Η Πρωτοχρονιά έβαλε στoπ στον μουσικό μας διάλογο, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό λένε. Άλλωστε μεσολάβησε μέχρι τότε η πρώτη εκπομπή του περιοδικού μας στο mindradio.gr, όπου είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε στον… αέρα.

Την περασμένη χρονιά μοιραστήκαμε ακούσματα από την ελληνική ροκ και έντεχνη σκηνή, βρεθήκαμε στα χωράφια της μπλουζ, της ποπ, συνδυάζοντας πολλές δεκαετίες, πολλούς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα. Από τον Λεωνίδα Μπαλάφα στον Howlin’ Wolf και από τους Verve στον Ορφέα Περίδη.

Στις πρώτες μουσικές προτάσεις της χρονιάς, η επιλογή είναι δύσκολη. Δυο εβδομάδες αποδείχτηκαν υπεραρκετές και για σας και για μένα να βρούμε νέα ακούσματα, νέα “κολλήματα”, νέους λόγους για να πατάμε το repeat.

Lexicon Project – Xρόνια πολλά

“Mετράω λόγια που είπα βαριά
Κοιτάζω εσένα που θέλεις πολλά
Όσα κι αν δώσω δεν είναι αρκετά
Πολλά τα χρόνια και χρόνια πολλά”

Χρόνια τώρα ακούγαμε ξανά και ξανά το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου. Καιρός να αλλάξουμε συνήθειες με το ’13. Οι Lexicon Project επιστρέφουν δυναμικά με νέο single σε μουσική του Γιώργου Δημητριάδη και στίχους του Στέλιου Κάτσαρη. Χρόνια μας πολλά λοιπόν.
 

Γιάννης Αγγελάκας – O χαμένος τα παίρνει όλα

“Μη δίνεις σημασία
που όλα γίναν βιαστικά
κι αν δεν πρόλαβες να πεις
δυο τρία λόγια.

Το ξες πως είναι κερδισμένος τελικά
όποιος χαμογελάει μπροστά στην καρμανιόλα”.

Ταλέντο δεν έχει μόνο όποιος συνθέτει, αλλά κι όποιος μπορεί να ακούει. Οι θαμώνες της στήλης, θα θυμούνται την ιστορία με τον καθηγητή. Η ανατριχίλα που νιώσαμε πιτσιρικάδες όταν έβαλε ένα κομμάτι κλασσικής μουσικής, δεν περιγράφεται σε λέξεις. Ίσως να ‘ταν του Μότσαρτ. Θα σας γελάσω. Το συναίσθημα όμως μετράει και δύσκολα ξεχνιέται. Για κείνον ήταν σημάδι της αγάπης μας για τη μουσική και για μένα σημείο αναφοράς.

Ένα μεσημέρι, αποτέλειωνα την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη, “Ο χαμένος τα παίρνει όλα”. Η Βουκελάτου δεν γούσταρε πολύ την ερμηνεία του Αγγελάκα. Εμένα πάλι μ εντυπωσίασε η φυσικότητα κι η απλότητά του. Μ’ εντυπωσίασε που γνώρισα ένα κομμάτι του, όπως το ίδιο είχα νιώσει και με τον «Ασυμβίβαστο» του Αντρέα Θωμόπουλου με πρωταγωνιστή τον Παύλο Σιδηρόπουλο.

Όπως ήταν αναμενόμενο με το που τέλειωσε το φιλμ, στράφηκα στο ψαχτήρι του youtube και πάτησα το ομώνυμο τραγούδι. Πριν προφτάσω να ακούσω το ρεφρέν, προφταίνω και πάω πίσω στο χρόνο, στις αναμνήσεις κάποιου άλλου, που μάλλον δεν θα γνωρίσω ποτέ, εκτός κι αν η ζωή τα μαγειρέψει αλλιώς. Δεν άκουσε απλώς ένα ακόμα ωραίο τραγούδι, πήρε δύναμη από αυτό, το αισθάνθηκε δικό του, σαν να γράφτηκε για κείνον και το φίλο του και μοιράστηκε ένα ιδιαίτερο γεγονός.

 

“Κάθομαι σε μια μπυραρία με φίλους στην Ηγουμενίτσα. Κάποια στιγμή ένας πολύ καλός φίλος, μαθαίνει ότι η κοπέλα του παίρνεται με έναν άλλο από την παρέα μας. Βλέπω το παιδί που είναι σοκαρισμένο και λυπημένο συνάμα. Ο DJ αυτόματα βάζει αυτό το τραγούδι…. Χωρίς να το θέλω βούρκωσα και προσπαθούσα να μην το δείξω, αλλά τελικά ο χαμένος είναι και ο νικητής. Γιατί καταλαβαίνει με τι λάθος ανθρώπους ήταν στο τέλος…”
 

Ιnbox…

H δική σας πρόταση γι’ αυτή την εβδομάδα από τη Χρύσα.

“Δεμένος σε κρύα φυλακή
Στη χώρα που φουντώνουν θυμός και οργή
Πια δε θυμάμαι πώς βρέθηκα εδώ
Μαζί με το κτήνος χρόνια να ζω

Μνήμες ξεθωριασμένες περασμένων καιρών
Ανάβουν να μου θυμίζουν ποιος ήταν απών
Ανάβουν και μου φωνάζουν εσύ είσαι απών”

 *Συνεχίζετε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις στο papantoniou90@yahoo.gr, νέο ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]