Το μικρόβιο του ρατσισμού έχει «χτυπήσει» εδώ και καιρό την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Βρήκε όμως θέση στα πρωτοσέλιδα όταν οπαδοί της ομάδας ξεσηκώθηκαν από την απόκτηση δύο Μουσουλμάνων παικτών και μετά τα αντι-μουσουλμανικά συνθήματα και πανό που έκαναν την εμφάνισή τους, κατηγορούνται για εμπρησμό στα γραφεία του ίδιου τους του συλλόγου. Καταστρέφοντας τρόπαια και ιστορικά αντικείμενα…

Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ έχει έξι πρωταθλήματα και επτά Κύπελλα στο Ισραήλ, αλλά αποτελεί ένα σύλλογο με οπαδική βάση που πρόσκειται στην ακροδεξιά, έχοντας σαφείς ρατσιστικούς προσανατολισμούς. Αρκετοί πρωθυπουργοί ήταν οπαδοί της, ενώ το όνομα Μπεϊτάρ προέρχεται από ένα Σιωνιστικό κίνημα με δεσμούς στο κόμμα Λικούντ που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Τα αντι-αραβικά και αντι-μουσουλμανικά συνθήματα είναι συχνό φαινόμενο στο «Τέντι Στέιντιουμ», ενώ αρκετές φορές η συμπεριφορά του κόσμου έχει επιφέρει τιμωρίες. Παράλληλα, έχουν κατηγορηθεί και για επιθέσεις σε Μουσουλμάνους.

Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στη δράση των Ultras της Χάποελ Τελ Αβιβ, εκ των βασικών αντιπάλων της Familia, του βασικότερου γκρουπ οπαδών της Μπειτάρ. Ιδρύθηκε το 2005 και συχνά μαζί με το σήμα της ομάδας ανεμίζει σημαίες με το έμβλημα του ρατσιστικού κόμματος Kach, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου. Καμάρι τους αποτελούσε η «καθαρότητα» του συλλόγου, λόγω του ότι δεν είχε αποκτήσει ποτέ Άραβα ή Μουσουλμάνο ποδοσφαιριστή.

Όταν το 2005 έφτασε στην Ιερουσαλήμ ο Νιγηριανός Ντάλα Ιμπραχίμ έφυγε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αφού έγινε στόχος. Ο Ρωσο-Ισραηλινός ιδιοκτήτης, Αρκάντι Γκάινταμαρκ, τόνιζε ότι όταν βρεθεί η κατάλληλη περίπτωση θα σπάσει την παράδοση και εν έτει 2013 αποφάσισε να το κάνει. Ωστόσο, στο παρελθόν ένιπτε τας χείρας του για τις ακραίες αντιδράσεις και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ χρηματοδοτούσε τα οπαδικά γκρουπ. Η εμπλοκή του σε οικονομικά σκάνδαλα το 2008 τον οδήγησε σε αναζήτηση εξόδου στην ομάδα, αναζητώντας αγοραστή και μειώνοντας το μπάτζετ. Το άνοιγμά του στην Τσετσενία φέρεται να οφείλεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα…

Η Μπειτάρ απέκτησε τον προηγούμενο μήνα δύο Τσετσένους ποδοσφαιριστές από την Τέρεκ Γκρόζνι, τον 23χρονο επιθετικό Ζαούς Σαντάεβ και τον 19χρονο αμυντικό Γκάμπριελ Καντίεβ. Και οι δυο τους είναι Μουσουλμάνοι. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Στο πρώτο ματς οι οπαδοί σήκωσαν πλακάτ και πανό σε ρατσιστικό τόνο, ενώ ένα από αυτό έγραφε χαρακτηριστικά: «Η Μπεϊτάρ καθαρή για πάντα». Η ομάδα δεν ενέδωσε στις πιέσεις και μερίδα του κόσμου ξεκίνησε να βρίζει και να φτύνει τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση. Η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο που προσέλαβε σωματοφύλακες για τους δύο νεαρούς παίκτες.

Όποιος ποδοσφαιριστής τόλμησε να πάρει το μέρος τους έγινε αμέσως στόχος. Ο Χαίμ Μεγκρελασβίλι τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω παίξει ποδόσφαιρο στην Ολλανδία και αν είχα την αντιμετωπίσει που έχουν τα παιδιά δεν μπορώ καν να φανταστώ τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν στο Ισραήλ». Ένας λαός που τόσο έχει υποφέρει από τις διακρίσεις, υιοθετεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμός στην ακραία μορφή του…

Ο προπονητής της ομάδας, Έλι Κοέν, ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τέσσερις οπαδούς, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επιχείρηση με μυστικούς στις εξέδρες. Την επόμενη μέρα, οι εγκαταστάσεις της ομάδας δέχτηκαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ. Δημιουργήθηκαν ζημιές στα γραφεία, αλλά μαζί με τα άψυχα έπιπλα και τους υπολογιστές χάθηκαν τρόπαια και κειμήλια του συλλόγου. Προφανώς το γεγονός συσχετίστηκε με την απόκτηση των δύο Τσετσένων παικτών…

«Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά που έγινε. Μιλάμε για πράγματα όπου έχουν ιστορική και συναισθηματική αξία. Οι εμπρηστές είναι σαν τους τρομοκράτες που κυνηγούν αυτό που θα πονέσει περισσότερο και αυτό ακριβώς έκαναν», τόνισε εκπρόσωπος του συλλόγου, υποστηρίζοντας ότι ήξεραν ακριβώς την αξία των όσων επέλεξαν να πυρπολήσουν.

O πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οπαδός των «Λιονταριών της πρωτεύουσας» αναφέρθηκε στις υποψίες για εμπρησμό στα γραφεία του συλλόγου, τονίζοντας ότι «είμαστε αντίθετοι στη βία αυτών που αντιτίθενται στην ένταξη των Τσετσένων παικτών στην ομάδα. Η συμπεριφορά τους αποτελεί ντροπή. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ρατσιστική συμπεριφορά. Οι Εβραίοι, οι οποίοι υπέφεραν με πογκρόμ και εξοστρακισμούς πρέπει να αποτελούν αχτίδα φωτός ανάμεσα στα Έθνη». Επίσημη τοποθέτηση έγινε και από τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Νικ Μπάρκατ, ο οποίος τόνισε: «Αυτοί που προκάλεσαν την πυρκαγιά δεν είναι οπαδοί, αλλά απλοί εγκληματίες. Η πράξη του θυμίζει μαφία».

Περίπου το 20% των παικτών στο Ισραήλ είναι Άραβες και η Μπεϊτάρ ήταν η μοναδική ομάδα που κρατούσε τις πόρτες της κλειστές. Η Μπνέι Σαχκνίν είναι η μοναδική που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από Άραβες. Οι δυο τους τίθενται αντιμέτωπες την Κυριακή (10/02)…

 

Αναδημοσίευση από othersidefootball.com. Mια σελίδα γεμάτη από ιστορίες ποδοσφαίρου εντός και κυρίως εκτός γηπέδου…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]