4154_nintendo_200x200Καλή η Sega με το Sega Mega Drive και η Nintendo με το Nintendo Entertainment System, ακόμα καλύτερη η Sony με τα Playstation και η Microsoft με το Χbox, ωστόσο ο σωστός ο gamer πρέπει να έχει την δυνατότητα να απολαύσει τα αγαπημένα του παιχνίδια ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και την δυνατότητα αυτή την προσφέρουν μονάχα οι φορητές παιχνιδομηχανές.

 

Κάθε αρχή και δύσκολη
Όπως είναι φυσικό, τα handheld game consoles άργησαν να εισέλθουν στην ζωή μας, σε σχέση με τις πρώτες κανονικές κονσόλες. Ενώ λοιπόν το 1972 κυκλοφόρησε το Magnavox Odyssey, οι gamers έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1979 για να μπορέσουν να παίζουν οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, όταν και κυκλοφόρησε η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή, η Milton Bradley Microvision. Η συγκεκριμένη κονσόλα πήρε το όνομά της από την μικρή της οθόνη και δεν άντεξε στις αγορές περισσότερο από δύο χρόνια. Το 1981 αποσύρθηκε λόγω των ελάχιστων επιλογών για gaming, αλλά και τεχνικών προβλημάτων που παρουσίαζε.

 

Η συνέχεια στον νεοσύστατο κόσμο των φορητών παιχνιδομηχανών δόθηκε από ποια άλλη εταιρεία; Μα φυσικά την Nintendo, η οποία το 1980 κυκλοφόρησε την σειρά των φορητών παιχνιδομηχανών με τίτλο Game and Watch. Ο δημιουργός της συγκεκριμένης κονσόλας παρατηρούσε κάποιον άνθρωπο, ο οποίος καταπολεμούσε την βαρεμάρα του, παίζοντας με μία αριθμομηχανή με LCD οθόνη. Τότε σκέφτηκε πως θα μπορούσε να φτιάξει μία ηλεκτρονική συσκευή, η οποία μέσα από απλά παιχνίδια, θα βοηθά στο «σκότωμα» του χρόνου.

microvision(2)

 

Η χρυσή δεκαετία του Game Boy
Η δεκαετία του 80’ ήταν ιδιαίτερα παραγωγική όσον αφορά τις φορητές κονσόλες με πολλές εταιρείες όπως την Atari και την Coleco, οι οποίες την δεκαετία του 70’ είχαν αποζητήσει ένα κομμάτι της πίτας στον χώρο των παιχνιδομηχανών, να βγάζουν σε κυκλοφορία τις πρώτες φορητές κονσόλες τους.  Το handheld gaming ωστόσο κατάφερε να το αλλάξει μόνο μία παιχνιδομηχανή, η οποία μάλιστα, αποτελεί μέχρι σήμερα συνώνυμο του videogaming με φορητές κονσόλες. Το Game Boy ήρθε το 1989 για να μείνει και τα κατάφερε.

Το Game Boy ήταν η συνέχεια του Game and Watch της Nintendo και κυκλοφόρησε το 1989 στην Ιαπωνία και την Βόρεια Αμερική και το 1990 στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούσε μάλιστα το ίδιο λειτουργικό σύστημα (8bit) με το Nintendo Entertainment System. Το εντυπωσιακό με το Game Boy ήταν πως ενώ ήταν τεχνολογικά υποδεέστερο των ανταγωνιστών του, Atari Lynx και Sega Game Gear, πουλούσε σαν… τρελό! Η οθόνη του ήταν μόλις 2,6 ίντσες, τα γραφικά του δεν είχαν χρώμα, ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία φωτός από την οθόνη, πράγμα που έκανε σχεδόν αδύνατο να το χρησιμοποιήσεις στο σκοτεινό μέρος, όπου δεν θα υπήρχε εξωτερικό φως.

 

Υπήρχαν βέβαια και ορισμένα στοιχεία τα οποία οδήγησαν το Game Boy στην κορυφή των προτιμήσεων των gamer. Η τιμή του, που κυμαινόταν στα 90$, ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή που είχαν οι «αντίπαλες» παιχνιδομηχανές. Ταυτόχρονα videogames όπως το αξεπέραστο Tetris, το μοναδικό Super Mario αλλά και το ιστορικό Pokemon, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των πωλήσεων του Game Boy. Το μικρό του μέγεθος και η μπαταρία του, η οποία άντεχε μέχρι και 30 συνεχόμενες ώρες παιχνιδιού έπαιξαν κι αυτά το δικό τους ρόλο στην τελική επιλογή των videogamers.

