Μετά το αφιέρωμα στην Ανατολή, περνάμε στην προεπισκόπηση της πιο ισχυρής από άποψης δυναμικότητας Περιφέρειας του NBA, ενόψει του πρώτου τζάμπολ της χρονιάς που θα γίνει την προσεχή Τρίτη (28/10).

1. Λος Άντζελες Κλίπερς
Πρόβλεψη νικών: 60
Βασικοί: Κρις Πολ, J.J. Ρέντικ, Ματ Μπαρνς, Μπλέικ Γκρίφιν, ΝτιΆντρε Τζόρνταν
Προπονητής: Ντοκ Ρίβερς

Οι Κλίπερς δεν έχουν παίξει ποτέ σε τελικούς Περιφέρειας, ούτε έχουν τερματίσει μια σεζόν με ένα από τα δύο κορυφαία ρεκόρ. Φέτος είναι η καλύτερη ευκαιρία τους για την υπέρβαση, ειδικά αν ο Πολ παίξει ως υποψήφιος MVP. Η πιο χτυπητή αδυναμία τους είναι η θέση 3, καθώς οι Μπαρνς και Κρις Ντάγκλας-Ρόμπερτς δεν βρίσκονται στο επίπεδο των υπολοίπων.

2. Σαν Αντόνιο Σπερς
Πρόβλεψη νικών: 57
Βασικοί: Τόνι Πάρκερ, Ντάνι Γκριν, Κουάι Λέναρντ, Τιμ Ντάνκαν, Τιάγκο Σπλίτερ
Προπονητής: Γκρεγκ Πόποβιτς

Η χρονιά που ακολουθεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος αποτελεί πάντοτε μια μεγάλη πρόκληση. Οι παίκτες συνήθως δυσκολεύονται να κρατήσουν υψηλό κίνητρο, ειδικά στα ματς της κανονικής περιόδου. Ευτυχώς για τους Σπερς, ο προπονητής τους είναι άσος στη διαχείριση του ρόστερ. Η λογική λέει ότι ο Πόποβιτς θα τους πάει κάπως πιο συντηρητικά ως τα πλέι-οφ, με στόχο η ομάδα του να τα δώσει όλα εκεί για έναν δεύτερο σερί τίτλο, στην πιθανότατα τελευταία σεζόν του Ντάνκαν.

3. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
Πρόβλεψη νικών: 55
Βασικοί: Στέφεν Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Χάρισον Μπαρνς, Ντέιβιντ Λι, Άντριου Μπόγκουτ
Προπονητής: Στιβ Κερ

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σε πάγκους Κερ δίνει μεγάλη έμφαση στην κυκλοφορία της μπάλας, κάτι που πρόκειται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των Κάρι και Τόμπσον όσον αφορά την εύρεση ελεύθερων σουτ. Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η ισχυροποίηση της δεύτερης πεντάδας, με την εισαγωγή του Αντρέ Ιγκουοντάλα εκεί, σε ρόλο πόιντ φόργουορντ. Παρά τα αέναα ερωτηματικά με την υγεία του Μπόγκουτ, οι Γουόριορς μοιάζουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

4. Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
Πρόβλεψη νικών: 52
Βασικοί: Ράσελ Γουέστμπρουκ, Ρέτζι Τζάκσον, Κέβιν Ντουράντ, Σερτζ Ιμπάκα, Κέντρικ Πέρκινς
Προπονητής: Σκοτ Μπρουκς

Το κάταγμα κόπωσης του Ντουράντ ρίχνει όλους τους προβολείς πάνω στον Γουέστμπρουκ, ο οποίος καλείται να σηκώσει την ομάδα στους ώμους του κατά τους πρώτους μήνες. Η έλλειψη έμπειρων λύσεων στον πάγκο, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμικότητα της Δύσης, μπορεί να ρίξουν τους Θάντερ ακόμα και εκτός τετράδας. Εφόσον, όμως, ο Ντουράντ καταφέρει να έχει ανακτήσει την φόρμα τού περσινού MVP μέχρι την ποστ-σίζον, τότε προσέξτε.

5. Ντάλας Μάβερικς
Πρόβλεψη νικών: 51
Βασικοί: Τζαμίρ Νέλσον, Μόντα Έλις, Τσάντλερ Πάρσονς, Ντιρκ Νοβίτσκι, Τάισον Τσάντλερ
Προπονητής: Ρικ Κάρλαϊλ

Η αρπαγή του Πάρσονς από το Χιούστον και η επιστροφή του Τσάντλερ ενδυναμώνουν σε σημαντικό βαθμό του Μάβερικς, καθώς ο Νοβίτσκι αποκτά πλέον ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια. Το βαρόμετρο θα είναι η απόδοση του Έλις: εφόσον επαναλάβει την ώριμη περσινή του σεζόν, το Ντάλας μπορεί να προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.

6. Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
Πρόβλεψη νικών: 50
Βασικοί: Ντέιμιαν Λίλαρντ, Γουέσλεϊ Μάθιους, Νικολά Μπατούμ, ΛαΜάρκους Όλντριτζ, Ρόμπιν Λόπεζ
Προπονητής: Τέρι Στοτς

Είναι δεδομένο ότι το Πόρτλαντ διαθέτει μία από τις καλύτερες βασικές πεντάδες του πρωταθλήματος. Επίσης δεδομένη είναι η σχετικά χαμηλή ποιότητα του πάγκου. Το περσινό ξεπέταγμα βασίστηκε στο ότι οι πρώτοι πέντε έμειναν μακριά από τραυματισμούς. Θα γίνει το ίδιο;

7. Χιούστον Ρόκετς
Πρόβλεψη νικών: 49
Βασικοί: Πάτρικ Μπέβερλι, Τζέιμς Χάρντεν, Τρέβορ Αρίζα, Τέρενς Τζόουνς, Ντουάιτ Χάουαρντ
Προπονητής: Κέβιν ΜακΧέιλ

Houston, we have a problem. Οι απώλειες τριών καλών παικτών ρόλου (Πάρσονς, Λιν, Ασίκ) δεν αναπληρώνονται τόσο εύκολα. Οι Ρόκετς μπορεί να παρουσιαστούν βελτιωμένοι στην άμυνα, με την προσθήκη και του Αρίζα, αλλά θα ζήσουν και θα πεθάνουν με τα τρίποντα και το hero ball του Χάρντεν. Όχι το ιδανικότερο σενάριο.

8. Φίνιξ Σανς
Πρόβλεψη νικών: 46
Βασικοί: Έρικ Μπλέντσο, Γκόραν Ντράγκιτς, P.J. Τάκερ, Μαρκίφ Μόρις, Μάιλς Πλάμλι
Προπονητής: Τζεφ Χόρνατσεκ

Το up-tempo στιλ παιχνιδιού του Χόρνατσεκ και η φανταστική σεζόν του Ντράγκιτς μετέτρεψαν τους Σανς στην ομάδα-έκπληξη του περσινού πρωταθλήματος. Έχασαν για λίγο τα πλέι-οφ, έναν στόχο που δείχνουν ικανοί να πετύχουν φέτος. Ο Μπλέντσο χρωστάει μια γεμάτη χρονιά, χωρίς τραυματισμούς.

9. Μέμφις Γκρίζλις
Πρόβλεψη νικών: 44
Βασικοί: Μάικ Κόνλεϊ, Κόρτνεϊ Λι, Ταϊσόν Πρινς, Ζακ Ράντολφ, Μαρκ Γκασόλ
Προπονητής: Ντέβιντ Γιέιγκερ

Το παλιομοδίτικο μπάσκετ των Γκρίζλις δικαιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Φέτος επιτρέψτε μου να ποντάρω εναντίον τους, απλά και μόνο γιατί ο ανταγωνισμός θα τους ξεπεράσει. Έστω κι αν μιλάμε για την πιο σκληρή ομάδα της λίγκας.

10. Νιου Όρλεανς Πέλικανς
Πρόβλεψη νικών: 42
Βασικοί: Ντρου Χόλιντεϊ, Έρικ Γκόρντον, Ταϊρίκ Έβανς, Άντονι Ντέιβις, Ομέρ Ασίκ
Προπονητής: Μόντι Γουίλιαμς

Αν ήταν στην Ανατολή, πιθανότατα θα έμπαιναν στα πλέι-οφ. Στη Δύση το επίπεδο είναι πολύ πιο ανεβασμένο, αλλά ακόμα και έτσι θα το παλέψουν μέχρι τέλους. Οι Ντέιβις και Ασίκ συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο ψηλών, ειδικά στην άμυνα. Το κακό είναι πως δεν μπορούν να παίζουν 48 λεπτά ο καθένας. Η χημεία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο αυτής της ομάδας.

