόμα και το 2017 υπάρχει χώρος στο ποδόσφαιρο για την πραγματική αγάπη σε μία ομάδα και η απόλυτη αφοσίωση στα χρώματα… της πρώτης σου αγάπης.

Δεν είναι ότι δεν μπορούσε να παίξει ψηλότερα, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη. Είχε προτάσεις από ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και σίγουρα όχι για κάποιον ρόλο κομπάρσου, αλλά πρωταγωνιστή. Κι όμως, δεν το σκέφτηκε ποτέ να αφήσει τους «τζιαλορόσι». Έμεινε πιστός για 24 χρόνια. Έδωσε ότι είχε σε κάθε αγώνα. Ήταν ο πρώτος που έβγαινε μπροστά στα δύσκολα και ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Δεν ήταν Άγιος. Αντίθετα, ό, τι ήθελε να πει το έλεγε ανεξάρτητα από το ποιος ήταν απέναντί του. Και πολλές φορές αυτό του στοίχισε, αλλά δεν τον ένοιαζε. Αυτός ήταν. Ένας γεννημένος ηγέτης, που από τα 22 του ήταν ήδη αρχηγός της Ρόμα.

786 ματς, 307 γκολ και πέντε τρόπαια ήταν η προσφορά του στην ομάδα της καρδιάς του. Καθόλου άσχημα. Έχει και ένα Μουντιάλ με την Εθνική Ιταλίας στην συλλογή του από το μακρινό πλέον 2006. Παρόλα αυτά, ο νυν τεχνικός της Ρόμα, Λουτσιάνο Σπαλέτι, είχε το θράσος να μην τον ξεκινήσει βασικό στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του με την φανέλα που είχε γίνει δεύτερο δέρμα του. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους οπαδούς, οι οποίοι μόλις το συνειδητοποίησαν, αποδοκίμασαν έντονα τον Ιταλό τεχνικό που έχει ξεκινήσει από την αρχή της σεζόν μία κόντρα με τον αρχηγό των «λύκων».

Στο ματς με την Τζένοα, πέρασε στο γήπεδο μόλις στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης μέσα σε απερίγραπτη αποθέωση από τους «τιφοζι» της Ρόμα. Το σκορ ήταν στο 1-1 και η Ρόμα χρειαζόταν όσο τίποτα τη νίκη για να πάει τν 2η θέση που δίνει την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Με την είσοδό του, οι γηπεδούχοι πίστεψαν και πάλι στη νίκη, προηγήθηκαν με 2-1 και όταν ισοφαρίστηκαν σε 2-2 ήταν αυτός που πίστευε μέχρι το τέλος στη νίκη, η οποία ήρθε τελικά στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Ίσως θα ήταν καλύτερο να μην είχε έρθει ποτέ αυτή η νίκη, για να «στοίχειωνε» για πάντα τον Λουτιάνο Σπαλέτι που φέρθηκε έτσι σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει την καθολική αποδοχή των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο. Από την άλλη, θα χαλούσε η τελευταία παράσταση του μεγάλου μαέστρου, Φραντσέσκο Τότι και αυτό δεν θα το ήθελε κανείς ματς.

Ciao Capitano!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: El Sombrero

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]