Τέλος, το γεγονός πως το Game Boy ξεκίνησε να σαρώνει στις αγορές από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του, ώθησε τους μετέπειτα αγοραστές του να καταλήξουν σε αυτό, καθώς γνώριζαν πως αν ήθελαν να αποκτήσουν την εμπειρία από multiplayer gaming (παιχνίδι με περισσότερα από ένα άτομα), θα έπρεπε και οι ίδιοι να καταλήξουν στην συγκεκριμένη φορητή κονσόλα, η οποία ήταν πιο πιθανό να βρίσκεται στην ιδιοκτησία κάποιου γνωστού τους.

 

Οι πωλήσεις του Game Boy μέχρι σήμερα αγγίζουν τα 65 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τους κατασκευαστές του να προωθούν στις αγορές τρία παρεμφερή με το Game Boy μοντέλα, πριν την κυκλοφορία του Game Boy Color. Πρόκειται για το Game Boy Play it Loud, το Game Boy Pocket και το Game Boy Light. Όσον αφορά τους ανταγωνιστές του, καμία παιχνιδομηχανή δεν μπόρεσε να το «κοιτάξει στα μάτια», με το Sega Game Gear να είναι το μόνο που πούλησε 11 εκατομμύρια κομμάτια.

 

Έχοντας φτάσει στον προθάλαμο του 21ου αιώνα η Nintendo παρέμενε η μοναδική εταιρεία που έδινε στους videogamers, αυτό που πραγματικά ζητούσαν. Το 1998 κυκλοφορεί η βελτιωμένη έκδοση του Game Boy, το Game Boy Color, το οποίο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός τους, ανεβάζοντας τις πωλήσεις στα 119 εκατομμύρια κονσόλες παγκοσμίως. Την ίδια εποχή διάφορες φορητές παιχνιδομηχανές όπως το Neo Geo Pocket Color και το Wonderswan Color δεν βρίσκουν τον τρόπο να αντεπεξέλθουν στα υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού που έχει θέσει η Nintendo.

 

SONY DSC

 

Η πρωτιά της Nintendo και η προσπάθεια της Sony
Ο επόμενος αιώνας φέρνει και την πρώτη σοβαρή κόντρα στον κόσμο των φορητών παιχνιδομηχανών. Η Nintendo ξεκινάει δυναμικά, παίζοντας όμως στην ουσία μόνη της, καθώς η πρώτη κυκλοφορία της Sony έρχεται στα τέλη του 2004. Μέχρι τότε η Nintendo είχε προλάβει να πουλήσει 80 εκατομμύρια κονσόλες Game Boy Advance (καθώς και Game Boy Advance SP και Game Boy Advance Micro). Οι κυκλοφορίες των παιχνιδομηχανών Game Park 32Nokia N-Gage και Tapwave Zodiac δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την Nintendo που συνεχίζει να έχει το μερίδιο του λέοντος στις προτιμήσεις των videogamers.

 

Το 2004 η Nintendo δίνει στην κυκλοφορία το Nintendo DS και την ίδια χρονιά η Sony πραγματοποιεί το… ντεμπούτο της στον κόσμο των φορητών παιχνιδομηχανών μέσω του Playstation Portable (PSP). Οι δύο κονσόλες «ερίζουν» για την προτίμηση των videogamers, με το DS να βγαίνει πανηγυρικά κερδισμένο χάρις στις 135 εκατομμύρια πωλήσεις του παγκοσμίως, αριθμός που το κατατάσσει στην δεύτερη θέση σε πωλήσεις παιχνιδομηχανών, φορητών και μη. Το Playstation Portable με την σειρά του άγγιξε τις 80 εκατομμύρια πωλήσεις, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.

 

Έκτοτε και μέχρι σήμερα Nintendo και Sony έχουν προσφέρει στους απανταχού gamers πολλούς διαδόχους των Nintendo DS και Playstation Portable, χωρίς ωστόσο καμία από τις μετέπειτα παιχνιδομηχανές να καταφέρει να ξεπεράσει τις ιστορικές κονσόλες της Nintendo [Nintendo DS, Game Boy  (Color), Game Boy Advance) και το Playstation Portable της Sony. Όσον αφορά τις απόπειρες άλλων εταιρειών στον χώρο των handheld game consoles, έπεσαν στο κενό και είναι χαρακτηριστικό πως ούτε μία παιχνιδομηχανή δεν κατάφερε να ρίξει από την κορυφή την Nintendo ή έστω να υποβιβάσει την Sony από την δεύτερη θέση.


Κώστας Σωτηρόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]