28 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο

Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο. Μία λάθος εκτίμηση και μία ακόμα πιο λάθος κίνηση από την αστυνομία, οδηγεί σε λανθασμένη κατανομή των φιλάθλων και σε μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες. Απολογισμός, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, 96 άνθρωποι, νεκροί, και 776 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Το 3pointmagazine συγκέντρωσε φωτογραφίες από το περιστατικό, αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν, από το προσβλητικό πρωτοσέλιδο της Sun και τη Μάργκαρετ Θάτσερ που με σθένος υποστήριζε την “ορθότητα” και το αλάνθαστο της αγαπημένης της αστυνομίας, στους θρύλους της Λίβερπουλ, όπως ο Κένι Νταγκλίς, ο Στήβεν Τζέραρντ, ο οποίος έχασε στο Χίλσμπορο τον συνομήλικο ξάδερφο του, τον μόλις 10χρονο Τζον Πολ Γκίλχουλεϊ, ο Τζέιμι Κάραγκερ κ.α., έως την αποκατάσταση της αλήθειας και τον αγώνα για τη δικαίωση των 96 αδικοχαμένων οπαδών.

Η ιστορία έγραψε ότι ήταν η «Σιδηρά Κυρία» που έφερε την εξυγίανση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, με τη Θάτσερ να θεωρεί πως «οποιοσδήποτε επισκεπτόταν ποδοσφαιρικό γήπεδο ήταν προβληματικός» και να είναι οι δικές της δράσεις και αντιλήψεις σε γενικό πλαίσιο αυτές που επέφεραν την τραγωδία του Χίλσμπορο. Στο άρθρο εδώ μπορείς να βρεις τους μύθους αλλά και την πραγματικότητα γύρω από την εξυγίανση του αγγλικού ποδοσφαίρου και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το 2014, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων του Χίλσμπορο, το BeIN Sports δημοσίευσε ένα βίντεο – αφιέρωμα. Δεν αποτυπώνεται το μέγεθος του πόνου που προκλήθηκε, αλλά οι αφηγήσεις, μαρτυρίες και εικόνες που περιλαμβάνονται, για δύο λεπτά σε καθηλώνουν. Δες το εδώ.

Σχόλια

X