«Έχω φάει ένα χαστούκι και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον τσακωμό;»… και όμως αυτό ακούστηκε στην ελληνική τηλεόραση εν έτη 2018. Και το ζήτημα είναι, όχι μόνο ότι ειπώθηκε, αλλά ότι ειπώθηκε από την ίδια τη γυναίκα-θύμα.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου η καλεσμένη του Σταρ Ελλάς, Ιωάννα Μπέλλα, μιλώντας για παλιότερη σχέση της αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί χαστούκι από σύντροφό της πάνω σε τσακωμό. «Έχω φάει ένα χαστούκι και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον τσακωμό; Στο έντονο τσακωμό ε. (σσ. λες και υπάρχει διαφορά). Όποια δεν έχει φάει ή όποια λέει ότι δεν έχει κάνει πλαστικές λέει ψέματα». 

Ε, λοιπόν, Μπέλλα, δεν έχουμε φάει όλες χαστούκια, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να δέχεσαι χαστούκια σε τσακωμό, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να δέχεσαι οποιαδήποτε βία για οποιαδήποτε λόγο από κανέναν. τελεία.

Και δεν είναι μόνο λυπηρό ότι προσπαθείς να ηρωοποιήσεις, ωραιοποιήσεις και κανονικοποιήσεις τη βία κατά των γυναικών. Λυπηρό είναι, ότι δεν είσαι η μόνη που έχει ενστερνιστεί την πατριαρχική αντίληψη ως φυσιολογική.

Δεν φταίει ο βιαστής φταίει το ντύσιμό σου, δεν φταίει αυτός που βαράει αλλά αυτός που τον «προκάλεσε», δεν είναι ξύλο είναι ένας απλός τσακωμός, όταν αγαπάς δέρνεις, όταν τσακώνεσαι ρίχνεις χαστούκια, όλες τρώνε ξύλο, όταν δέχεσαι είσαι φυσιολογική όταν αντιστέκεσαι πήγαινες γυρεύοντας και τα έπαθες.

Κουλτούρα βιασμού. Αυτά είναι όλα τα παραπάνω. Αυτά αναπαράχθηκαν από την Μπέλλα, από τους νεαρούς που βίασαν και σκότωσαν την Ελένη στη Ρόδο, από τον καταδικασμένο για το φόνο της συντρόφου του Φαίης Στεφανάκη.  Αυτά που αναπαράγονται καθημερινά από τα βοθροκάναλα, που την ίδια ώρα που δείχνουν την υποκριτική τους ευαισθησία για την γυναικοκτονία στη Ρόδο, ταυτόχρονα παρουσιάζουν τη βία του άντρα ως αναπόσπαστο κομμάτι του, ως λογική απάντηση σε μια γυναίκα ως κάτι το φυσιολογικό και μη μεμπτό. Γιατί πρωτίστως, κοιτούν να διαιωνίσουν την κουλτούρα του Έλληνα μάτσο τύπου και της γυναίκας που δέχεται ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

 

Διάβασε ακόμα:

Η συγγνώμη της Ιωάννας Μπέλλα μετά την κατακραυγή για το «χαστούκι»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]