Με λόγια σαν αυτά βγήκαν στη σκηνή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ “Sporting” στον Άγιο Ελευθέριο, οι Χαίνηδες. Ανάμεσα σε 2.000 περίπου άτομα, σε πανό και σε συνθήματα όπως «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά». Ο λόγος, μία μεγάλη συναυλία ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’ .

 «Οι φυλακές είναι απότοκο του μεσαίωνα. Έχουν δύο στόχους. Τον εκφοβισμό και την εκδίκηση» συνέχισε ο Δημήτρης Αποστολάκης , ο βασικός τους τραγουδιστής. «Αυτό που ζητάμε είναι καμία φυλακή για κανέναν. Η αντεξουσία είναι το όπλο  των ελεύθερων ανθρώπων ακόμη κι’ αν αυτοί δεν ανήκουν ιδεολογικά πουθενά» . Λίγο αργότερα, ερμηνεύοντας «Το τραγούδι του πολέμου» , θα έδιναν τον πιο αγωνιστικό τους χαιρετισμό σε όλους τους αιχμάλωτους σε καθεστώτα τα οποία δεν έχουν επιλέξει. «Μόνο με πόλεμο κερδίζεις τη ζωή και το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία».

Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της συναυλίας η οποία οργανώθηκε από το στέκι Ρουβικώνας αλλά και περαιτέρω δράσεων κυρίως από τον αναρχικό- αντεξουσιαστικό χώρο με στόχο την πληροφόρηση αλλά και την πάταξη της καταστολής του κράτους ενάντια στους αγωνιστές όπως ειπώθηκε από τα κείμενα που διαβάστηκαν από διάφορες πρωτοβουλίες σχεδόν από όλη την Ελλάδα. «Είμαστε φίλοι, συγγενείς και σύντροφοι των ανθρώπων που βρίσκονται στις φυλακές τύπου Γ’. Είμαστε ενάντια σε ένα κράτος που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα . Θέλουμε να καταγγείλουμε δημόσια το κράτος, τους δικαστές και τους μπάτσους, θέλουμε να καταργηθεί ο νόμος 187». Αυτό που στην ουσία διαχωρίζει τις φυλακές τύπου Γ’ από αυτές τύπου Α’ και Β’ , είναι ότι εκεί εντάσσονται κατάδικοι και υπόδικοι για βαριά εγκλήματα, «ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας»  δηλαδή  κυρίως όσοι διώκονται με βάση των αντιτρομοκρατικό νόμο, που σημαίνει πως σχετικά εύκολα μπορεί κάποιος να στοχοποιηθεί και να καταλήξει εκεί , αποκομμένος από το να μοιράζεται τις ιδέες και τον αγώνα του, εφόσον απαγορεύονται οι άδειες και οι συνθήκες κράτησης είναι απολύτως ξεκομμένες από την πραγματικότητα, αφήνοντας άγνωστη σε όλους την αντιμετώπιση και τον υπερέλεγχο των ανθρώπων αυτών.

Πριν τους Χαίνηδες, το παρόν έδωσαν ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Ματούλα Ζαμάνη. Ανάμεσα στο « Όταν χαράζει» και τον «Τειρεσία» αυτό που ακούστηκε πιο δυνατά απ’ όλα ήταν το «Αερικό». «Όσες κι’ αν χτίζουν φυλακές, κι’ αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είν’ αληταριό όλο θα δραπευτεύει». Κι’ αυτό γιατί οι πολιτικά διωκόμενοι άνθρωποι οφείλουν να βρίσκουν τις πτυχές εκείνες που κάτω από την απόλυτη άσκηση πίεσης και ασφυξίας, να νιώθουν ότι η ελευθερία είναι ζήτημα του νου και όχι των μέσων και της εξουσίας.

Όπως μας είπε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αρχίσει να τραγουδά την «Ηλιόπετρα» , αυτό το κομμάτι που όλοι έχουμε συνδυάσει με την ερωτική του υφή είναι ποίημα. «Είναι το “Piedra de Sol” του Octavio Paz και είναι μία σημαντική μορφή αντίστασης». «Φτερά φυτρώνουν στην πλάτη του σκλάβου, το κρασί είναι κρασί, το ψωμί νοστιμίζει, το νερό είναι νερό, γιατί για ν΄ αγαπάς πρέπει να πολεμήσεις, ν΄ ανοίξεις πόρτες, να πάψεις να ΄σαι μια σκιά ένας ακόμα αριθμός, που ένας απρόσωπο αφέντης σ΄ αιώνια δεσμά έχει καταδικάσει».

Πάντως αν και ειπώθηκε πως «Το αριστερό κράτος, δεν παύει να είναι κράτος» , είναι άξιο να θυμηθούμε πως ο αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης κος Πανούσης, έχει εγγυηθεί για την κατάργηση  των φυλακών τύπου Γ’ και αν πάρουμε για παράδειγμα την Αμυγδαλέζα ίσως να μπορούμε να ελπίζουμε και σε διαφορετικές μορφές κράτους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακυρώνουμε τον αγώνα, πως τα αναθέτουμε όλα στο κράτος, πως παύουμε να συζητάμε και να κάνουμε υπόθεση δική μας την απελευθέρωση και του πιο δεσμευμένου ανθρώπου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]