Ψάχνοντας τα 80s στα 10s

Έχουμε πολλές φορές δει φωτογραφίες να «αναδημιουργούνται» μετά από πολλά χρόνια. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος, τραυματιοφορέας στο επάγγελμα, Chris Porsz, αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπάνω, με ένα project που ξεκίνησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν, στα τέλη των 70s και τις αρχές των 80s. Με μεγάλη αγάπη για τη φωτογραφία, περνούσε ατέλειωτες ώρες στους δρόμους της πόλης του, Peterborough, στο Cambridgeshire της Αγγλίας, φωτογραφίζοντας «πάνκηδες» και αστυνομικούς, αδέλφια και ζευγάρια, πλανόδιους και εφήβους.

Μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισε να αποκαταστήσει και να ανοικοδομήσει μερικές από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει εκείνη την περίοδο, με τη διαδικασία αυτή να του δημιουργεί την ιδέα της αναδημιουργίας του. Πέρασε επτά χρόνια στην προσπάθειά του να βρει τους ανθρώπους που είχαν παίξει τότε το ρόλο των μοντέλων και να τους πείσει να ξαναποζάρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με σύμμαχο και πολύ σημαντικό βοηθό σε αυτό τον γνωστό φωτογράφο Geoff Robinson. Το κατάφερε, και η συγκινητική και ξεχωριστή δουλειά του κυκλοφορεί σε βιβλίο, με τον τίτλο Reunions.

chris_porsz8

Ο ίδιος ο Chris Porsz δήλωσε σχετικά με το project του: «Αυτό το βιβλίο είναι στα σκαριά περίπου 40 χρόνια και πιστεύω ότι είναι απόλυτα μοναδικό. Δεν νομίζω πως κάποιος άλλος έχει εντοπίσει τόσους άγνωστους και έχει αναδημιουργήσει φωτογραφίες με τέτοιο τρόπο ξανά».

Το κοινό ήδη δέχεται το project με συγκίνηση και μεγάλο ενδιαφέρον, βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες του Chris πόσα έχουν αλλάξει, αλλά και πόσα έχουν μείνει ίδια όλα αυτά τα χρόνια: Ένας αμετανόητος πάνκης, μια παρέα που 40 χρόνια μετά έχει μείνει μικρότερη, ένα φιλί στο σιδηροδρομικό σταθμό που διαρκεί δεκαετίες, ένας άστεγος που έχει το ίδιο παλτό, αλλά δεν έχει πια το φλάουτο του.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]