Η ΝΑΣΑ ετοιμάζει επανδρωμένες αποστολές στον Άρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να υπάρξει μετοίκηση ανθρώπων στον πλανήτη αυτόν. Το θέμα, όμως, είναι πώς θα μπορέσουν οι αστροναύτες να συντηρούν εκεί τους εαυτούς τους…

Φυσικά, το να μεταφέρουν μαζί τους τρόφιμα από τη γη θα είναι υπερβολικά κοστοβόρο, συνεπώς η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να είναι αυτάρκεις όσο θα αναπτύσσουν τις αποικίες τους στον Άρη. Για το λόγο αυτό, η αστροβιολόγος και γεωλόγος Dr Louisa Preston, από το Open University, μαζί με την Καναδή καλλιτέχνιδα Vanessa Harden σχεδιάζουν έναν… αρειανό κήπο.

Το πλάνο τους είναι να στείλουν ρομπότ στον Άρη, τα οποία θα φτιάξουν διαστημικά θερμοκήπια και θα φυτέψουν τα πρώτα χρήσιμα φυτά, πριν ακόμη οι άνθρωποι καταφθάσουν στον Άρη. Το αρειανό χώμα ενδείκνυται για φυτά όπως πατάτες, ντομάτες και σπαράγγια. Ακόμα και λουλούδια είναι δυνατόν να φυτρώσουν εκεί.

Όμως, δε γίνεται απλά να φυτευθεί κάτι, χωρίς να εμπεριέχεται σε θερμοκήπιο, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς ατμόσφαιρας και της μεγάλης ποσότητας ακτινοβολίας  που δέχεται ο πλανήτης από το διάστημα. Επίσης, θα πρέπει να χτιστούν αυτόνομες μονάδες, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του Άρη, καθώς η προστασία του πλανήτη αυτού είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Οι δύο γυναίκες σχεδιάζουν να φτιάξουν θερμοκήπια, σαν αυτά που θέλουν να τοποθετήσουν στον Άρη και να τα εκθέσουν σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί, ώστε ο κόσμος να τα επισκεφθεί και να έρθει πιο κοντά με την ιδέα της μετοίκησης σε έναν άλλο πλανήτη, καθώς και της ζωής του ανθρώπινου είδους στον Άρη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kickstarter.com/projects/1402833395/astrogardening-designing-for-life-on-mars.

Μαρία Δελαγραμμάτικα

…………………………………………………………………………

Nasa, πιάσε το swiffer

Είναι ενοχλητική, μπαίνει στα μάτια μας και τα κοκκινίζει, μας πνίγει, μας δυσκολεύει στην αναπνοή: η σκόνη είναι βάσανο. Αν και δεν αναφέρομαι στη σκόνη του σαλονιού, σε περίπτωση που έχεις να ξεσκονίσεις χρόνια, δεν εγγυώμαι ότι δεν ισχύουν τα ανωτέρω.

Όποιος έχει βρεθεί όμως σε ερημικές εκτάσεις της Μέσης Ανατολής, της  Αραβίας, καταλαβαίνει καλύτερα για ποιο πράγμα μιλάω. Η σκόνη μπορεί να γίνει αποπνικτική. Αρκεί να αναλογιστούμε τις φορές που ο ουρανός είναι κόκκινος και βρέχει χώμα. Το ευτυχές είναι ότι η γήινη σκόνη δεν είναι τοξική.

Με χιλιάδες  άτομα, όμως, να έχουν καταθέσει αιτήσεις για να πατήσουν στον Άρη, πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε μια λύση στο «σκονισμένο» πρόβλημα. Το 2030 μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής Mars One, περί τα 20 χιλιάδες άτομα θα βρεθούν στον κόκκινο πλανήτη. Και εκεί η σκόνη δεν αστειεύεται…

Μπορεί τα ζητήματα που συντρέχουν για να καταφέρει η ανθρωπότητα να φτάσει στον Άρη να είναι πολύ περισσότερα, η Νasa όμως έτεινε να υποβαθμίζει το «ξεσκόνισμα», μέχρι που στο συνέδριο Humans 2 Mars Summit (H2M), στην Ουάσινγκτον, ομάδα ερευνητών και ειδικών επέμεινε να της το θυμίζει…

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Nasa, Richard Williams, ο συνιδρυτής της Paragon Space Development, Grant Anderson, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Curiosity Rover, Paul Mahaffy και ο μηχανικός, επικεφαλής τεχνικός της ομάδας Περιβαλλοντικού ελέγχου και υποστήριξης, Greg Gentry, δημιούργησαν την εικόνα [κάτωθι] ενός εχθρικού πλανήτη Άρη για να στηρίξουν το επιχείρημά τους. Στον πλανήτη αυτό η σκόνη δεν αφήνει κανέναν να ξεφύγει… Είναι παντού!  [σημ.: Εδώ που τα λέμε, η εικόνα δε φημίζεται για την καλλιτεχνική της αξία, αλλά τουλάχιστον περνάει το μήνυμα. Πράγματι, η σκόνη είναι παντού…]

aris

Σύμφωνα με τον Paul Mahaffy, η αρειανή σκόνη περιέχει υπερχλωρικά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον θυροειδή μας αδένα. Έτσι, δημιουργούνται ορμονικά προβλήματα. Προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και τις προηγούμενες δεκαετίες με την σκόνη της σελήνης. Μάλιστα, οι αστροναύτες υποστήριζαν ότι υπέστησαν «σεληνιακό πυρετό».
Οι  Η.Π.Α. τότε ξόδεψαν 17 εκατ. δολάρια μόνο για να απαλλαγούν από τη σκόνη που κουβαλούσαν μαζί τους οι αστροναύτες, καθώς κολλούσε στα ρούχα τους. Η σκόνη του Άρη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι κολλώδης και αν ανακατευτεί με το νερό, οι επιπτώσεις που προκαλεί πολλαπλασιάζονται.

Φαίνεται πως το «ξεσκόνισμα» θα κοστίσει ακριβά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τουλάχιστον μέχρι τότε, η Nasa μπορεί να αποταμιεύσει…

Μίνα Κωστοπούλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]