magicΠολλοί ισχυρίζονται ότι οι τραγουδοποιοί κουβαλάνε και το χάρισμα του ποιητή, γι αυτό άλλωστε πολλά κομμάτια κοσμούνται από τόσο υπέροχους στίχους που μπορούν να κερδίσουν επάξια το τίτλο του ποιήματος. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όμως, όταν  οι στίχοι ενός κομματιού είναι παρμένοι από ένα “πραγματικό” ποίημα όπως αυτά του Καρυωτάκη ή του Λειβαδίτη. Η μουσική ντύνεται με ποίηση και το ποίημα ντύνεται αντίστοιχα με  ήχους και μελωδίες.

 

“Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο

 

Το ποίημα αυτό είναι γραμμένο ίσως από τον πιο μελαγχολικό  ποιητή που γέννησε αυτός ο τόπος, τον Κώστα Καρυωτάκη. Την μουσική προσέθεσαν ένα από τα πιο δυναμικά και ιστορικά ροκ συγκροτήματα της χώρα, τα Μωρά στη Φωτιά. Το σχήμα οξύμωρο αλλά το αποτέλεσμα εκρηκτικό. Εξάλλου ακόμα και ο ίδιος ο τίτλος του ποιήματος είναι οξύμωρος και γεμάτος αντιθέσεις.

 

Οι στίχοι είναι πέρα για πέρα μελαγχολικοί αλλά η δυναμική μελωδία του κομματιού με τη χαρακτηριστική χροιά του Σαλβαδόρ,  το μετατρέπουν σε ξεσηκωτικό και όλως περιέργως εν δυνάμει χαρούμενο. Περιλαμβάνεται στη συλλογή του ποιητή, “Ελεγεία και Σάτιρες”, η οποία εκδόθηκε ένα μόλις χρόνο πριν την αυτοκτονία του, σκοτεινή και συνάμα διαφορετική από τις υπόλοιπες.

 

 

 

 

“Για να σε συναντήσω”

 

 

Ο απόλυτος έρωτας εκφράζεται με πολύ απλά αλλά και συνάμα πολύ αληθινά λόγια από τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, ένα ποιητή που  εξυμνούσε τον έρωτα σε κάθε του μορφή, εξιδανικευμένη ή όχι, τη  απόλυτη, την παράνομη και αυτή που ποτέ δεν είδε ανταπόκριση. Η γυναίκα γίνεται το ερωτικό αντικείμενο  και κατέχει πολύ σημαντική   θέση στην ποίηση του, με οποιαδήποτε ιδιότητα, αυτή της μάνας, της συζύγους ή της αγαπημένης.

 

Στίχοι του Tάσο Λειβαδίτη έχουν μελοποιηθεί επίσης και  από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοίζο αλλά και τον Γιώργο Τσαγκάρη με ερμηνευτή το Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

 

Η μουσική είναι γραμμένη από τον Κώστα Λειβαδά και η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Μανώλη Λιδάκη. Μια live εκτέλεση όμως αυτού του κομματιού από έναν εξίσου αξιόλογο καλλιτέχνη,τον Μίλτο Πασχαλίδη,  στα δικά μου μάτια φαντάζει η πλέον κατάλληλη για να συνοδεύσει τους στίχους.

 

 

 

“Εμένα οι φίλοι μου”

 

Επιστρέφοντας πάλι στα χωράφια της ροκ και σε ένα εξίσου ιστορικό συγκρότημα με τα  Μωρά στη Φωτιά. Ο λόγος γίνεται για τους Magic De Spell και το ποίημα της Κατερίνας Γώγου.

 

Ηθοποιός και μετέπειτα ποιήτρια, καλούπια και χαρακτηρισμοί είναι περιττοί όμως και ίσως  ανούσιοι για την αντισυμβατική Κατερίνα Γώγου. Αληθινή μέχρι το τέλος της ζωής της, όσα διατυπώνει πάνω στο χαρτί μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο.

 

Οι Magic De Spell ανέλαβαν ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς κρίνεται αρκετά περίπλοκο να ντύσεις με μελωδία κάτι τόσο ελεύθερο και ασυμβίβαστο. Κατάφεραν όμως να το βγάλουν εις πέρας με τον καλύτερο πιθανό τρόπο, το τραγούδι έχει μεταμορφωθεί σε κάτι σαν “ύμνο” και έχει συνδεθεί άρρηκτα με το συγκρότημα.

 

 

 

 

Χριστιάνα Βουκελάτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]