Η μεταγραφή του Κώστα Παπανικολάου στην Μπαρτσελόνα δεν είναι η πρώτη. Οι Καταλανοί έχουν εμπιστευτεί την ελληνική αγορά 5 φορές ακόμα στο παρελθόν.

Το 3pointmagazine.gr ταξιδεύει στο χρόνο και σας θυμίζει τους παίκτες που αγωνίστηκαν πριν τον 23χρονο φόργουορντ σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ παγκοσμίως.

Ευθύμης Ρεντζιάς

rentzias

 Το ΄97, ο Ρεντζιάς παίρνει την απόφαση να ξενιτευτεί, έχοντας καταφέρει να ξεχωρίσει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ εντός κι εκτός συνόρων. Η Μπάρτσα τον παρακολουθεί καιρό και του προσφέρει ένα καλό συμβόλαιο, προοπτική και λιγότερη… γκρίνια απ’ ότι στη Θεσσαλονίκη. Λέει το “ναι” και μένει για πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη πριν κάνει το άλμα για το ΝΒΑ και συναντήσει τους Άϊβερσον και Μουντόμπο στους Σίξερς. Πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα Ισπανίας το ’99 και το 2001, ενώ το ’99 κέρδισε και το Κύπελλο Κόρατς. Αν μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με κάποιον παίκτη απ’ το τωρινό ρόστερ, θύμιζε σίγουρα σε αρκετούς τομείς τον Έραζεμ Λόρμπεκ, δηλαδή ένα τεσσάρι με πλαστικές κινήσεις κι ευχέρεια στο σουτ. Στην τελευταία του χρονιά,είχε 9.2 πόντους, 3.5 ριμπάουντ σε 17.3 λεπτά ανά αγώνα σε Ευρωλίγκα και ACB με ποσοστά 61.6% στα δίποντα, 36.3% στο τρίποντο και 71.4% στις βολές.

Νίκος Οικονόμου

oikonomoi

 Πρόλαβε τον Ρεντζιά στην τελευταία του χρονιά, αλλά δεν μπόρεσε να αποτελέσει άξιο παρτενέρ. Μακριά από τον καλό του εαυτό, ο Οικονόμου έδειχνε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν εκτός κλίματος, με το καλύτερο του παιχνίδι να γίνεται απέναντι στου Σκαϊλάρινερς για την Ευρωλίγκα, όπου σημείωσε 13 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ. Στη σούμα, είχε 4.3 πόντους και 2.1 ριμπάουντ ανά ματς. Ο Νικόλας του Παναθηναϊκού έμοιαζε με μακρινό παρελθόν μέχρι να παίξει στην Ολύμπια Λάρισας, όπου βρήκε και την υγειά του.

Μιχάλης Κακιούζης

kakiouzis

 To 2005 ήταν η χρονιά του. Πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα ως αρχηγός και μεταγραφή από τη Σιένα στην Μπαρτσελόνα, όπου έμεινε μέχρι να τελειώσει το συμβόλαιό του. Αξιοπρεπής η θητεία του, που συνοδεύτηκε το 2007 κι από ένα Κύπελλο Ισπανίας. Θα θυμάται πάντως την πρώτη σεζόν. Σε ατομικό επίπεδο ήταν εξαιρετικός, δίνοντας νέα πνοή στην καριέρα μετά από μια μέτρια σεζόν με τη Μοντεπάσκι, έχοντας 11.4 πόντους και 5.2 ριμπάουντ σε 25 ματς της Ευρωλίγκα. Tη δεύτερη χρονιά, οι επιδόσεις του έπεσαν περίπου στα μισά (6.8 πόντοι και 4.1 ριμπάουντ), η ώρα για το επόμενο βήμα είχε φτάσει, με την Εφές Πίλσεν να τον εντάσσει στο δυναμικό της.

Για τα… πλέι οφ

Γιάννης Μπουρούσης

bourousis

 Ο άλλοτε ψηλός του Ολυμπιακού έχει να περηφανεύεται πως έπαιξε στις δυο μεγαλύτερες ομάδες της χώρα, μετά τη φετινή του μεταγραφή στη Ρεάλ. Το 2006, όταν ακόμα έπαιζε στην ΑΕΚ, αφότου τελείωσε τις υποχρεώσεις του με την Ένωση, πήγε στην Μπαρτσελόνα με σκοπό να την ενισχύσει στα πλέι οφ. Επιτέλεσε περισσότερο χρέη αναπληρωματικού, αλλά δεν άφησε αρνητικές εντυπώσεις κι ο Ολυμπιακός του εμπιστεύτηκε μια θέση στη φροντ λάιν λίγος μήνες αργότερα. Για λίγο συνυπήρξε με τον Μιχάλη Κακιούζη, με τον οποίo είχαν παίξει μαζί και στο δικέφαλο.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

mavrokefalides

 Παρόμοια περίπτωση με του Μπουρούση, αν κι ο νυν πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του. Με το καλημέρα πιστοποίησε τα προσόντα του, σκοράροντας σε 14 λεπτά 16 πόντους απέναντι στην Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη. Στο σύνολο έπαιξε 12 ματς, έχοντας 6.5 πόντους και 3.3 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14.5 λεπτά. Απολογισμός που κρίνεται θετικός, αλλά δεν αποδείχτηκε αρκετός για χαρίσει στην Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα.

Τι κερδίζει η Μπαρτσελόνα
Έναν παίκτη, που δικαίως θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έναν παίκτη που διαρκώς βελτιώνεται και μη ξεχνάμε ότι έχει κερδίσει δύο Ευρωλίγκες στα 23 του, συμβάλλοντας καθοριστικά. Ισορροπημένος σε άμυνα κι επίθεση, εν δυνάμει δολοφονικός σουτερ, που διαθέτει τρομερές αθλητικές ικανότητες, στόμφα ηγέτη  κι αν αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή του, δεν απέχει πολύ απ’ το να γίνει σούπερ σταρ κι ηγέτης.

Τι κερδίζει ο Παπανικολάου
Στην Μπαρτσελόνα θα έχει την ευκαιρία να περάσει το καταλληλότερο τεστ εν όψει ΝΒΑ, που είναι και το μεγάλο του όνειρο. Αν καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ACB, το πλησιέστερο σε χαρακτήρα και νοοτροπία πρωτάθλημα με την κορυφαία λίγκα του κόσμου, τότε έχει σοβαρές πιθανότητες καταφέρει και στην Αμερική.

Οι επιδόσεις του φέτος:

-Ευρωλίγκα: 8.7 πόντοι – 4.3 ριμπάουντ – 1.3 ασίστ – 52% στα τρίποντα – 47% στα δίποντα – 72% στις βολές
-Α1: 9.2 πόντοι – 4.1 ριμπάουντ – 1.6 ασίστ – 40% στα τρίποντα – 70% στα δίποντα – 64% στις βολές

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts