Από σήμερα, μέσα σε 15 μέρες πρέπει κάποιος να έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ή να τις έχει ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις, στην εφορία, προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων, διαφορετικά η ρύθμιση για τον οφειλέτη σταματάει και δε θα μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματά της, όπως είναι οι διαγραφές προσαυξήσεων. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, να πούμε ότι σε ένα περιβάλλον μείωσης μισθών και συντάξεων, οι άνθρωποι που δε μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ πολύ απλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα, τιμωρούνται γι’ αυτό με την αποβολή τους από το σύστημα των 100 δόσεων για τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι πέρυσι από την υπερφορολόγηση που εφαρμόστηκε με τα μνημόνια στη χώρα μας. Η εφορία στο εξής θα μπορεί να διεκδικεί το σύνολο του ποσού και να προβαίνει σε κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων, ακινήτων κ.λπ.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει έσοδα από την επιπλέον ρύθμιση, γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ρυθμιστούν άλλα χρέη από αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού γιατί πολύ απλά λεφτά δεν υπάρχουν, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια στοχευμένη ενέργεια προκειμένου να αποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τη ρύθμιση που έφερε πέρυσι η Νάντια Βαλαβάνη και ανατράπηκε με το μνημόνιο του καλοκαιριού, και έτσι να κατασχεθούν όσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία γίνεται.

Με αυτόν τον τρόπο τα ακίνητα και κινητά θα περάσουν έπειτα στο ΤΑΙΠΕΔ και θα πωληθούν όσο-όσο με πρόσχημα την εξόφληση του χρέους. Δηλαδή απλώς θα αλλάξουν χέρια μαζικά τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και, όσον αφορά τα ακίνητα, θα πωληθούν σε ξένα funds, τα οποία θα βγάλουν έπειτα τεράστια υπεραξία, είτε με την περαιτέρω μεταπώλησή τους, είτε με την αξιοποίησή τους μέσω του gentrification, με τη μαζική αλλαγή των χρήσεων γης και την αλλοίωση του χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών.

Σε αυτό συντείνουν και μια σειρά διατάξεις που έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, όπως η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds, καθώς και η πρόβλεψη κάθε είδους ευκολίας προκειμένου αυτοί οι οργανισμοί να έρθουν και να «επενδύσουν» απρόσκοπτα στη χώρα μας, στην ουσία ξεκληρίζοντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση για όλη αυτή τη μεθόδευση την οποία αποδέχτηκε, τηρεί σιγή ιχθύος. Ενώ δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα από το 2010 μέχρι το καλοκαίρι του 2015, με αρκετές διακυμάνσεις (και αρκετά κομμάτια του που έπαιξαν πολύ βρώμικο ρόλο είναι η αλήθεια…), είχε σηκώσει ψηλά τη σημαία της αντίστασης ενάντια στην υφαρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων, σήμερα όχι μόνο δε μιλάει, αλλά εφαρμόζει από πάνω και το σχέδιο.

Ενώ από το 2010 μέχρι το 2015 τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα, ανέβαζαν το θέμα της υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας και της προβολής των αντίστοιχων κινημάτων ενάντια σε αυτή, το τελευταίο διάστημα έχουμε πλήρη παρασιώπηση. Οι πλειστηριασμοί με τον πιο επίσημο τρόπο ξεκινάνε, οι ξένες τράπεζες έχουν λάβει θέση μάχης και τα αρπακτικά είναι έτοιμα, αλλά τα ΜΜΕ σήμερα αναφέρουν στα ψιλά των ειδήσεών τους την κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, που στην ουσία δημεύει εν καιρώ ειρήνης τις περιουσίες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η μεθόδευση αυτή, την οποία αμαχητί έχει αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δύο υπουργοί του Σταθάκης και Τσακαλώτος φέρονται να διατηρούν μετοχές σε οργανισμούς που θέλουν να επενδύσουν στα κόκκινα δάνεια, το επόμενο διάστημα θ’ αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο εμφανής, καθότι οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν και οι εφορίες μέσα και από την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ από το κράτος, θ’ αρχίσουν κι αυτές να διεκδικούν τα χρέη κατάσχοντας και αυτές ακίνητα. Οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα όμως, δε θα είναι μόνοι. Και η κυβέρνηση θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

 

Σχόλια

Αρθρογράφος

Αντώνης Σιγάλας

Ο Αντώνης Σιγάλας είναι λυρικός τραγουδιστής και συμμετέχει όσο μπορεί στα δρώμενα της πόλης. Σε μια προηγούμενη ζωή σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, αλλά μετά τα παράτησε για ν' ασχοληθεί με τη μουσική. Περίεργη απόφαση... Όσο περίεργη ήταν και η ενασχόλησή του με τον ΛΟΑΤ ακτιβισμό που προέκυψε σταδιακά. Τις ελεύθερες του ώρες γράφει κείμενα πολιτικά, ή προσωπικά. Αγαπά πολύ τα πρωινά με ήλιο, τη θάλασσα και τη μουσική του Μότσαρτ.

Σχετικά Άρθρα

X