Καθώς κάναμε μια περιπλάνηση στα Χανιά και στα στενάκια του παλαιού λιμανιού η ματιά μας έπεσε πάνω σ’ ένα μικρό και καλοδιατηρημένο ισόγειο μαγαζάκι. Στην είσοδο υπήρχαν τρία τραπεζάκια σε συμμετρική διάταξη. Ύστερα μερικά ράφια στην είσοδο με διάφορα αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία ελληνικά και ξενόγλωσσα.

Χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκαμε για να ανακαλύψουμε τι βρισκόταν μέσα σε αυτόν τον χώρο και η απόφασή μας αποδείχτηκε απόλυτα σωστή. Εκεί συναντήσαμε τον Αλέξανδρο ο οποίος, όπως μας είπε, είχε ανοίξει αυτή την υπέροχη πνευματική γωνιά στη καρδιά της παλιάς πόλης μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο και καφέ Φωβ (Fauve), που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και να φέρει έναν καινούργιο αέρα πνευματικής ανανέωσης στα Χανιά.

Ο Αλέξανδρος, μας υποδέχτηκε ζεστά, μας έφτιαξε καφέ και ξεκίνησε να μας μιλά για την ιδέα αυτού του μαγαζιού και όχι μόνο. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Καστοριά και στη συνέχεια πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποφάσισε να ζήσει στα Χανιά και πριν από δύο εβδομάδες άνοιξε το Φωβ.

Στη ζωή του έχει ασχοληθεί με την φωτογραφία αλλά αγαπάει πολύ τα βιβλία και τον κινηματογράφο, όπως μας είπε. Διαβάζει οτιδήποτε τον ενδιαφέρει από λογοτεχνία μέχρι φιλοσοφία και ποίηση.

Η ιδέα του βιβλιοπωλείου προήλθε από το γεγονός ότι είναι λάτρης των βιβλίων, και απ’ ότι παρατηρήσαμε, των επιλεγμένων βιβλίων κλασικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ποίησης. To Φωβ θα ήθελε να παραπέμπει, όπως μας είπε, σ’ ένα αγρίμι πνεύματος μακριά από την πεπατημένη οδό μέσα στη πνευματική αποτελμάτωση του καιρού μας. Στην πραγματικότητα ήθελε να φτιάξει αυτόν τον χώρο όχι αποκλειστικά για να αγοράζει κάποιος ένα βιβλίο αλλά και για να μπορεί να συνδυάζει τον καφέ του με την συντροφιά ενός βιβλίου.

Στο Φωβ όμως εκτός από τα βιβλία που μπορείς να αγοράσεις και να διαβάσεις καθώς απολαμβάνεις τον καφέ σου, μπορείς να βρεις και να φυλλογυρίσεις και διάφορα βιβλία τέχνης, ζωγραφικής,αρχιτεκτονικής κλπ.

Στο μέλλον, σχεδιάζει να οργανώνει διάφορες ομιλίες συγγραφέων ώστε να έρθει ο κόσμος όσο περισσότερο γίνεται σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου. Συζητήσαμε όμως και για το μέλλον του έντυπου βιβλίου γενικότερα. Στη σημερινή εποχή υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να διαβάζουν λιγότερο και μάλιστα να αντικαθιστούν το έντυπο με το ψηφιακό βιβλίο.

Τελικά, συμφωνήσαμε πως έντυπο βιβλίο δεν θα πεθάνει όσο υπάρχουν ακόμα φανατικοί λάτρεις του. Και δεν πρέπει να πεθάνει, το έντυπο βιβλίο σου δημιουργεί μια σχέση θα έλεγα σχεδόν ερωτική, το κρατάς και το αγαπάς καθώς το διαβάζεις και ξεκινά να σε συνεπαίρνει. Το μυρίζεις και σου αρέσει η μυρωδιά του. Αναπτύσσεις μια σχέση ερωτική λοιπόν που σε εξημερώνει και άπαξ και δεθείς με τον κόσμο του βιβλίου δύσκολα θα το αποχωριστείς στη συνέχεια.

Για να θυμόμαστε την όμορφη συζήτηση που κάναμε με τον Αλέξανδρο αγοράσαμε ένα βιβλίο του Στέφαν Τσβάϊχ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να το επισκεφτείτε, και εμείς με τη σειρά μας με την πρώτη ευκαιρία θα το επισκεφτούμε ξανά πολύ σύντομα!

Πού βρίσκεται;
Το βιβλιοπωλείο Φωβ (Fauve) βρίσκεται στην οδό Σήφακα 26 στην Παλιά Πόλη των Χανίων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς και την σελίδα του στο facebook.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Παπαευθυμίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]