Ο “χωριάτης” περνάει τα Χριστούγεννά του μπροστά στο τζάκι, αυστηρώς οικογενειακά με άφθονο φαΐ. Η “πρωτευουσιάνα” κάνει βόλτες στα μαγαζιά για δώρα, τρώει με την οικογένειά της και αναζητά το κατάλληλο μέρος για ένα βραδινό ποτό στην στολισμένη Αθήνα.

Δύο συντάκτες του 3pointmagazine γράφουν για τα Χριστούγεννα στο χωριό και στην πόλη και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Χρόνια Πολλά!

 

Χριστούγεννα στο χωριό είναι:

Οικογένεια. Όποιος κάνει Χριστούγεννα στο χωριό του πιθανότατα έχει την ευκαιρία να δει συγγενείς που μάλλον έχει να δει από τα προηγούμενα Χριστούγεννα! Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν περνάς τα Χριστούγεννα με μακρινούς συγγενείς, το χωριό σε φέρνει πιο κοντά με τον στενό οικογενειακό σου κύκλο. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν φυσικά την τιμητική τους! Τα Χριστούγεννα στο χωριό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η τέλεια ευκαιρία να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, καθώς οι επιλογές που έχεις για διασκέδαση είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες.

cm2

Τζάκι. Ειδικότερα για όσους δεν έχουν την τύχη να έχουν σπίτι με τζάκι στην πόλη, το χωριό σου είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσεις τη φωτιά! Φροντίζεις να έχεις πάντα μία θέση σχετικά κοντά στα ξύλα που καίνε, ώστε να νιώθεις ανά πάσα στιγμή τη θερμότητα, αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο κοντά, ώστε να καείς! Παίζεις με τα καμένα κούτσουρα, γυρνώντας τα από εδώ κι από εκεί, πετάς στη φωτιά ό,τι μπορείς να φανταστείς και το παρατηρείς να καίγεται. Τζάκι σημαίνει Χριστούγεννα! Άσε που χωρίς την καμινάδα, ο Αϊ-Βασίλης θα έπρεπε να χτυπάει κουδούνια…

Φαΐ, φαΐ και λίγο ακόμα φαΐ. Το απαιτούν οι μέρες και η γιαγιά σου. Κάθε τόπος έχει και τις δικές του παραδόσεις. Στον δικό μου τόπο, το χοιρινό έχει την τιμητική του. Κοντοσούβλι, ματιές (περιληπτικά: χοιρινό, έντερα, μπαχαρικά, καυτό), τσιγαρήθρα (περιληπτικά: χοιρινό με άπειρα λίπη και λεμόνι. απολαυστικό), λουκάνικα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ώστε να υπάρξει χοιρινό πάνω στο γιορτινό τραπέζι. Όσον αφορά τα γλυκά, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες μου κλείνουν το μάτι αλλά η καρυδόπιτα με παίρνει αγκαζέ και ο χαλβάς (όχι ο σιμιγδαλένιος) με φωνάζει συνονόματο.

cm3

 Επιστροφή σε παλιές και ξεχασμένες συνήθειες. Και μόνο που αποχωρίζεσαι την πόλη σου, την ρουτίνα σου, την καθημερινότητα του, μπαίνεις αυτομάτως σε άλλους ρυθμούς. Λιγότερο ίντερνετ, περισσότερη τηλεόραση και κουβέντα. Περισσότερος και ποιοτικότερος ύπνος, άπειρο φαΐ και ευκαιρία να ανταμώσεις παιδικούς φίλους. Στο χωριό τα Χριστούγεννα δεν είναι χιλιάδες λαμπιόνια, στολισμένα δέντρα, βόλτες στα μαγαζιά. Είναι ξεκούραση, αποφόρτιση, αλλαγή περιβάλλοντος και διάθεσης.

Χριστούγεννα στην πόλη (των Αθηνών) είναι:

Και ξεκινάω: “Τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι ωραία. Tα Χριστούγεννα στην πόλη είναι ωραία. Τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι ΩΡΑΙΑ…” Καμιά 100στή φορές μετά, μπορεί και να πείσω τον εαυτό μου ότι τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι ωραία. Στην πραγματικότητα θα ήθελα να είμαι σε ένα σαλέ κάπου στην Ελβετία ή έστω στα Ζαγοροχώρια και να πίνω Gluhwein ή έστω ρακόμελα. Τα περισσότερά μου Χριστούγεννα, όμως, τα έχω περάσει στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι έμαθα να αγαπώ αυτές τις μέρες στην πόλη μου και τη ρουτίνα που με βάζει στο κλίμα των γιορτών.