11. Ντένβερ Νάγκετς
Πρόβλεψη νικών: 39
Βασικοί: Τάι Λόσον, Άαρον Αφλάλο, Ντανίλο Γκαλινάρι, Κένεθ Φαρίντ, Τιμοφέι Μοζγκόφ
Προπονητής: Μπράιαν Σο

Μία από τις κλασικές περιπτώσεις όπου ο προπονητής θέλει να παίξει ένα πράγμα και οι παίκτες έχουν μάθει σε κάτι διαφορετικό, οπότε το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από τις προδιαγραφές. Οι δύο πλευρές θα έχουν άλλη μία (μάλλον τελευταία) ευκαιρία να βρουν σημείο συνεννόησης. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.

12. Σακραμέντο Κινγκς
Πρόβλεψη νικών: 31
Βασικοί: Ντάρεν Κόλισον, Μπεν ΜάκΛεμορ, Ρούντι Γκέι, Τζέισον Τόμπσον, ΝτεΜάρκους Κάζινς
Προπονητής: Μάικλ Μαλόουν

Όταν τα δύο βασικά σου όπλα είναι ένας μονοδιάστατος σκόρερ (Γκέι) και ένας υπέρμετρα ταλαντούχος και υπέρμετρα ανώριμος σέντερ (Κάζινς), τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα. Οι Κινγκς έχουν τεράστια ανάγκη για έναν πλέι-μέικερ πρώτης γραμμής και αυτός δεν είναι ο Κόλισον. Πάντως, σημειώστε κάπου το όνομα του ρούκι Νικ Στάουσκας.

13. Γιούτα Τζαζ
Πρόβλεψη νικών: 30
Βασικοί: Τρέι Μπερκ, Άλεκ Μπερκς, Γκόρντον Χέιγουορντ, Ντέρικ Φέιβορς, Ενές Καντέρ
Προπονητής: Κουίν Σνάιντερ

Οι Τζαζ είναι καλύτεροι απ’ ό,τι νομίζετε. Τους λείπει η πείρα μεν, αλλά έχουν έναν πολύ αξιόλογο προπονητή, ο οποίος ετοιμάζεται για την πρώτη του δουλειά στο ΝΒΑ ως χεντ κόουτς. Επιπλέον, ο Χέιγουορντ μπορεί να χτυπήσει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της χρονιάς.

14. Λος Άντζελες Λέικερς
Πρόβλεψη νικών: 28
Βασικοί: Τζέρεμι Λιν, Κόμπι Μπράιαντ, Γουέσλι Τζόνσον, Κάρλος Μπούζερ, Τζόρνταν Χιλ
Προπονητής: Μπάιρον Σκοτ

Καλώς όρισες πίσω Κόμπι. Έπρεπε να χάσει μια χρονιά με τραυματισμό για να καταλάβουμε πόσο θα λείψει σε όλους όταν αποσυρθεί ο παίκτης που λατρεύουν να μισούν οι μη οπαδοί των Λέικερς. Το ρόστερ γύρω του είναι της πλάκας (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), οπότε ο 36χρονος Μπράιαντ θα παίξει φέτος για προσωπικά ιστορικά ρεκόρ. Ετοιμαστείτε δηλαδή για 30 πόντους από 30 σουτ σε μια τυπική βραδιά. Όλο αυτό θα είχε πλάκα για τους Λέικερς, αν δεν χρωστούσαν το ντραφτ πικ τους για το 2015 στους Σανς*.

15. Μινεσότα Τίμπεργουλβς
Πρόβλεψη νικών: 26
Βασικοί: Ρίκι Ρούμπιο, Κέβιν Μάρτιν, Άντριου Γουίγκινς, Θάντιους Γιανγκ, Νίκολα Πέκοβιτς
Προπονητής: Φλιπ Σόντερς

Bye-bye Love, hello Andrew. Ο Γουίγκινς είναι το μέλλον των Τίμπεργουλβς, αλλά θα χρειαστεί αρκετό χρόνο εξέλιξης. Το ίδιο και ο επίσης ρούκι Ζακ ΛαΒίν. Προς το παρόν τα κλειδιά της ομάδας έχουν περάσει στον Ρούμπιο, ο οποίος είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντεπεξέλθει. Γενικά είναι μια χρονιά ανασύνταξης (και ευκαιρία για μια υψηλή επιλογή ντραφτ) για το ταλαιπωρημένο αυτό franchise, που έχει να δει πλέι-οφ από το 2004.

(*)Το πικ είναι προστατευμένο από το 1 ως το 5 για φέτος, οπότε, ανάλογα με την πορεία της σεζόν, οι Λέικερς ίσως αποκτήσουν κίνητρο να χάσουν όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται, προκειμένου να το κρατήσουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]