Μάθηση βασισμένη στην ανταλλαγή και όχι στο χρήμα. Το όνομά του νέου, ανεξάρτητου και αυτοοργανωμένου σχολείου είναι «Trade School Athens».

Βασίζεται στη φιλοσοφία ότι όλοι έχουν κάτι να διδάξουν, είτε αυτό σχετίζεται με ακαδημαϊκές σπουδές, είτε με προσωπική έρευνα, ικανότητες, δεξιότητες ή πρακτική εμπειρία. Όποιος ενδιαφέρεται να διδάξει, υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά δίνοντας μια περιγραφή του μαθήματος και μια λίστα με αυτά που επιθυμεί ως αντάλλαγμα για τη διδασκαλία του. Οι μαθητές μπορούν προσφέρουν αντικείμενα, κατασκευές, φαγητό, βοήθεια σε μια εργασία, ιδέες και έμπνευση.

TSA 4

Μάθημα νούμερο 1: «Ξορκίζοντας τον φόβο της Δημόσιας Ομιλίας». Αυτό συνιστά ένα απλό παράδειγμα σχετικά με το τι μπορεί να αποτελέσει το μαθησιακό αντικείμενο του «Trade School Athens». Όπως εξηγεί στο 3pointmagazine.gr  η Φαίδρα Σίμιτσεκ, εκπρόσωπος του σχολείου, δημιουργός και διαχειρίστρια του «People & Ideas (www.peopleandideas.gr)», η ιδέα για τη δημιουργία του «ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με εμπειρία στη προώθηση και ενίσχυση της δια βίου μάθησης καθώς και στη χρήση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών». Αναφέρει δε πως στο εξωτερικό έχουν γίνει αντίστοιχες κινήσεις και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, πράγμα το οποίο τους παρακίνησε να προχωρήσουν στην ελληνική του…έκδοση.

TSA 1

Η θεματολογία ποικίλει και μπορεί να αγκαλιάζει ένα τεράστιο φάσμα θεωρητικών ή πρακτικών γνώσεων. Σκοπός του «Trade School Athens» είναι να ενθαρρύνει τη διάθεση για συμμετοχή, την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών όπως και την αμοιβαία προσφορά και συνεργασία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εβδομαδιαία συχνότητα στους χώρους του loft2work αλλά οι ιθύνοντές του παραμένουν ανοιχτοί στην πραγματοποίηση μαθημάτων και σε άλλα σημεία της πόλης π.χ. σε μουσείο, εργαστήρι, ίδρυμα κ.τ.λ.

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν ευδοκιμήσει στο εξωτερικό, καθώς- όπως μας ενημερώνει η κ. Σίμιτσεκ- σήμερα υπάρχουν πάνω από 30 παρόμοια σχολεία ανά την υφήλιο. «Αυτό επιβεβαιώνει την ιδέα ότι υπάρχει ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, για άμεση επικοινωνία, διαδραστική εκπαίδευση και αλληλεπίδραση μέσα από τη συμμετοχή. Κάθε σχολείο λειτουργεί ανεξάρτητα σε τοπική βάση, και ανάλογα με τις δυνατότητες σε χώρο και ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Παράλληλα όμως αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των σχολείων όπως και η ανταλλαγή συμβουλών και ανατροφοδότηση απόψεων και εμπειριών», μας είπε.

TSA 2

Το 2014 θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση όλων των TS ομάδων ανά τον κόσμο στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δεν κερδίζουν κάτι ούτε οι διδάσκοντες ούτε οι διοργανωτές της συγκεκριμένης δράσης. Άλλωστε, η πρωτοβουλία στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά, ενώ η οικονομική του στήριξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω χορηγιών ή κοινωνικής χρηματοδότησης. Προς το παρόν η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. «Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση που έχουμε, ήδη από το ξεκίνημα του εγχειρήματος.

Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, για τους τρόπους συμμετοχής τόσο στη διδασκαλία όσο και στην παρακολούθηση μαθημάτων», υποστήριξε χαρακτηριστικά η κ. Σίμιτσεκ.

Μίλτος Σακελλάρης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]