cm4

 Όλα ξεκινούν με τον στολισμό. Ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηνών κάνει μια επιλογή που, με τόσα σχόλια και συζητήσεις, ανάγεται στο φλέγον θέμα του μήνα. Θα είναι  μεγάλο τo δέντρο; Θα είναι δέντρο;  Θα βάλει λαμπιόνια; Πόσα λαμπιόνια; Τί χρώμα λαμπιόνια;  Αφού ο δήμαρχος κάνει την επιλογή του και μάθεις και πόσο κόστισε, κάνεις μια καθιερωμένη πλέον βόλτα στο τρίγωνο Βασιλίσσης Σοφίας – Σύνταγμα – Σταδίου με τα πόδια. Εγώ την κάνω με το αυτοκίνητο, γιατί μου θυμίζει τους γονείς μου που με πήγαιναν από μικρή και εντυπωσιαζόμουν με τόσα αστεράκια και φωτάκια, μου φαινόντουσαν μαγικά. Μετά μεγάλωσα αλλά πάλι μαγικά μου φαίνονται.

cm5

 Τα δώρα. Τα δώρα είναι μεγάλη ιστορία. Κάθε χρόνο έχω όλο και λιγότερα χρήματα και αυτό με έχει κάνει εξπέρ στην αναζήτηση οικονομικών και ευφάνταστων δώρων. Στην Αθήνα κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλά bazaar βιβλίων από όπου εγώ διαλέγω βιβλία για τα περισσότερα μέλη της οικογένειας. Τα διάφορα μαγαζιά second hand είναι μια εξίσου καλή λύση για πιο ιδιαίτερα δώρα αφού μπορείς να βρεις τα πιο περίεργα ρούχα και αξεσουάρ σε εξαιρετική κατάσταση. Τέλος, για μαμάδες, φίλες και αδελφές, όλο και κάποιο μικρό μαγαζάκι με φθηνά χειροποίητα κοσμήματα θα βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή Κολωνακίου – Εξαρχείων. Το μυστικό του καλού δώρου βρίσκεται… στο περπάτημα.

Το φαγητό με την οικογένεια. Εάν μείνεις στην πόλη σου, παρά τη γκρίνια, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δεις την οικογένεια σου. Η θαλπωρή του στολισμένου σου πατρικού, το τζάκι  που σίγουρα δεν έχεις στη γκαρσονιέρα σου, το φαγητό της μαμάς που έχει μαγειρέψει ό,τι έχεις ζητήσει, τα μελομακάρονα της γιαγιάς και η ανταλλαγή δώρων που με έναν μαγικό τρόπο κάθε χρόνο αποτυγχάνει σε ποσοστό 60% να ευχαριστήσει τον παραλήπτη, είναι αναμφίβολα η αγαπημένη μου στιγμή των γιορτών.

cm6

 Nightlife. Η Αθήνα κάθε Χριστούγεννα έχει τα πάντα. Από τεράστια parties στο Hilton μέχρι swing βραδιές στην Καρύτση και ξενόφερτους  dj’s  στο Μοναστηράκι για όσους θέλουν να το ρίξουν έξω. Αλλά και τα αγαπημένα σου στέκια, κρυμμένα στα στενά του κέντρου φορούν τα καλά τους για να πιείς και ένα “χαλαρό ποτό”. Επίσης μπορεί να πετύχεις αγαπημένους σου καλλιτέχνες σε open air συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Αθηναίων. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε και καμία παράσταση, στην πόλη με τα περισσότερα θέατρα στην Ευρώπη(κατ’ αναλογία πληθυσμού) όπου οι επιλογές είναι αναρίθμητες.

Τα Χριστούγεννα είτε στο χωριό, είτε στην πόλη, είτε οπουδήποτε αλλού, είναι μια ευκαιρία. Να ξεκουραστείς, να κοιμηθείς, να πιείς πολύ, να φας ωραία, να σκεφτείς ή να μη σκεφτείς τίποτα, να κάνεις απολογισμούς, να θέσεις στόχους. Αλλά κυριότερα είναι μια ευκαιρία να δώσεις και να πάρεις αγάπη και να νιώσεις ευγνώμων.

Όπου και να είστε καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά!

 

Η πρωτευουσιάνα Σελήνα Διαμαντοπούλου

Ο χωριάτης Κώστας Σωτηρόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]