Πως είναι άραγε το συναίσθημα να αγοράζεις κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν δικό σου, που τότε το πέταξες γιατί σου έμοιαζε άχρηστο, αλλά σήμερα αξίζει το βάρος του σε χρυσό;

Προφανώς πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε ούτε καν πως μοιάζει αυτό το συναίσθημα. Αν ρωτήσουμε όμως τις διοικήσεις της Μπαρτσελόνα, της Τσέλσι, της Παρί Σεν Ζερνμέν και της Μίλαν, θα μπορέσουν να μας περιγράψουν ακριβώς πως ένιωσαν, όταν κλήθηκαν να χρυσοπληρώσουν, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, παίχτες που προέρχονταν από τις ακαδημίες τους, ή κάποιους που έφυγαν ως αποτυχημένοι.

Στη λίστα αυτών των ομάδων μπορεί να προστεθεί και η Μάντσεστερ Γιουνάινεντ, καθώς σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, είναι έτοιμη να προσφέρει 80 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους, ο οποίος έφυγε ως ελεύθερος μόλις πριν από τρία χρόνια από το Ολντ Τράφορντ. Ας αφήσουμε όμως τα αν και να δούμε τα γεγονότα.

Σεσκ Φάμπρεγκας (Μπαρτσελόνα)

Barcelona v Getafe CF - Copa del Rey: Round of 16

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, βρίσκεται ο Σέσκ Φάμπρεγκας. Ο Ισπανός μέσος, είναι δημιούργημα της La Masia, της περίφημης ακαδημίας της Μπαρτελόνα, αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2003 σε ηλικία 16 ετών, αποτέλεσε παρελθόν από αυτήν, προτιμώντας να δοκιμάσει την τύχη του στην Άρσεναλ, καθώς ένιωσε πως οι ευκαιρίες του στη Βαρκελώνη ήταν περιορισμένες.

Έχοντας κερδίσει ένα FA Cup και ένα Community Shield, και όντας αρχηγός της πρώτης ομάδας από τον Νοέμβρη του 2008, αποφάσισε να ακολουθήσει τον ανάποδο δρόμο από αυτόν που πήρε το 2003. Τον Αύγουστο του 2011 έγινε και επίσημα παίχτης της Μπαρτσελόνα έναντι 29+5 εκατομμυρίων ευρώ, πριν αποχωρήσει για δεύτερη φορά για χάρη της Τσέλσι επιστρέφοντας στην Αγγλία.

Νεμάνια Μάτιτς (Τσέλσι)

matic

Τον Αύγουστο του 2009 η Τσέλσι αποκτούσε τον Νεμάνια Μάτιτς από την Κόζιτσε έναντι 1,5 εκατομμυρίων λιρών υπογράφοντας 4ετές συμβόλαιο. Η μεταγραφή του όπως ήταν λογικό πέρασε στα «ψιλά» και μετά από ελάχιστες συμμετοχές με τη φανέλα της Τσέλσι, ένα χρόνο αργότερα, δόθηκε δανεικός στης ολλανδική Φίτεσε.

Τον Γενάρη του 2011, ο Μάτιτς δόθηκε ως αντάλλαγμα στην Μπενφίκα, μαζί με 25 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει η Τσέλσι τον Νταβίντ Λουίς. Κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη που θα είχε ο Σέρβος στην Πορτογαλία, από την ώρα που ο Ζόρζε Ζεσούς του άλλαξε θέση, κάνοντάς τον αμυντικό μέσο αντί για οργανωτή.

Ο καιρός πέρασε και τον Γενάρη του 2015 ο Μάτιτς επέστρεψε στην Τσέλσι, αλλά αυτή τη φορά ως «πρωτοσέλιδο» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ! Από τότε είναι βασικός και αναντικατάστατος παρτενέρ του Σεσκ Φάμπρεγκας στο Λονδίνο.

Νικολά Ανελκά (Παρί Σεν Ζερμέν)

anelka

Ο Ανελκά ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν και το 1997 σε ηλικία μόλις 17 χρονών πήγε στην Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, έναντι 500.000 ευρώ. Το καλοκαίρι του 1999, η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία της 25 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, αλλά ο δύστροπος χαρακτήρας του δεν άργησε να φανεί. Αυτός ήταν ο λόγος που το 2000 επέστρεψε στο Παρίσι.

Για έναν 17άχρονο που πήρε 500.000 ευρώ το 1997, το 2000 η  Παρί Σεν Ζερμέν, πλήρωσε 25 εκατομμύρια ευρώ! Σαν να μην έφτανε αυτό, τσακώθηκε και με τον προπονητή της ομάδας, Λουίς Φερναντέζ και τον Δεκέμβρη του 2001 πήγε δανεικός στην Λίβερπουλ.

Αλεσάντρο Μάτρι (Μίλαν)

matri

Προϊόν της ακαδημίας της Μίλαν, ο Αλεσάντρο Μάτρι, μέχρι το 2007 ανήκε στη Μίλαν, με την οποία είχε κάνει μόλις δύο εμφανίσεις και όλο τον υπόλοιπο καιρό πήγαινε δανεικός από εδώ και από εκεί (Prato, Lumezzane, Rimini).

Από το 2007 μέχρι το 2011, έπαιξε με τη φανέλα της Κάλιαρι για να έρθει μετά η δικαίωση με την μεταγραφή στην Γιουβέντους. Τον Γενάρη του 2011 λοιπόν έγινε κάτοικος Τορίνο και αφού πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, του χτύπησε την πόρτα η παλιά του αγάπη.

Ο Αντριάνο Γκαλιάνι είδε όνειρο και ενώ λίγο καιρό πριν η Γιουβέντους είχε πάρει τον Κάρλος Τέβες με 9 εκατομμύρια ευρώ, έδωσε 11 εκατομμύρια στους «μπιανκονέρι» για να γυρίσει ο Ιταλός επιθετικός στο Μιλάνο! Απολογισμός, ένα γκολ σε 15 παιχνίδια πρωταθλήματος. Ή ένα γκολ αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως προτιμάτε.

Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα)

pique

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για την καλύτερη value for money μεταγραφή της λίστας, αλλά δεν παύει να ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις παραπάνω περιπτώσεις. Έφυγε τόσο μικρός από την Βαρκελώνη, που δεν είχε δικαίωμα να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στην Αγγλία και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Συγκεκριμένα το 2004 έγινε κάτοικος Μάντσεστερ εκεί όπου έμεινε για τα 4 επόμενα χρόνια, στα οποία είχε μόλις 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Το 2008 επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα για χάρη του Πέπε Γκουαρντιόλα ο οποίος δεν δίστασε λεπτό να δαπανήσει 5 εκατομμύρια ευρώ σε παίχτη που ανήκε στην «Μπάρτσα».

Η ιστορία τον δικαίωσε και με το παραπάνω, καθώς από τότε μέχρι σήμερα, ο Ισπανός αμυντικός έχει πανηγυρίσει με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα»:  4 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 4 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Champions League, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα, πρέπει να γίνουν μάθημα στους εκάστοτε προπονητές και διοικήσεις των μεγάλων ομάδων, όταν πρόκειται να πουλήσουν κάποιον παίχτη. Ακόμα κι αν δεν είναι ο Πογκμπά αυτός που θα γίνει ο πρώτος στη λίστα με την πιο δαπανηρή «επιστροφή του ασώτου», δεν θα αργήσει η μέρα που θα πάρει κάποιος τα πρωτεία από τον Σέσκ Φάμπρεγκας.

ΥΓ. Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του Πίτερ Κράουτς στην Τότεναμ και την Πόρτσμουθ (έφυγε με ελάχιστα λεφτά και από τις δύο και αμφότερες αργότερα πλήρωσαν περίπου 10 εκατομμύρια λίρες για να τον ξανακάνουν δικό τους).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]